Το διάλειμμα λόγω των εθνικών ομάδων τελείωσε, με τις ομάδες της Super League να παίρνουν πάλι τη θέση τους στα γήπεδα. Η αποχή από την αγωνιστική δράση βοήθησε διοικήσεις και προπονητές να βάλουν τις τελευταίες “πινελιές” για την ολοκλήρωση των ρόστερ. Μετά από πολλά χρόνια οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν αρκετά δραστήριοι στις τελευταίες ημέρες των μετεγγραφών.

Στη σκιά του Ρέτσου

Στον Ολυμπιακό κυριάρχησε η πώληση του Ρέτσου στη Λεβερκούζεν αντί 22 εκ. ευρώ, οι “ερυθρόλευκοι” όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησαν στην απόκτηση των Τζούρτζεβιτς, Ένχελς και Προτό. Ο Σέρβος επιθετικός έδειξε πολύ καλά στοιχεία στα δύο παιχνίδια με την Παρτίζαν, σημειώνοντας μάλιστα το δεύτερο γκολ της… τότε ομάδας του στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Αναμένεται να δώσει λύσεις στην επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού μιας κι ο Εμενίκε μόλις επέστρεψε στις προπονήσεις, ο Μπεν έχει λίγη γκίνια κι ο Ανσαριφάρντ είναι η τελευταία επιλογή του Χάσι. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο Ένχελς, με τους “ερυθρόλευκους” να “σπρώχνουν” 7 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν. Ο Βέλγος προορίζεται για βασικός μαζί με τον Βούκοβιτς, όμως μετά τον τραυματισμό του Σέρβου, παρτενέρ του θα είναι ο Ρομαό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ένχελς θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, με τα σημαντικά ματς να είναι προ των πυλών. Όσο αφορά τον Προτό έχει έρθει να συμπληρώσει τον Καπίνο και να παίξει στο Κύπελλο. Οι “ερυθρόλευκοι” γέμισαν αρκετά το ρόστερ τους και τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Χάσι για να το διαχειριστεί και να έχει όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους για τα συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

Αραούχο οε οε οε

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι φίλοι της ΑΕΚ ευελπιστούσαν να πει η Λας Πάλμας το πολυπόθητο “ναι” και ο Σέρχιο Αραούχο να επιστρέψει έστω και δανεικός. Τελικά το σίριαλ είχε θετική κατάληξη για την ΑΕΚ και Αργεντινός επιθετικός θα φορέσει την Κυριακή την κιτρινόμαυρη φανέλα απέναντι στη Λάρισα. Εξαιρετική προσθήκη για την Ένωση, που έδειξε στη αρχή της σεζόν να δυσκολεύεται αρκετά στην επίτευξη του γκολ, με εξαίρεση το σημαντικό εντός έδρας αγώνα με τη Μπριζ, όπου πήρε την πρόκριση για τους oμίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Παράλληλα επανήλθε το καλό κλίμα στις τάξεις των φιλάθλων, οι οποίοι είδαν μετά την έναρξη των εργασιών για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, άλλη μια απαίτησή τους να γίνεται πραγματικότητα. Μετά από εννέα χρόνια επέστρεψε στην ΑΕΚ ο Παναγιώτης Κονέ, ερχόμενος δανεικός από την Ουντινέζε. Πλέον ο Μανόλο Χιμένεθ έχει ένα ακόμα αξιόλογο χαρτί στα χέρια του για τη μεσαία γραμμή του. Ο 30χρονος μέσος απέκτησε αρκετές εμπειρίες από το Καμπιονάτο και θα δώσει λύσεις στο φετινό μαραθώνιο της ΑΕΚ.

Μεταγραφικό ντεμαράζ

Εντυπωσιακό ήταν και το ντεμαράζ που έκανε ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες ημέρες αποκτώντας Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί, Μαουρίτσιο και Σαμπράνο. Για άλλο ένα καλοκαίρι η επιστροφή του Βιεϊρίνια απασχολούσε σχεδόν κάθε μέρα τους φίλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι χαμογέλασαν όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τη Βόλφσμπουργκ και τον Πορτογάλο να έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Δικέφαλος του βορρά, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού προχώρησε στην απόκτηση του Ελ Καντουρί από την Έμπολι και του Μαουρίτσιο από τη Ζενίτ. Πλέον ο Λουτσέσκου θα πρέπει να ενσωματώσει αυτά τα δύο εξαιρετικά εργαλεία στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ, που γίνεται πανίσχυρη. Μετά τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Γιουρόπα, στον Δικέφαλο εντόπισαν ότι το  μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στη μεσαία τους γραμμή και με την απόκτηση των δύο παικτών λογικά θα το λύσει. Πολύ καλή λύση για την άμυνα ήταν η απόκτηση, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, του Κάρλος Σαμπράνο με μορφή δανεισμού από τη Ρούμπιν Καζάν. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει έτοιμος όσο ποτέ να προχωρήσει στη πραγματοποίηση του μεγάλου του στόχου, την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Είναι ακόμα εδώ

Μετά από πολλές φουρτούνες στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, φαίνεται να έρχεται η ηρεμία με την απόκτηση των Ινσούα, Σιλά, Μουνιέ και Χίλιενμαρκ. Όλα ξεκίνησαν στραβά με την αποχώρηση αρκετών βασικών ποδοσφαιριστών, όμως η παρουσία του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο ήταν αυτή που έδινε αισιοδοξία στους φίλους του “τριφυλλιού”. Θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικά τα πράγματα αν δεν υπήρχε η κατάρρευση στον πρώτο αγώνα με τη Μπιλμπάο, όπου το 2-0 έγινε 2-3 σε έξι λεπτά. Οι πράσινοι παραχώρησαν και τον αρχηγό τους Κάρλος Ζέκα στην Κοπεγχάγη. Τελικά όμως η παρτίδα φαίνεται να σώζεται την τελευταία στιγμή, καθώς και οι τέσσερις παίκτες είναι εγνωσμένης αξίας. Ο Ινσούα θα πλαισιώσει τον Χούλτ στο αριστερό άκρος της άμυνας. Στη θέση του Ζέκα ήρθε δανεικός από τη Τζένοα ο Χίλιενμαρκ, ο οποίος μαζί με τον Σιλά θα αποτελέσει το βασικό δίδυμο στο κέντρο των “πρασίνων”. Παράλληλα πολλά περιμένουν και από τον Μουνιέ, που θα ενισχύσει το αριστερό άκρο της επίθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολλές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό δυσκολεύουν το έργο του Ουζουνίδη, που χαίρει όμως της εμπιστοσύνης όλων στον Παναθηναϊκό. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, σχετικά με τους άλλους τρεις, για να μπορέσουν οι “πράσινοι” να βρουν τα πατήματά τους.