Το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού ανήκει  πλέον στο παρελθόν. Για πολλά πράγματα θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος. Για τη διακύμανση στο σκορ, για τη διακοπή λόγω δακρυγόνων, για την απόλυση του προπονητή του Ολυμπιακού κλπ.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε όμως η αναφορά του –πρώην πλέον- προπονητή του Ολυμπιακού για τους λόγους της ήττας της ομάδας του. Ανάφερε συγκεκριμένα τους παίκτες του ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την ήττα και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την όλη κατάσταση. Αντίθετα ο προπονητής της ΑΕΚ εκθείασε τους παίκτες του και τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια. Βλέπουμε λοιπόν μια διαφορετική σχέση που αποκαλύπτεται μεταξύ προπονητή-παικτών στην μία (Ολυμπιακό) και στην άλλη ομάδα(ΑΕΚ).

Τελικά η σχέση παικτών προπονητή αλλά και η προσωπικότητα του προπονητή παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα?

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να τις δώσει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Physical Education, Sports and Health 2017; 4(2): 82-85.

Η μελέτη αναφέρει ότι η συνοχή μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, οι σχέσεις προπονητή-παικτών αλλά και παικτών μεταξύ τους παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.Ταυτόχρονα, η προσωπικότητα του προπονητή, οι γνώσεις του, η εμπειρία του, θεωρούνται από τους παίκτες της ομάδας βασικά στοιχεία για να τον εμπιστευτούν και να αισθάνονται «δεμένοι» μεταξύ τους.

Κλείνοντας, το άρθρο υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι ο προπονητής να γίνεται αποδεκτός ως ηγέτης σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.Με αυτό τον τρόπο μπορεί να «περνάει» τη δική του φιλοσοφία στους παίκτες και επιπροσθέτως δημιουργεί μια βάση αλληλοεμπιστοσύνης που επιδρά άμεσα στα αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο.

Άρα, η αντιμετώπιση προς τους παίκτες (αλλά και αντίστροφα) που καταγράφηκε στους δύο προπονητές του ντέρμπι μάλλον είναι η βάση του αποτελέσματος και της τελικής έκβασης του παιχνιδιού. Με βάση την παραπάνω έρευνα ο προπονητής, λοιπόν, θα πρέπει να επιζητά τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους παίκτες του και αυτό να τους εμπνέει για να μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό σε κάθε αγώνα.

Γ.Κ.