Τίποτα δεν θα καταλήξει κάτω από το…χαλάκι. Το ΝΒΑ δεν έχει τη διάθεση…εκπτώσεων και ευκολιών σε κανέναν.

Αν και ο καθωσπρεπισμός απαγορεύει ρητά τους δακτυλοδεικτούμενους, η Λίγκα δεν διστάζει να το κάνει. Εστιάζει στο κάθε πρόβλημα που δημιουργείται, διατρανώνοντας πως “το ΝΒΑ ενδιαφέρεται”.

Δεν είναι μόνο θέμα (κερδισμένων) χρημάτων. Από δαύτα το ΝΒΑ είναι τρόπον τινά χορτασμένο.

Παράλληλα φροντίζει να διορθώσει οτιδήποτε κακώς καμωμένο. Αμαρτίες παλιότερων ετών, ηθών και εθίμων.

Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στο σύστημα του Draft, με σκοπό την αποφυγή του tanking. Ούτε και η διαφοροποίηση της επιλογής των All Star αθλητών.

Ο κόσμος του ΝΒΑ είναι καμωμένος από διάφορους κανόνες. Μερικοί από αυτούς φέρουν το όνομα όσων ήταν οι πρωτοπόροι στην εφαρμογή τους. Πάρτε για παράδειγμα τον “Bird rule”, ο οποίος αφορά κάποιες ανανεώσεις συμβολαίων και…βαπτίστηκε από τον θρύλο Larry Bird.

Η ονοματοδοσία δεν είναι μόνο για καλό. Διαθέτει και μία αρνητική…αύρα.

Ας γνωρίσουμε τον “Harden rule”. Εναν από τους τελευταίους που προστέθηκαν στα διαιτητικά κιτάπια. Και αφορά – φυσικά – τον James Harden και τους μιμητές του.

Στις τρεις τελευταίες σεζόν, ο point guard των Rockets έχει ξεπεράσει τις 800 ελεύθερες βολές! Είναι ο πλέον διαβόητος σε αυτόν τον τομέα. Περισσότερο για την ικανότητα να κερδίζει το δικαίωμα της παρουσίας του στην γραμμή και λιγότερο για την (εκνευριστική) ευστοχία του.

Διαβάστε και θα καταλάβετε τι εννοούμε: τη σεζόν 2014-2015 μέτρησε 715/824 (86.8%), τη σεζόν 2015-2016 720/837 (86%) και την προηγούμενη σεζόν 746/881 (84.7%).

Ο Harden έχει καταλάβει πια πως λειτουργεί το …τρικ. Η αλήθεια είναι πως το δούλευε από τα χρόνια του γυμνασίου. Τότε ο προπονητής του, στο Artesia, o Scott Pera τον δελέαζε με δωρεάν μπέργκερ, κάθε φορά που θα συμπλήρωνε έναν συγκεκριμένο αριθμό ελεύθερων βολών. Αν όχι, ο Harden χρωστούσε στον προπονητή του μερίδες από ψητό κοτόπουλο. 

Η τελειοποίησή του επιτεύχθηκε με την έλευσή του στο Houston: για τρεις σεζόν στους Thunder εκτέλεσε 952 βολές (με 795 εύστοχες). Σε πέντε σεζόν στο Texas υπολείπεται μίας για να φτάσεις στις 4.000 (!), μετρώντας 3.431 εύστοχες. Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αποκτήσει το δικαίωμα των βολών. Ακόμη και όταν βρίσκεται πίσω από τη γραμμή των 7.25 μέτρων. Θεωρητικά τρεις ξεκούραστοι πόντοι, συν ένα εύκολο φάουλ στον προσωπικό αντίπαλο του.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει – δραματικά ή όχι θα το γνωρίζουμε σε λίγες ημέρες – έπειτα από την εφαρμογή του “Harden rule”.

Δίχως υπερβολή τούτη είναι η ονομασία που συνοδεύει την οδηγία που έλαβαν οι διαιτητές του ΝΒΑ.

Και υπαγορεύει πως θα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον καταλογισμό ενός φάουλ όταν ο αθλητής κάνει drive και όταν έχει πάρει τη μπάλα και επιχειρεί σουτ.

Για το τελευταίο διευκρινίζεται πως αν ο παίκτης δεν έχει πάρει την κατοχή της μπάλας, τότε το φάουλ δεν θα συνοδεύεται από βολές. Επίσης, αν ο διαιτητής θεωρήσει πως ο επιτιθέμενος προσπαθεί να εκβιάσει το φάουλ πέφτωντας πάνω στον αμυνόμενο ή επιχειρώντας να πάρει την επαφή, τότε θα μπορεί να σφυριχτεί επιθετικό φάουλ!