Το παράδειγμα είναι ποδοσφαιρικό. Αλλά ενδεδειγμένο για την περίσταση.

Κάποτε, ο Ερικ Καντονά πείστηκε να φορέσει τη φανέλα της Οσέρ, επειδή ο τότε προπονητής της, Γκι Ρου, του δώρισε μερικές εμφανίσεις της ομάδας όταν ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους.

Για την απόκτηση του LaMarcus Aldridge από τους San Antonio Spurs δεν απαιτήθηκε καμία δωρεά. Μόνο τα σαγηνευτικά κόλπα του Gregg Popovich.

Ο προπονητής των Spurs (και πλέον της Team USA) έκανε ό,τι μπορούσε για προσθέσει στη συλλογή του τον πιο περιζήτητο free agent της off season του 2015.

Ακολούθησε κάθε υπαρκτό κανόνα, πιθανότατα καταπάτησε μερικούς, αλλά στο τέλος το χαμόγελο της ικανοποίησης σχηματίστηκε στο πρόσωπό του και σήμαινε πως ο κάματος του άξιζε.

Το πλάνο ήταν απλό: ο Aldridge θα αποτελούσε, για λίγο, το συμπλήρωμα του αθλητή που θαύμαζε, του Tim Duncan και στη συνέχεια θα γινόταν ο ίδιος…Duncan στη θέση που θα άφηνε κενή ο πέντε φορές πρωταθλητής σέντερ του San Antonio.

Τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας ανέφεραν πως ο 32χρονος σέντερ θα έπρεπε να ενστερνιστεί μία διαφορετική (μπασκετική) κουλτούρα. Μία εντελώς επιτυχημένη συνταγή, προκειμένου ο σκοπός των Spurs να γίνει και δικός του. Τον ονομάζουν και…Αγιο Δισκοπότηρο. Εχει τη μορφή μιάς χρυσής μπάλας μπάσκετ και συνοδεύεται από ένα δακτυλίδι.

Δύο χρόνια αργότερα, μία καταστροφική σειρά στους τελικούς της Δύσης και μερικές χειροπιαστές ενδείξεις για την πρόθεση ανταλλαγής, η…φαγούρα μοιάζει ατελείωτη.

Ηταν τόσο μεγάλη, που ο Aldridge αποφάσισε να μιλήσει με τον άνθρωπο που τον έπεισε να φορέσει…σπιρούνια.

“Ήμουν κάπως απότομος και ευθύς. Το αποδέχτηκε. Και εγώ αποφάσισα να του πω τα πάντα, να του ανοίξω την καρδιά μου για το πως αισθάνομαι, πως ήταν τα πράγματα και πόσο άσχημα πήγαιναν”, παραδέχτηκε ο σέντερ των Spurs.

“Νομίζω πως ήταν απροετοίμαστος γι’ αυτό. Δεν είχε παρατηρήσει πως δεν ήμουν χαρούμενος. Ενιωθα πως δεν ταιριάζω στο σύστημα όσο καλύτερα μπορώ”, πρόσθεσε.

Η ομολογία του Pop είναι αφοπλιστική. Δεν μας έχει συνηθίσει αλλιώς: “Είναι ένας τύπος που έπαιζε για εννιά χρόνια προτού έρθει εδώ. Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει ένα πρόγραμμα που είναι καινούργιο. Αλλά όταν έχεις αυτή τη θητεία – κάνοντας κάτι καινούργιο – όλες οι ανησυχίες του είναι θεμιτές”.

“Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσει περισσότερο άνετα και να κάνουμε την ομάδα μας καλύτερη. Λέγοντας αυτό, αναφέρομαι περισσότερο στο κομμάτι της επίθεσης. Στην άμυνα ήταν φανταστικός. Τώρα πρέπει να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει τον δικό του χώρο στην επίθεση και είναι κάτι που δεν έχω κάνει καλή δουλειά”, συμπλήρωσε με ειλικρίνεια ο Popovich.

Η αλήθεια είναι πως από την πρώτη ημέρα, ο Popovich είχε επιχειρήσει να κάνει τον Aldridge να νιώσει σαν το σπίτι του.

Στα αποδυτήρια θέλησε να τον τοποθετήσει ανάμεσα στους Tony Parker και Patty Mills. Περισσότερο για να καταλάβει πως οι Spurs είναι ένα πολυπολιτισμικό σύνολο και λιγότερο για να έχει ένα γνωστό πρόσωπο κοντά του, αφού με τον Mills είχε συνυπάρξει στους Blazers.

Εκείνο το καλοκαίρι, οι συνεργάτες του Popovich είχαν παρατηρήσει πως συμπεριφέρονταν διαφορετικά στο νέο απόκτημά του. Δεν τον ευνοούσε, αλλά αλλοίωνε ορισμένους κανόνες που τηρούνταν για χρόνια στα προπονητικά διπλά.

Ενώ ο Pop λάτρευε να ταιριάζει ανόμοιους παίκτες, στο πλευρό του Duncan τοποθετούσε πάντοτε τον Aldridge. Σε μία προσπάθεια να τον κάνει μέρος της ομάδας.

Αυτή η πρακτική απέτυχε. Οχι παταγωδώς, αρκεί να υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για να αλλάξει κάτι φέτος.