Του Γιώργου Μπακόλα

Η ζωή τού φέρθηκε σκληρά στην αρχή της καριέρας του, αφού το όνειρο να αγωνιστεί στο ΝΒΑ χάθηκε νωρίς και ο ίδιος ο θάνατος τού χτύπησε την πόρτα…

Το 2002 είναι μια χρονιά που ο Πιτ Μάικλ (22/1/1978, 2.00μ.), ο οποίος πλέον αποχώρησε από την ενεργό δράση,  θα ήθελε να ξεχάσει για πάντα γιατί τότε ήταν που ενώ δοκιμαζόταν στους Ρόκετς (σ.σ. έχοντας γίνει ντραφτ το 2000 από τους Μάβερικς) τραυματίστηκε στο πόδι -στο έβδομο φιλικό παιχνίδι της ομάδας του Χιούστον- και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε προκάλεσαν σοκ: αθηρωμάτωση έδειξε η διάγνωση που ήταν αληθινός «καταπέλτης» για τον Αμερικανό φόργουορντ. Ο θρόμβος που βρέθηκε εμπόδιζε την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και ένας Γολγοθάς άρχιζε για ’κείνον με το μέλλον να είναι αβέβαιο από κάθε άποψη.

Η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο μέσω αποφρακτική αρτηριοπάθειας των κάτω άκρων. Ήταν τόσο σοβαρή η περίπτωσή του ώστε ορισμένοι γιατροί του είχαν προτείνει τον ακρωτηριασμό, ώστε να μην εξαπλωθεί το μικρόβιο και στο υπόλοιπο σώμα του!

«Νιώθεις σαν να παθαίνεις καρδιακή προσβολή στο πόδι» έχει πει ο Πιτ Μάικλ σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα κι ενώ απέφυγε την τελευταία στιγμή τον ακρωτηριασμό, επιλέγοντας να χειρουργηθεί πριν η κατάστασή του γίνει μη αναστρέψιμη. Στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία και η αθηρωμάτωση νικήθηκε.

Το… σίριαλ ωστόσο με την υγεία του επιφύλασσε κι άλλα επεισόδια. Όχι μόνο χρειάστηκε να περάσει πολλοί βασανιστικοί μήνες προκειμένου να μπορέσει να ξαναπαίξει μπάσκετ, αλλά όταν επέστρεψε γερός στο αμερικάνικο πρωτάθλημα ΑΒΑ, τραυματίστηκε μόλις στην 4η αγωνιστική στον αχίλλειο τένοντα με αποτέλεσμα να μείνει άλλους τέσσερις μήνες εκτός δράσης!

Η Ελλάδα και το Περιστέρι έμελλε να γίνουν το «γιατρικό» του μετά τις τόσες ταλαιπωρίες που τράβηξε. Το 2003-04 πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά στους «πρίγκιπες της δυτικής όχθης», έχοντας 20.8 πόντους και 7.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Ακολούθησε η Ντιναμό Μόσχας και ο Μακεδονικός με τον οποίο αγωνίστηκε στον τελικό του ULEB Cup (2005), όντας πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 24 πόντους και το 2007 η μετακόμισή του στην Ισπανία «απογείωσε» την καριέρα του.

Ο Πιτ Μάικλ έφτασε μάλιστα στην κορυφή της Ευρώπης το 2010, κατακτώντας το τρόπαιο της Euroleague εναντίον του Ολυμπιακού. Η μεγαλύτερή του νίκη, ωστόσο, ήταν αυτή κόντρα στο θάνατο…