Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησε η Α1 και μάλιστα έκανε πρεμιέρα με επιστροφή του πρώτου τη τάξει πρωταθλήματος της χώρας στη δημόσια ελληνική τηλεόραση. Αυτή την εποχή το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται όσο τίποτε άλλο τη μαζική προβολή πάλι και η δημόσια τηλεόραση θα βοηθήσει, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ομάδες με τμήματα υποδομής στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές. Ο αριθμός των μικρών παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές είναι πραγματικά τεράστιος και πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους να δουν αγώνες. Αλλά η Α1 – τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής στη δημόσια τηλεόραση – θα κάνει τους  εκκολαπτόμενους αθλητές να δουν πιο πολύ μπάσκετ και να το αγαπήσουν ακόμη περισσότερο. Και όχι μόνο. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πιο πολλούς αθλητές, να δημιουργήσουν πρότυπα και ινδάλματα και γενικά θα συμβάλλει στη διάδοση, στην διαφήμιση και την προβολή του μπάσκετ!

Στη πραγματικότητα ξεκινήσαμε πολύ… ζεστά! Επιγραμματικά τα τέσσερα τηλεοπτικά ματς της πρώτης αγωνιστικής ήταν:

  • Ένα ντέρμπι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός)
  • Το «διπλό» του Προμηθέα στον ΠΑΟΚ
  • Μια άνετη επικράτηση του Κόροιβου, στην Αμαλιάδα, επί του Άρη 
  • Και ο»περίπατος» της Λάρισας επί του πολύ ανέτοιμου Πανιωνίου

Πρώτη αγωνιστική λοιπόν και σίγουρα ο βαθμός ετοιμότητας των ομάδων ποτέ δεν είναι ο ίδιος. Έτσι δεν πρέπει να βιαστούμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα του τύπου: «Το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη» ή ότι «ο ΠΑΟΚ έκανε κακή εμφάνιση και παρουσίασε προβλήματα» ή ακόμη πως » ο Άρης δεν έδειξε καθόλου καλή εικόνα και στερείται ποιοτικών παιχτών».

Ας κάνουμε υπομονή λίγες αγωνιστικές ακόμη. Μπορεί για παράδειγμα ο Προμηθέας  να παραμείνει σε ολόκληρη τη σεζόν η καλή ομάδα που παρουσίασε στην πρεμιέρα ή είναι πιθανό ο ΠΑΟΚ να μην είναι ακόμη έτοιμος.

Σίγουρα πάντως θα δούμε πολλά καλά ματς, μπόλικα ντέρμπι, πολλές αναμετρήσεις, οι οποίες θα κριθούν στον πόντο. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αρκετούς Ελληνες παίχτες, τόσο ποιοτικούς όσο και έμπειρους. Οπως και μερικούς καλούς ξένους και το κυριότερο το στοιχείο που μας πρόσφερε η πρώτη τηλεοπτική «γεύση», κάτι που μας πρόσθεσε ιδιαίτερη χαρά: πολλούς νέους Έλληνες μπασκετμπολίστες!

Μπορεί τα χαμηλά μπάτζετ των ομάδων να φαντάζουν υποχρεωτικά, όμως από τη στιγμή που βλέπουμε Ελληνάκια τα «φτωχά» μπάτζετ δεν πρέπει να (μας) πειράζουν! Όταν μάλιστα παρακολουθούμε πως δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τους… ξενοκοινοτικούς συμπαίχτες τους (πάλι λόγω μπάτζετ!) τότε ναι! Τότε έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα δούμε ένα ωραίο πρωτάθλημα, το οποίο θα το χαρούν και οι χιλιάδες μικροί φίλοι του μπάσκετ.

Για επίλογο στα παραπάνω, από τα 6 παιχνίδια του Σαββατοκύριακου, χωρίς να παραβλέψουμε τα αποτελέσματα και την εικόνα της κάθε ομάδας κρατάμε πιο πολύ τον  πίνακα με τους Έλληνες κάτω των 23 ετών που είχαν ενεργή συμμετοχή την πρώτη αγωνιστική στις ομάδες τους, γιατί αυτό ήταν που μας έκανε τη μεγαλύτερη και πιο θετική εντύπωση.

ΌΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΗΛΙΚΙΑ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (1η Αγων.)
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΠΑΡΗΣ ΓΣΛ ΦΑΡΟΣ 23 13′
ΣΛΑΦΤΣΑΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΑ 23 18′
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΡΙΚΑΛΑ 23 8′
ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΚΑΛΑ 23 5′
ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 23 5′
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 23 17′
ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΣΛ ΦΑΡΟΣ 22 16′
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ 22 25′
ΣΠΥΡΙΔΟΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ 22 3′
ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΆΡΗΣ 22 14′
ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 21 4′
ΤΣΑΛΜΠΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΕΚ 21 7′
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21 24′
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΆΡΗΣ 21 6′
ΚΩΤΤΑΣ ΘΩΜΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ 21 10′
ΜΟΥΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΣΛ ΦΑΡΟΣ 21 21′
ΜΙΛΕΝΤΙΓΙΕΒΙΤΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ 20 13′
ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ 20 23′
ΦΛΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΆΡΗΣ 20 18′
ΛΟΥΝΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΑ 19 29′
ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΑ 19 4′
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 19 5′
ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 18 17′
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΕΚ 18 17′

*Στον παραπάνω πίνακα βλέπετε (με τυχαία σειρά) τα παιδιά που είχαν συμμετοχή τουλάχιστον 3 λεπτών και με μέγιστη ηλικία τα 23 έτη. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι νέοι παίκτες που συμπλήρωσαν τη δωδεκάδα της ομάδας τους ή έμειναν εκτός την πρώτη αγωνιστική και πρόκειται να τους δούμε στα… προσεχώς! Μπράβο στους προπονητές αυτών των παιχτών και ευελπιστούμε σε ανάλογη και καλύτερη ακόμη συνέχεια, για το καλό μας!