Η ΑΕΚ, χθες, έδειξε ότι έχει επανέλθει για τα καλά και στις ευρωπαïκές υποχρεώσεις της. Μπορεί η Μίλαν να βρίσκεται σε μεταβατικό «φεγγάρι», όμως πρέπει να σκεφτεί κάποιος, πως ξόδεψε κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι για μεταγραφές. Άρα, μέτρο σύγκρισης δεν υπάρχει προφανώς! Και προφανώς να φεύγεις με το βαθμό (0-0) από το «Σαν Σίρο», απέναντι σε μία από τις πιο βαριές φανέλες της Ευρώπης, είναι από μόνο του μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, αυτό το «Χ», δίνει στην ΑΕΚ και τη δυνατότητα να παραμένει δεύτερη στον όμιλο και να παίζει την πρόκριση καθαρά στα δικά της χέρια στα δύο κολλητά εντός έδρας ματς που ακολουθούν, με Μίλαν και Ριέκα.

Το στήσιμο της ΑΕΚ ήταν αυτό που έπρεπε να είναι. Και σε αυτό ο Χιμένεθ πήρε πραγματικά πολύ καλό βαθμό. Το 3-5-2 στην Ευρώπη φέτος είναι δοκιμασμένο και έχει αποφέρει καρπούς. Η ΑΕΚ με αυτό το σύστημα απέκλεισε τη Μπριζ και με αυτό το σύστημα παραμένει δεύτερη στον όμιλο φτάνοντας στα μισά του δρόμου. Ελλείψει άλλου καθαρού στόπερ (Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι τραυματίες και Λαμπρόπουλος δεν είχε δηλωθεί στη λίστα) ο Χιμένεθ έβαλε τον Μπακάκη να παίξει αριστερό στόπερ. Και του βγήκε. Όπως του βγήκε ο Τζανετόπουλος, ο οποίος δήλωσε «παρών». Δύο παιδιά με πολύ μέλλον και στην περίπτωση του Μπακάκη μιλάμε φέτος και για μεγάλη πρόοδο και βελτίωση.

Το ματς στο πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο και ευκαρίες μεγάλες χάθηκαν εκατέρωθεν ( 2-3 τον αριθμό ). Όλα κυλούσαν ιδανικά για το «Δικέφαλο», το ματς είχε χαμηλό τέμπο και αυτό βοηθούσε. Η ΑΕΚ έκλεινε τους χώρους και η Μίλαν δεν είχε εμπνεύσεις. Μέχρι το 55ο περίπου λεπτό. Εκεί τα χαφ της «Ένωσης» άρχισαν να χάνουν λίγο σε τρεξίματα και η Μίλαν άρχισε να περνά κάποιες κάθετες πάσες και να δημιουργεί περισσότερο. Σε αυτό το σημείο είμαι της άποψης, πως ο Χιμένεθ έχασε λίγο το παιχνίδι στο κοουτσάρισμα. Γνώμη μου είναι, ότι ο Γαλανόπουλος θα μπορούσε να μπει πιο γρήγορα στο ματς και με τα «φρέσκα» πόδια του να κλείδωνε τελείως το παιχνίδι. Εξάλλου, Λιβάγια, Μάνταλος ούτε πολλά τρεξίματα είχαν από ένα σημείο κι έπειτα ούτε τη μπάλα κατάφερναν να κρατήσουν. Λάθος για μένα και η αλλαγή του Λάζαρου. Είναι γρήγορος και είναι αυτός που έπρεπε να μείνει μπροστά να περιμένει την αντεπίθεση.

Τέλος καλό όλα καλά, σαφώς, και σίγουρα στον προπονητή της ΑΕΚ πιστώνεται η πολύ καλή και σοβαρή εικόνα στα ευρωπαϊκά ματς, μετά την ΤΣΣΚΑ. Εκεί τα πάει περίφημα ο Χιμένεθ και η ομάδα του. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο μικρό ροτέισον που χρησιμοποιεί και στην αφλογιστία των επιθετικών. Γιατί και στην Ξάνθη έκανε ευκαρίες, όμως γκολ με το ζόρι. Άρα, το πρόβλημα είναι κυρίως στο πώς θα διασπάσει μία πολυπρόσωπη άμυνα, πώς θα διαχειριστεί τις σημαντικές διαφοροποιήσεις του αγώνα (στην Ξάνθη δεν επιτρέπεται να παίζει τόση ώρα με δύο παίκτες περισσότερους και να κάνει σέντρες) και όχι πώς θα παραταχθεί σοβαρή και παθιασμένη σε ματς με ισχυρούς ευρωπαϊκούς αντιπάλους. Εκεί τη βρίσκει τη λύση. Εξάλλου, η ομάδα έχει παίκτες ανασταλτικά με τρομερή ποιότητα. Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης όμως, όταν μιλάμε για ομάδες επιπέδου ΑΕΚ, είναι να κερδίσεις και την Ξάνθη, αφού σου δόθηκε τέτοια ευκαιρία. Να κερδίσεις τον Ατρόμητο τη Δευτέρα, γιατί και να περάσει στον επόμενο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ η ΑΕΚ (πράγμα πολύ πιθανό), τον κόσμο τον καίει το πρωτάθλημα! Άρα, το ροτέισον πρέπει να ανοίξει για να βγει η χρονιά με τρόπο σωστό και όχι άρον άρον! Πάντως όπως και να ’χει, αποτελέσματα σαν το χθεσινοβραδινό σε μεγαλώνουν ως ομάδα!

ΥΓ : Μπράβο και στον κόσμο της “Ένωσης” που άγγιξε τις 4 χιλιάδες στο Μίλανο και βοήθησε την ομάδα με το τραγούδι του σε όλο το ματς. Δύσκολοι καιροί και τόσο μαζικές εκδρομές συναντά κανείς, δυστυχώς, πιο σπάνια και δύσκολα πια.