Το τάε κβο ντο είναι ένα άθλημα που μπορεί να μην χαίρει τόσο μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ωστόσο απασχολεί ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό του πληθυσμού μας. Πρόκειται για ένα άθλημα που η χώρα μας “γεννάει” ταλέντα τα οποία διακρίνονται και σηκώνουν ψηλά την σημαία μας. Έτσι έγινε και πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων που έλαβε χώρα στην Κύπρο.

Το Sportsroom.Gr συνομίλησε με έναν εκ των προπονητών της Εθνικής μας που κλήθηκε πρόσφατα να αναλάβει χρέη προπονητή με το εθνόσημο, τον κύριο Γιώργο Σταυριανό. Η τιμή που μας έκανε ήταν ιδιαίτερη αφού μας δέχτηκε με χαρά και μίλησε για όλους και για όλα. Ο κύριος Σταυριανός ασχολείται με το τάε κβο ντο από το 1983 ως αθλητής, ενώ από το 1995 εκτελεί χρέη προπονητή. Αναφέρθηκε στη μεγάλη του αγάπη για το χώρο που “υπηρετεί” τόσα χρόνια, την Εθνική ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και συμβουλές προς τα νέα παιδιά.

Γιώργο είσαι χρόνια στο χώρο του τάε κβο ντο και απ’ ότι μαθαίνουμε το άθλημα όλο προσελκύει περισσότερο κόσμο. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια;

“Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα είναι με σειρά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ αλλά αυτό οφείλεται στη μεγάλη προβολή που δέχονται από τα ΜΜΕ. Το τάε κβο ντο όμως είχε την προσέλκυση του κόσμου ανέκαθεν γιατί είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα. Έχει ένταση και όλη του η φιλοσοφία ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός. Θεωρώ ότι ειδικά με όσα συμβαίνουν γύρω μας, ο κόσμος έχει κουραστεί και κάνει “στροφή” σε άλλα πράγματα γενικότερα. Έτσι έχει γίνει και με το τάε κβο ντο. Να σημειώσω μάλιστα ότι είναι 1 από τα 2 πρώτα αθλήματα σε προτίμηση στη χώρα μας”.

Εκτός από την προβολή τι άλλο χρειάζεται ο χώρος αυτός για να στηριχτεί και να αναδειχτεί;

“Μεγαλύτερη κρατική βοήθεια… Θα θέλαμε να δούμε πιο έμπρακτα τη στήριξη του κράτους αν και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει να στηρίζουμε και μόνοι μας το άθλημά μας. Ευτυχώς υπάρχει και η Ομοσπονδία που είναι πάντα δίπλα μας και βοηθάει στο μέγιστο βαθμό που μπορεί.”

Από τον τρόπο που μιλάς για το τάε κβο ντο φαίνεται πως το αγαπάς πολύ. Αυτό το βλέπεις σε όλους του επαγγελματίες του χώρου;

“Πιστεύω πως αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έτσι είναι. Έχουμε “μεγαλώσει” με αυτό και το υπηρετούμε χρόνια. Η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις είναι ο Νο1 παράγοντας για να πετυχαίνεις”.

Ποια στιγμή είναι αυτή που ξεχωρίζεις στην πορεία σου στο χώρο αυτό, ως αθλητής και ως προπονητής;

“Σίγουρα ως αθλητής θα μου μείνει για πάντα στη μνήμη η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε εδώ στην Αθήνα και ως προπονητής η κλήση μου στην Εθνική ομάδα”.

Ποια είναι τα συναισθήματά σου για τη συμμετοχή σου στην Εθνική;

“Η στιγμή που έγινα ο ένας εκ των τριών προπονητών της Εθνικής είναι η κορυφαία στιγμή που ζω για την καριέρα μου. Αποδεικνύεται πως η δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια, οι αγώνες που έχω κάνει με το σύλλογό μου, αναγνωρίζονται. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μου και είναι η στιγμή της αναγνώρισης των κόπων μου”.

Πες μας λίγα λόγια για την Εθνική του τάε κβο ντο. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει πολλά ταλέντα και φέρνει χρόνια διακρίσεις για τη χώρα μας.

“Κατ’ αρχάς η Εθνική μας έχει βγάλει Ολυμπιονίκες. Είμαστε άθλημα Ολυμπιονικών. Θυμάστε τον Μιχάλη Μουρούτσο, την Έλλη Μυστακίδου, τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και πολλούς άλλους αθλητές. Η Εθνική περιέχει τους κορυφαίους της κάθε κατηγορίας και έχει διακριθεί πολλές φορές σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει μεγάλη ιστορία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε μια μικρή κάμψη αλλά φέτος επανήλθαμε και πάλι και αυτό έγινε πρόσφατα στο πανευρωπαϊκό των εφήβων”.

Το Πανευρωπαϊκό έγινε πρόσφατα στην Κύπρο. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

“Ήταν εξαίσια εμπειρία για όλη την αποστολή. Αρχικά μετά από πολύ καιρό και ευχαριστούμε την Ομοσπονδία γι’ αυτό, η αποστολή μας είχε πλήρη ομάδα. Η ΕΛΟΤ μας στήριξε σ’ αυτό το πρωτάθλημα σημαντικά γιατί με 25 αθλητές οι πιθανότητες διάκρισης ήταν περισσότερες. Έτσι κι έγινε δηλαδή. Η Ελλάδα τερμάτισε 6η ανάμεσα σε 146 χώρες με 1 πρωταθλητή Ευρώπης, 1 αθλητή στη δεύτερη θέση κι άλλους τέσσερις αθλητές, από δύο στην 3η και στην 5η θέση αντίστοιχα, στο δυσκολότερο πανευρωπαϊκό τουρνουά που έχει γίνει”.

Ποιο ήταν το “κλειδί” γι’ αυτή την επιτυχία;

“Είχαμε αθλητές υψηλού επιπέδου πρώτα απ’ όλα. Η Ελλάδα παράγει τέτοιους αθλητές και για εμένα προσωπικά μπορεί το επίπεδο σε τέτοια πρωταθλήματα να είναι δύσκολο αλλά οι αθλητές πρέπει να “κυνηγάνε” αυτές τις διοργανώσεις γιατί μπορούν να διακριθούν. Ο δεύτερος λόγος πιστεύω ήταν η χημεία μεταξύ των προπονητών. Ο κύριος Ζινέλλης Θοδωρής, ο κύριος Πεχλιβάνης Μάκης κι εγώ είχαμε μια άψογη συνεργασία. Σε κάθε αγώνα υπήρχαν όχι 2 αλλά 6 “μάτια” ενώ από την προηγούμενη μέρα είχαμε μελετήσει τους αντιπάλους μας, είχαμε δουλέψει πάνω στο πλάνο μας και την επόμενη μέρα ήμασταν έτοιμοι για κάθε αγώνα”.

Ποιο είναι το επόμενο “βήμα” της Εθνικής;

“Τώρα κοιτάμε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα την Άνοιξη στην Τυνησία και φυσικά ο στόχος είναι και πάλι οι διακρίσεις”.

Τι συμβουλή δίνεις στα νέα παιδιά, σε γονείς αλλά και σε όσους ασχολούνται ήδη με το άθλημα;

“Το πρώτο που έχω να πω είναι να ασχολούνται όλοι γενικά με τον αθλητισμό. Αυτό είναι συμβουλή προς τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Τώρα πιο συγκεκριμένα για το τάε κβο ντο, θα το πρότεινα φυσικά γιατί είναι ένα άθλημα που μπορεί να κάνει κάθε παιδί, απευθύνεται και στα δύο φύλλα και δεν χρειάζεται συγκεκριμένη σωματοδομή. Εδώ το παιδί αθλείται πρώτα απ’ όλα και μετά μπορεί να αποφασίσει με ποιο κομμάτι του τάε κβο ντο θέλει να ασχοληθεί περαιτέρω αν του ταιριάζει”.

Ο τελευταίος λόγος σε εσένα…

“Νομίζω τα είπα όλα αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ξανά και να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην Ομοσπονδία του τάε κβο ντο (ΕΛΟΤ) για τη στήριξή της και ένα “μπράβο” που δίνει χώρο σε νέα πρόσωπα και σε νέους προπονητές ώστε να αναλάβουν θέσεις σαν αυτή που ανέλαβα εγώ. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν νέοι άνθρωποι στο χώρο να δείξουν τη δουλειά τους. Η ΕΛΟΤ έχει ξεφύγει από ένα κατεστημένο χρόνων και δίνει ευκαιρίες ειδικά τώρα που η “ψαλίδα” στο χώρο μας έχει ανοίξει και πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δείξουν τις δυνατότητές τους”.