Μόνο… θαύμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως πέρυσι η Λειψία τερμάτισε στην δεύτερη θέση της Bundesliga, πίσω μόνο από την Μπάγερν Μονάχου. Φέτος συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία τόσο στην Γερμανία, όσο και στο Champions League. Αυτός ήταν, έτσι κι αλλιώς, ο μακροπρόθεσμος στόχος της Red Bull, που είναι η ιδιοκτήτρια της ομάδας: Η Λειψία να μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά και να μπορέσει να κοντράρεται “στα ίσια” και να μεγαλώνει σαν ομάδα και στην Ευρώπη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό όμως, έπαιξε και ο ερχομός του Ραλφ Ράνγκνικ στην ομάδα.

Η Λειψία ιδρύθηκε επίσημα στις 19 Μαΐου του 2009, έχοντας πάρει την άδεια της Μάρκρανστετ, που αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία της χώρας. Η νεοσύστατη ομάδα πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας της σεζόν 2009-’10, το οποίο κατέκτησε αρκετά εύκολα, παίρνοντας την άνοδο για την τέταρτη κατηγορία. Παραμένοντας δύο σεζόν εκεί όμως, τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά, αφού η ομάδα δεν μπορούσε να ανεβεί στην επόμενη κατηγορία, με την διοίκηση να αποφασίζει να κάνει ριζικές αλλαγές.

Έτσι, το 2012 ο Ραλφ Ράνγκνικ άφησε στην άκρη την προπονητική και ανακοινώθηκε από την Λειψία ως ο νέος αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ξεκινώντας την αναμόρφωση του ρόστερ. Έφερε νέο προπονητή στην ομάδα, τον Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ, αλλά και παίκτες νεαρούς σε ηλικία και εξελίξιμους, δίνοντας μικρά ποσά για την αγορά τους. Η πρώτη χρονιά του Ράνγκνικ στη Λειψία συνοδεύτηκε με την άνοδο στην τρίτη κατηγορία, η οποία πήρε κιόλας το πρωτάθλημα αήττητη. Η άνοδος στη δεύτερη κατηγορία ήρθε πολύ σύντομα, μετά από μία χρονιά κατά την οποία τερμάτισε στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας στη δεύτερη θέση. Το πλάνο «αναμόρφωσης» υπό τη διοίκηση Ράνγκνικ έδειχνε πως προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς, με την Λειψία να βρίσκεται κοντά στο… όνειρο.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η πρώτη σεζόν στην δεύτερη κατηγορία βρήκε την ομάδα να μην παίρνει την άνοδο για την πρώτη κατηγορία και τον Τσόρνιγκερ να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία στο τέλος της σεζόν. Ο Ράνγκνικ μίλησε με αρκετούς προπονητές, μεταξύ των οποίων και ο Τόμας Τούχελ (κατέληξε τελικά στην Ντόρτμουντ) χωρίς να καταφέρει να υπογράψει με κάποιον. Έτσι, πήρε την απόφαση να επανέλθει στην προπονητική, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει εκείνος την ομάδα στην άνοδο στην Bundesliga, κρατώντας παράλληλα και τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή. Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος της δεύτερης σεζόν στην δεύτερη κατηγορία η Λειψία να πανηγυρίσει την άνοδο στην Bundesliga, έπειτα από επτά χρόνια στις μικρές εθνικές κατηγορίες. Έτσι ο στόχος της διοίκησης η ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας μέσα σε οκτώ χρόνια από την ίδρυση της ομάδας είχε επιτευχθεί και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Με το τέλος της σεζόν 2015-16 ο Ράνγκνικ παραιτήθηκε από προπονητής της ομάδας ώστε να επικεντρωθεί στην θέση του αθλητικού διευθυντή, ψάχνοντας να βρει τον άνθρωπο που θα καθοδηγούσε την ομάδα στην Bundesliga. Ο «εκλεκτός» του ήταν ο Ραλφ Χάζενχουτλ, ο οποίος μαζί με τον Ράνγκνικ συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο, που με τις κατάλληλες κινήσεις κατάφεραν να κάνουν το… ακατόρθωτο. Η Λειψία στην πρώτη της σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από την Μπάγερν του Κάρλο Αντσελότι, παίρνοντας παράλληλα και το εισιτήριο της απευθείας πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Οι μη γνωρίζοντες την Λειψία και την ιστορία της ομάδας, νόμιζαν ότι πρόκειται απλά για μία «νέα Λέστερ», που μπορεί να μην πήρε το πρωτάθλημα, αλλά έκανε την… έκπληξη που δεν περίμενε κανείς. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, αφού φέτος και μετά από 13 αγωνιστικές στην Bundesliga η Λειψία βρίσκεται στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, έξι βαθμούς πίσω από την Μπάγερν του Γιουπ Χάινκες. Παράλληλα στο Champions League, παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα, έχοντας «κλειδώσει» ήδη την παρουσία της στο Europa League με μία αγωνιστική να απομένει και έχοντας βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους «16» του Champions League.

Καταλήγοντας, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς πως η Λειψία δεν ήταν ομάδα της… μιας χρονιάς, αλλά μια ομάδα η οποία προετοιμαζόταν γι’ αυτή την κατάσταση τα τελευταία οκτώ χρόνια, πετυχαίνοντας τον ένα στόχο μετά τον άλλο, πιο νωρίς από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί εξαρχής. Και όλα αυτά τα οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Ραλφ Ράνγκνικ.

*Την ώρα που γραφόταν το κείμενο ο Ράνγκνικ ανανέωνε το συμβόλαιό του με την Λειψία έως το 2021.