Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε την 10η Euroleague της ιστορίας της, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό του Final Four της Φενερμπαχτσέ με 85-80. Κορυφαίος για τους Μαδριλένους ήταν ο Φαμπιάν Κοζέρ με 17 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο MVP της διοργάνωσης Λούκα Ντόντσιτς με 15 πόντους και 4 ασίστ. Για τους Τούρκους ο Νίκολο Μέλι έκανε το ματς της ζωής του με 28 πόντους, ενώ ο Σλούκας είχε μέτρια παρουσία με 7 πόντους και 4 τελικές πάσες.

Το πρώτο πεντάλεπτο του τελικού ήταν Φενερμπαχτσέ-Ντόντσιτς 11-6. Οί Τούρκοι με την ορμή από τον κόσμο μπήκαν πιο δυνατά από τους Ισπανούς, που τα περίμεναν όλα από τον θαυματουργό Σλοβένο. Αυτό το σχέδιο ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία και γρήγορ1 οι Μαδριλένοι βρήκαν το ρυθμό τους. Ο Ομπράντοβιτς ήταν ευχαριστημένος από την επίθεση της ομάδας του, όμως τα 4/5 τρίποντα των Ισπανών έκαναν τη διαφορά και το 21-17 της πρώτης περιόδου ήταν απολύτως δίκαιο.

Η συνέχεια είχε ισπανικό χρώμα, αφού ο Γιουλ οργάνωνε άψογα, βάζοντας στην εξίσωση του ματς όλους τους συμπαίκτες του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το +8 για τη Ρεάλ (25-17), γεγονός που ανάγκασε τον Ομπράντοβιτς να καλέσει τάιμ-άουτ. Η Φενέρ βελτιώθηκε με την είσοδο του πολύτιμου Βέσελι κι άρχισε να γίνεται πιο σκληρή στα μετόπισθεν. Προσθέστε σ’αυτό και την οξυδέρκεια του Σλούκα, που “σουλούπωσε” το παιχνίδι της ομάδας του κι έτσι το 29-28 σήκωσε την Stark Arena στο πόδι. Το ματς ήταν ένα μπρα ντε φερ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, αφού το προβάδισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια. Ο Σλούκας μάλιστα με εύστοχο σουτ τριών πόντων, έκανε το 38-40, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του μεγάλου τελικού.

Καλύτερα μπήκε στο παρκέ η Ρεάλ στο τρίτο δεκάλεπτα και κάνοντας ένα σερί 5-0, πήρε το προβάδισμα με 43-40. Οι δύο αντίπαλι μάλλον είχαν ξεχάσει τις άμυνές τους στ’αποδυτήρια, αφού τα καλάθια έμπαιναν με μεγάλη ευκολία και συχνότητα. Το 55-50 που διαμορφώθηκε με τρίποντο του Ντόντσιτς θεωρητικά έδειχνε πως το σκορ θα πήγαινε πολύ ψηλά, κάτι που στη θεωρία βόλευε τους Μαδριλένους. Πάντως κάτι που πρέπει ν’αναφέρουμε είναι η εντυπωσιακή παρουσία του Φαμπιάν Κοζέρ με 13 πόντους, που είχε πληγώσει σε μεγάλο βαθμό την τουρκική άμυνα. Το 63-55 ήταν δικό του κατόρθωμα και μετά από 30 λεπτά η Ρεάλ έμοιαζε πιο κοντα στο τρόπαιο, όμως τίποτε δεν είχε κριθεί ακόμη.

Ο Νίκολο Μέλι έκανε τον αγώνα της ζωής του στον τελικό με 19 πόντους και ουσιαστικά αυτός κράτησε τους πρωταθλητές Ευρώπης κοντά στο σκορ (66-61). Η Ρεάλ όμως πάντα έβρισκε τον τρόπο ν’απαντάει στα σερί των Τούρκων και μ’ένα δικό της 5-0 ανέβασε εκ νέου τη διαφορά στους 10 πόντους  (71-61) με τρίποντο του Τζέισι Κάρολ. Η Φενέρ πίεσε τα γκαρντ της Ρεάλ οι Ντόντσιτς και Γιουλ έκαναν πολλά λάθη, όμως το 74-66 έδινε ισχυρό προβάδισμα στους τυπικά γηπεδούχους. H Φενέρ δεν μπόρεσε να γίνει απειλητική για να διατηρήσει το στέμμα της, αφού τα τρίποντα των Αλί Μοχάμεντ και Γουοναμέικερ βρήκαν. Η Ρεάλ ήταν ψύχραιμη από τη γραμμή της “φιλανθρωπίας” και κρατούσε σφιχτά την νίκη και το τρόπαιο. Ο Κοζέρ αστόχησε σε δύο βολές, όμως ένα φόλοου του Τόμπκινς έδωσε τη χαριστική βολή στους Τούρκους και το 85-80, είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Η Ρεάλ κατέκτησε το δέκατο ευρωπαϊκό της ιστορίας της, ενώ η Φενέρ στον τρίτο της τελικό, δεν μπόρεσε να κατακτήσει για δεύτερη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 38-40, 63-55, 85-80