Μετά την κατάκτηση του 11ου Roland Garros, ο Ράφα Ναδάλ τόνισε πως θέλει να ξεπεράσει στο μέλλον τα 20 Grand Slam του Ρότζερ Φέντερερ, χωρίς ωστόσο να έχει εμμονή με κάτι τέτοιο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ισπανός τενίστας:

«Σίγουρα θέλω να φτάσω και να ξεπεράσω τα 20 Grand Slam του Ρότζερ στο μέλλον, όμως για να είμαι ειλικρινής δεν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι ότι κέρδισα έναν σημαντικό τίτλο, ότι πρόσθεσα άλλο ένα σλαμ. Το 17 είναι φανταστικός αριθμός. Νιώθω τυχερός για ό,τι μου έχει συμβεί. Απολαμβάνω τη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παλέψω για περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον. Παίζω για την ευτυχία μου και νιώθω ότι ήδη έχω μια υπέροχη καριέρα. Θα συνεχίσω να παλεύω και αυτό είναι. Δεν έχω καμία εμμονή με τέτοια πράγματα».

Ο Ράφα εξήγησε και τη συγκίνησή του κατά την τελετή απονομής. «Το ότι επέστρεψα μετά από τραυματισμό και είχα την ευκαιρία να κερδίσω στο Μόντε Κάρλο, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και τώρα εδώ είναι πολύ συγκινητικό για εμένα. Είναι ξεχωριστή στιγμή και αυτό που ένιωσα με τα χειροκροτήματα του κόσμου αυτά τα δύο λεπτά είναι δύσκολο να το περιγράψω. Ήταν πολύ συγκινητικό» 

Ο Ναδάλ είναι 32 χρονών και… δεν κρύβει την ηλικία του. «Είμαι και νιώθω 32. Δεν μπορείς να παλέψεις ενάντια στην ηλικία, απέναντι στο ρολόι. Αν μου έλεγες πριν από 7-8 χρόνια ότι στα 32 μου θα είχα ξανά αυτό το τρόπαιο, θα σου έλεγα ότι ήταν κάτι σχεδόν αδύνατον, αλλά εδώ είμαστε. Δεν ανησυχώ για το μέλλον. Πάντα λέω το ίδιο πράγμα: το τένις είναι σημαντικό πράγμα στη ζωή μου, ωστόσο δεν είναι τα πάντα. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που με κάνουν χαρούμενο. Απολαμβάνω τη στιγμή, δεν σκέφτομαι το μέλλον. Είναι ξεχωριστή στιγμή και κάθε μέρα στο tour απολαμβάνω τις εμπειρίες που μου δίνει το τένις την πιθανότητα να ζω. Το διασκεδάζω και θα παίζω μέχρι να αντέξει το σώμα μου και όσο παραμένω ευτυχισμένος παίζοντας τένις. Όταν αυτά αλλάξουν, θα είναι ώρα να κάνω κάτι διαφορετικό, δεν ανησυχώ για αυτό».

​Ο Ράφα είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Τιμ ένιωσε κράμπες στα δάχτυλα επειδή ήταν πολύ σφιχτό το tape, ενώ μιλώντας για τη σεζόν στο χορτάρι δεν φάνηκε σίγουρος για τα τουρνουά στα οποία θα αγωνιστεί. «Είναι δραστική η αλλαγή από το χώμα στο χορτάρι. Την έκανα πιο παλιά όταν ήμουν νεότερος και γρηγορότερος, διότι έπαιζα back to back. Πρέπει, όμως, τώρα να δω πώς θα είμαι τις δύο επόμενες μέρες».

«Σίγουρα είναι πολύ καλό που έφτασα ως εδώ και έπαιξα τελικό εναντίον του», είπε από την πλευρά του ο Ντόμινικ Τιμ. «Είμαι, όμως, απογοητευμένος, φυσικά. Ήταν τελικός και ήθελα πολύ να νικήσω. Τα έδωσα όλα και είμαι ο ηττημένος. Άρα τελικά δεν ήταν και η καλύτερη μέρα».

Ο Τιμ, βέβαια, κοιτάει μπροστά. «Ο μεγάλος μου στόχος είναι να παίξω σύντομα.σε άλλους τελικούς Grand Slam. Θα είναι πιο εύκολο, γιατί δεν θα είναι πια η πρώτη φορά. Τότε, ελπίζω να τα πάω καλύτερα».