Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, Μέμος Ιωάννου, μίησε για το Ευρωπαϊκό που κατέκτησε η Εθνική πριν από 31 χρόνια, αλλά και για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε στο Arena 89,4 FM:

Για την ημέρα κατάκτησης του τροπαίου:

“Έχουν περάσει χρόνια, δεν το έχουμε ξεχάσει, ειδικά εσείς οι δημοσιογράφοι δεν το αφήνετε σε ησυχία!”

Για το αν το περίμεναν:

“Όχι δεν το περιμέναμε, ήταν δύσκολο να φτάσουμε μέχρι τον τελικό. Για αυτό είπανε μετά ότι είναι από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Αισθανόσουν λίγο καλύτερα που έπαιζες με τον κόσμο στο πλάι σου, στην πατρίδα σου, αλλά όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Για το ποιο ήταν το βασικό στοιχείο της επιτυχίας:

“Είχαμε ένα καλό δέσιμο. Αρκετά χρόνια ταξιδεύαμε μαζί, μέχρι Αμερική πήγαμε. Βγήκαμε εκτός Ελλάδας. Υπήρχε μια ζύμωση μέσα την ομάδα. Και φυσικά αποδείχθηκε ότι ήταν παίκτες που ήταν στους κορυφαίους στην ιστορία του μπάσκετ. Οι χαρακτήρες είχαν ταιριάξει. Υπήρχε μια απόδοση καλή από όλους ο καθένας με τον ρόλο του. Η αποδοχή και η ατμόσφαιρα του κόσμου βοήθησαν.”

Για το αν παίρνει μηνύματα από τον κόσμο:

“Ναι φυσικά. Αν βγάλεις τα νέα παιδιά που απέχουν πολύ από αυτό, άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία σου δείχνουν κατευθείαν την ευγνωμοσύνη τους και την εκτίμηση τους.”

Για την πιο έντονη στιγμή του τουρνουά:

“Θα πω εκείνη ενδιάμεσα από ημιτελικό και τελικό, όταν και συνειδητοποιήσαμε το που είχαμε φτάσει και το τι κάναμε. Ξέρεις όταν παίζεις, δεν καταλαβαίνεις και πολλά, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς.”

Για το αν τους άγχωσε αυτό:

“Όχι δεν μπορώ να το πω αυτό. Αισθανόμασταν καλά εκεί που είχαμε φτάσει. Οπότε ξέραμε δεν θα μας πει τίποτα αν χάναμε. Παίζαμε επίσης απέναντι στα μεγαθήρια, με ενωμένες χώρες, πραγματικές υπερδυνάμεις.”

Για την ατμόσφαιρα όταν μπήκε στο γήπεδο:

“Αυτά είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια. Είναι φοβερό συναίσθημα. Μετά από ένα σημείο όμως, πραγματικά χάνεσαι στην ατμόσφαιρα. Δεν καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι. Αισθανόσουν μια αύρα να σε σπρώχνει.”

Για την εκτόξευση του αθλήματος από τότε:

“Ήταν υπέροχο να βλέπεις κόσμο να ασχολείται και να μαθαίνει μπάσκετ. Και φυσικά τα νέα παιδιά που μπήκαν στα γήπεδα. Ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αυτό, ψάχναμε μέρη να χτίσουμε γήπεδα μετά την επιτυχία αυτή.

Για τον Παύλο Γιαννακόπουλο:

“Ήταν ο άνθρωπος που έδινε την ώθηση να ανέβουν οι Αθηναϊκές ομάδες. Και τον Παναθηναϊκό και φυσικά αφού ανέβαινε ο Παναθηναϊκός, ώθησε και τον Ολυμπιακό αν ανέβει αρκετά. Χάρη σε αυτόν έσπασε την αυτοκρατορία της Θεσσαλονίκης στο μπάσκετ.”

Για το τι τον ξεχώρισε από τους άλλους:

“Ήταν παράγοντας, δεν ήταν τεχνοκράτης, αυτό τον ξεχώριζε. Λειτουργούσε συναισθηματικά, όχι τεχνοκρατικά. Είχε μια αγάπη και έδινε τα πάντα για αυτήν. Παλιάς κοπής, λειτουργούσε με την καρδιά σε όλους τους τομείς.”

Για το αν μπορεί να επιστρέψει στις επιτυχίες η Εθνική:

“Υπάρχει η βάση. Έχουμε παίκτες κορυφαίας ποιότητας. Σε ένα ευρωπαϊκό παίζουν πολλά ρόλο, όπως η τύχη. Έχουμε και τα σκαμπανεβάσματα μας, αλλά είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο. Τα προκριματικά είναι άλλη ιστορία, έχουμε και απουσίες, θα προχωρήσουμε και θα συζητάμε για το πως θα είμαστε στο Παγκόσμιο.”