Αν και αμιγώς ποδοσφαιρικός, με προλαβαίνουν τα τεκταινόμενα και οι εξελίξεις στο μπασκετικό χάρτη και νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω.

Κάνουμε ένα “Pause” λοιπόν στο Μουντιάλ και τη μεταγραφολογία και πάμε να αποσαφηνίσουμε μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Μείζον θέμα των πρωταθλητών Ελλάδας δεν είναι άλλο από τις ανανεώσεις των συμβολαίων των σημαντικότερων παικτών του ρόστερ και δεί, εκείνα των Τζέιμς και Σίγκλετον.

Οι δύο αμερικάνοι ξέρουν πολύ καλά πως οι μετοχές τους στο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο βρίσκονται στα ύψη και δεν δείχνουν καμία διάθεση να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για να παίξουν ξανά μπροστά στον πύρινο λαό του τριφυλλιού. Είναι θέμα χρόνου, αν δεν έχει γίνει δηλαδή ήδη, να φτάσουν στα χέρια τους προτάσεις από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και φρόντισε να υποπέσει σε ένα θεμελιώδες λάθος, αρχής γενομένης του μεταγραφικού του σχεδιασμού για τη νέα χρονιά.

Από τα 12 διαθέσιμα περίπου εκατομμύρια που ως γνωστόν σκοπεύει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να επενδύσει και φέτος, επέλεξε να δώσει -σύμφωνα με πληροφορίες- τα 2,6 στον Νικ Καλάθη για να προλάβει τους μνηστήρες.

Μιλάμε για ένα εξωφρενικό ποσό, που ξεπέρασε κατά πολύ τις απολαβές που τύγχανε ο Δημήτρης Διαμαντίδης… Ο Δημήτρης Διαμαντίδης… Επαναλαμβάνω, ο Δημήτρης Διαμαντίδης…

Το τριφύλλι με αυτή του την πολιτική κινδυνεύει να χάσει λοιπόν τους δύο κορυφαίους του παίκτες σε δύο καίριες θέσεις και να αποδυναμωθεί αισθητά τη στιγμή που στην αγορά δεν κυκλοφορεί ούτως η άλλως κάτι τόσο ποιοτικό με λιγότερα χρήματα από αυτά που ζητάνε οι δύο παίκτες.

Και αν σκοπός είναι να ανέβει το επίπεδο με διορθωτικές κινήσεις, η αλλαγή στο ρόστερ του Σίγκλετον με τον 36χρονο Λάσμε φαντάζει ανέκδοτο. Λέω αν…

Όσο για τον Τζέιμς; Αυτός είναι με τα καλά του και τα κακά του. Ένας γνωστός «πύραυλος» που ανεβάζει πολλά επίπεδα τον Παναθηναϊκό. Κι αν κάνει τα δικά του όπως τον κατηγορούν πολλοί, δεν είναι δικό του πρόβλημα, αλλά πρόβλημα του προπονητή. Σάμπως όταν έβγαινε στον πάγκο έκανε η ομάδα κάτι το διαφορετικό; Πάλι ο καθένας τα δικά του δεν έκανε στο παρκέ; Τουλάχιστον ο Μάικ 2 στα 3 παιχνίδια στα έπαιρνε με το έτσι θέλω. Και είναι ο λόγος που η ομάδα ξεκίνησε και έκανε και 2-3 διπλά στην Ευρωλίγκα από τη στιγμή που ήρθε. Γιατί μέχρι τότε… η «χημεία», η ιστορία και  η «φυσική» της ομάδας, στα «μαθηματικά» διπλό δεν της είχαν βγάλει…

Ο Τζέιμς λοιπόν ζητάει 1,8 εκατομμύρια ευρώ ακατέβατα τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός με το ζόρι φτάνει στο 1,5 την προσφορά του. Καλά για τον Σίγκλετον η διαφορά είναι ακόμη χαώδης. Ας μην αναφέρουμε νούμερα, απλά να παραμείνουμε στο ρητό: «με πο@@ές αυγά δεν βάφονται…»

Γιατί λοιπόν ο Τζέιμς και ο κάθε Τζέιμς με αυτά που βλέπει, να μην ζητάει αυτά που του αναλογούν σε σχέση με τον Καλάθη; Είναι λογικό να αμείβεται με 1 ολόκληρο εκατομμύριο ευρώ λιγότερα από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού; Ανεξάρτητα με το τι αρέσει στον καθένα προσωπικά, αντικειμενικά σαν αξία ο Τζέιμς, ΟΧΙ δεν βρίσκεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάτω από τον Νίκ. Για πολλούς θα άξιζε και περισσότερα.

Καταλήγω πως η κίνηση του προέδρου να δώσει γή και ύδωρ στον αρχηγό του και τώρα με τα ψαροκόκκαλα να προσπαθεί να κρατήσει και τους υπόλοιπους ήταν λάθος πανικού. Οι ισορροπίες ταράχτηκαν για τα καλά και το συμβόλαιο του Καλάθη έτσι όπως εξελίσσεται αποτελεί αυτογκόλ.

Αν έχεις το σθένος και είσαι ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ η πρόταση σου είναι η εξής: «Κύριε Καλάθη έχετε την τεράστια τιμή να σας γίνεται πρόταση ισάξια με του Δημήτρη Διαμαντίδη (2.000.000€) και να ορίζεστε αρχηγός του Παναθηναϊκού. Θέλετε; Καλώς. Δεν θέλετε; Καλό πλιάτσικο στη Ρωσία».

Έτσι κρατάς και τον Τζέιμς και το Σίγκλετον, όχι τόσο γιατί σου περισσεύουν τα 600 χιλιάρικα (εφορίες ας μην τις αναφέρουμε καν), όσο γιατί οι απαιτήσεις των υπόλοιπων σουπερ-σταρ σου δεν θα ανέβουν στο Θεό από δικό σου λάθος.

Και στην τελική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τις επιτυχίες και τις Ευρωπαϊκές διακρίσεις της τελευταίας  6ετίας, δεν νομίζω ότι χρωστούσε ο Παναθηναϊκός κάτι παραπάνω στον Καλάθη από αυτά που του έδινε. Ο Καλάθης χρωστάει κάτι στον Παναθηναϊκό…