Ένα-ένα τα κομμάτια προστίθενται και ολοκληρώνουν το παζλ στον Ατρόμητο. Ένα παζλ που είναι όμορφο, ελκυστικό, ελπιδοφόρο, με όνειρα, με απαιτήσεις και πολλές προσδοκίες.

Μία υπέροχη σεζόν τελείωσε πριν λίγους μήνες για τους “πρίγκιπες της Δυτικής όχθης”, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το ρόστερ. Οι πρωταγωνιστές ήταν πάρα πολλοί, με την πλειονότητα να αγωνίζονται στο “Αστέρι” με τη μορφή δανεισμού. Ρισβάνης, Χατζηισαΐας, Γιαννούλης, Ουάρντα θεωρούνταν απίθανο να παραμείνουν. Όπως άπιαστο όνειρο έμοιαζε να κρατήσει ο Ατρόμητος ολόκληρη τη μεσαία γραμμή που έχτισε. Μάντσον, Μπουσούλατζιτς και Βασιλακάκης τράβηξαν τα βλέμματα πολλών ομάδων, ωστόσο κανείς εξ αυτών δεν έφυγε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κανείς δεν θα φύγει.

Η διοίκηση των Περιστεριωτών, έκανε εξαιρετική δουλειά. Διαχειρίστηκε άψογα όλες τις υποθέσεις, καταφέρνοντας να κρατήσει σχεδόν όλους τους κομβικούς παίκτες. Μπάλωσε τα κενά που υπήρχαν και ενισχύθηκε όσο ήταν απαραίτητο, με πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε αρκετούς μήνες πριν και θεωρείται η παραμονή του Νταμίρ Κάναντι, που είναι το Α και το Ω για την ομάδα.

Ο Αυστριακός έδειξε και απέδειξε ότι αξίζει πολλά. Έβαλε την ομάδα όχι απλά στο σωστό δρόμο, από τον οποίο παρέκκλινε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έσπασε ένα σωρό ρεκόρ, έπαιξε άκρως θεαματικό ποδόσφαιρο, συνδυάζοντας το με αποτελέσματα και έκανε τον κόσμο του Ατρόμητου να τον εκτιμήσει και να τον αγαπήσει για τη δουλειά του. Η παραμονή του στο Περιστέρι, προσδίδει σιγουριά για την επόμενη μέρα και κρατάει τη στέραια βάση που ήδη έχει η ομάδα αγωνιστικά.

Ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα το παζλ με τις αποχωρήσεις και τις προσθήκες:

Τερματοφύλακες

Η αποχώρηση του Ανδρέα Γιαννιώτη, ο οποίος επέστρεψε στον Ολυμπιακό, αφήνει μεγάλο κενό, που πρέπει να καλύψει ο Νίκολα Μίρκοβτις. Οι Περιστεριώτες θα τον εμπιστευτούν και θα του δώσουν τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον Έλληνα πορτιέρε επαρκώς.

Κάτι που μόνο εύκολο δεν θα είναι, εάν αναλογιστεί κανείς τις καταπληκτικές του εμφανίσεις τη σεζόν που πέρασε. Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι επιστρέφει από το δανεισμό του στη Καλλιθέα ο Χρήστος Θοδωράκης, που μπορεί να πάρει ευκαιρίες ή να αποχωρήσει εκ νέου με τη μορφή δανεισμού, κάτι που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι ο Κάναντι ψάχνει στην αγορά του εξωτερικού για τερματοφύλακα, για να έχει ανταγωνισμό ο Μίρκοβιτς. Επίσης υπάρχει και το μεγάλο ταλέντο των ακαδημιών του Ατρόμητου, ο Χρήστος Μανδάς. 

 

Αμυντικοί

Τα μετόπισθεν ήταν το μεγάλο φετινό στοίχημα αναφορικά με το ρόστερ. Η παραμονή της αμυντικής γραμμής που διέπρεψε τη σεζόν που πέρασε ήταν το Α και το Ω, προκειμένου να διατηρηθεί η χημεία, ενόψει του μεγάλου στόχου της Ευρώπης.

Σπύρος Ρισβάνης και Δημήτρης Χατζηισαΐας παραμένουν στο δυναμικό του Ατρόμητου. Ο πρώτος μάλιστα, ως μέρος του deal με τον Ολυμπιακό, που πήρε τον Γιαννιώτη και έτσι ο Ρισβάνης θα είναι κάτοικος Περιστερίου για τα επόμενα τρία χρόνια. 

Παράλληλα, η ανανέωση του δανεισμού του αμυντικού του ΠΑΟΚ, αποτελεί σπουδαίο κατόρθωμα, με τον ποδοσφαιριστή να είναι πόλος έλξης από ομάδες του εξωτερικού. Το δίδυμο στην άμυνα προσδίδει μεγάλη ποιότητα και σιγουριά, εξαιτίας της χημείας που έχουν αναπτύξει οι δύο παίκτες αυτά τα χρόνια (από τον Πανιώνιο). Τη σεζόν που πέρασε άλλωστε το απέδειξαν περίτρανα.

Στα άκρα της άμυνας όμως, τεράστια επιτυχία αποτελεί η παραμονή του Δημήτρη Γιαννούλη και του Κυριάκου Κιβρακίδη. Αναφορικά με τον πρώτο, η προσφορά του ήταν καθοριστική την περσινή σεζόν, έχοντας 9 ασίστ συνολικά. Ο ποδοσφαιριστής ανήκει στον ΠΑΟΚ και ο Ράζβαν Λουτσέσκου επιθυμούσε την επιστροφή του. Η περσινή συμφωνία όμως, έκανε λόγο για διετή δανεισμό και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων των δύο ομάδων, δεν χάλασε.

Παράλληλα, ο εκ των αρχηγών της ομάδας, ο Κιβρακίδης, εντυπωσίασε με το πάθος του, την ποιότητα και τα ατελείωτα τρεξίματα του και το γεγονός πως δεν πήρε μεταγραφή (παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε), παραμένοντας στο “Αστέρι”, δείχνει πολλά αναφορικά με τους στόχους της ομάδας. η οποία κατάφερε να τον κρατήσει.

Επίσης, καθοριστική ήταν και αναμένεται να είναι, η προσφορά και του Αριστοτέλη Καρασαλίδη και του πολυθεσίτη Εμάνουελ Σάκιτς, που παραμένουν στο σύλλογο. O Αυστριακός ήρθε μεσούσης της σεζόν και ήταν λες και έπαιζε στην ομάδα χρόνια, βοηθώντας τα μέγιστα.

Μεσαία γραμμή

Δύο από τους παίκτες που ξεχώρισαν και θα συνεχίσουν να φορούν το αστέρι στο στήθος είναι ο Νασιμέντο Μάντσον και ο Αζέρ Μπουσούλατζιτς, οι οποίοι έφτιαξαν ένα αχτύπητο δίδυμο στο κέντρο του Ατρόμητου. 

Ο Βραζιλιάνος ήταν ένα… βουνό, με ακατάπαυστα τρεξίματα, πάθος και δύναμη, που δεν άφηνε κανέναν να τον προσπεράσει και να απειλήσει. Πάντα σταθερός στην απόδοσή του και πάντα φιλότιμος. Πέρα από τα αμυντικά του καθήκοντα όμως, έχει μία φοβερή έφεση στο σκοράρισμα, χάρη στο “θανατηφόρο” σουτ του, αλλά και τις εντυπωσιακές του ενέργειες που συχνά-πυκνά κάνει.

Σχετικά με τον Βόσνιο μέσο, εκείνος πρόσφερε σιγουριά και βεβαιότητα στην πάσα. Ήταν και θα είναι και τη νέα σεζόν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση. Τον διακρίνει η ψυχραιμία όταν πιέζεται, ώστε να μεταβιβάζει σωστά την μπάλα, όπως και η διορατικότητα και η εξυπνάδα στο παιχνίδι του.

Για τους δύο παίκτες υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά και προτάσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τον Ατρόμητο, που δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει, παρά μόνο εάν έρθει κάποια προσφορά που “δεν γίνεται να αρνηθείς”.

Πέρα όμως από τον Μάντσον και τον Μπουσούλατζιτς, ο Θοδωρής Βασιλακάκης με τον ερχομό του στο Περιστέρι, παρουσιάστηκε ανανεωμένος. Έξι γκολ και μία ασίστ ήταν ο απολογισμός της σεζόν που πέρασε, στην οποία προσέφερε πολλά σε όλους τους χώρους του γηπέδου. Όπως και για τους προαναφερθέντες έτσι και στην περίπτωση του 29χρονου άσου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ομάδες. Ο Ατρόμητος ζητάει αρκετά χρήματα από τους “μνηστήρες”, με τις πιθανότητες να είναι προς την παραμονή του.

Το παζλ της μεσαία γραμμής κλείνουν ο αρχηγός Χαβιέ Ούμπιντες και ο νεοαποκτηθείς Ηρακλής Γαρουφαλιάς, που εντυπωσίασε στον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και ο Σπύρος Νάτσος που είναι έτοιμος να προσφέρει όταν του ζητηθεί.

Ο αρχηγός των Περιστεριωτών, στα 36 του χρόνια, ανανέωσε μέχρι το 2019 και αναμένεται να δίνει πολύτιμες βοήθειες, έχοντας παράλληλα πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα και στα αποδυτήρια.

 

Επίθεση

Το μεγαλύτερο κενό έμεινε στην επίθεση, εκεί όπου έγιναν σαρωτικές αλλαγές, ωστόσο καλύφθηκε και με το παραπάνω. Ο Αμπιόλα Ντάουντα αποτελεί παρελθόν, μετά από εισήγηση του Νταμίρ Κάναντι, ο Αμρ Ουάρντα επέστρεψε από τον δανεισμό του, ενώ ο Νικολά Ντιγκινί βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στον Άρη.

Τι αλλάζει όμως τη νέα σεζόν; Αρχικά επιστρέφει ο Γιώργος Μανούσος, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, ενώ μεγάλα όνειρα δημιουργεί ο Κώστας Κωστόπουλος, που αποκτήθηκε τον Γενάρη. Ο 21χρονος άσος απέδειξε μέσα σε λίγους μήνες, ότι στο μέλλον θα αποτελέσει μεγάλο κεφάλαιο για τον Ατρόμητο.

Στην επίθεση έγιναν και οι βασικές μεταγραφές, από το πάνω ράφι. Ο Κλαρκ Ενσικουλού που ήταν ο καλύτερος παίκτης (5 γκολ 2 ασίστ) στο “ναυάγιο” του Πλατανιά αποτέλεσε εξαιρετική προσθήκη, καθώς μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις στη γραμμή κρούσης και θα έχει κάποια από τα καθήκοντα του Ουάρντα, φορώντας μάλιστα και το 10.

Ο αντί-Ντιγκινί ακούει στο όνομα Αρμίν Μούγιακιτς. Ο 23χρονος είναι προσωπική επιλογή του Νταμίρ Κάναντι, ο οποίος επέμενε για την απόκτηση του από τη Ραπίντ Βιένης. Ακόμη, μετά από εισήγηση του 48χρονου τεχνικού, παραμένει και ο Μπρούνο που προς το τέλος έδειξε καλά στοιχεία και παρουσιάστηκε προσαρμοσμένος.

Τέλος, ο αντί-Ντάουντα θα είναι ο Ευθύμης Κουλούρης που έκανε και εκείνος το δρομολόγιο Τούμπα-Περιστέρι, φορώντας, ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, τη φανέλα του Ατρόμητου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιθετικό, που είναι “πεινασμένος” να αποδείξει πολλά. Την περσινή σεζόν μέτρησε 5 γκολ και 2 ασίστ, παρά τον λίγο χρόνο συμμετοχής που είχε από τον Δικέφαλο του Βορρά. Το “Αστέρι” θα του δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο και ευελπιστεί να τον δει να “ματώνει” κάμποσες φορές τα αντίπαλα δίχτυα.

Η συνταγή της επιτυχίας

Ο Ατρόμητος, όπως συνηθίζει, κινήθηκε γρήγορα και έκλεισε άμεσα όλες τις υποθέσεις. Το παζλ έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, καθώς μπορεί να γίνει ακόμη μία μεγάλη προσθήκη, μέσα στο καλοκαίρι. Παρέμεινε η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που πρωταγωνίστησε, η χημεία στην ομάδα διατηρήθηκε και έγιναν σημαντικές προσθήκες (Ενσικουλού, Κουλούρης). Το “Αστέρι” βαδίζει στα περσινά πρότυπα, με το ρόστερ του να είναι βελτιωμένο και κάτω από τις οδηγίες του Κάναντι θέλει να πετύχει το μεγάλο του στόχο, την είσοδο στους ομίλους του Europa League.

Η Ντιναμό Μπρεστ δεν τρομάζει, αλλά θέλει προσοχή. Είναι το πρώτο από τα δύο βήματα για το μεγάλο στόχο του Ατρόμητου. Οι “πρίγκιπες της Δυτικής όχθης”, έχουν στα χέρια τους τη σωστή συνταγή και καλούνται να την μετατρέψουν σε επιτυχία.