Σε ένα ανεπανάληπτο παιχνίδι, η Κροατία κατάφερε και ανέτρεψε το κατά της σκορ και εκμηδένισε τις ελπίδες των Άγγλων για την κατάκτηση ενός Mundial από το 1966, με το ποδόσφαιρο τελικά να…μην έρχεται σπίτι.

Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε μόλις στο πέμπτο λεπτό. Ο Κίεραν Τρίπιερ με τρομερή εκτέλεση φάουλ νίκησε τον Σούμπασιτς και έβαλε μπροστά τα “Λιοντάρια”.

Η καλή ψυχολογία που δημιουργήθηκε από το τέρμα του Τρίπιερ ήταν διάχυτη, με την Αγγλία να χάνει και άλλες ευκαιρίες με τους Μαγκουάϊρ και Κέιν. Η Κροατία προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά οι προσπάθειες των Ρέμπιτς και Ράκιτιτς ήταν άκαρπες. Οι Άγγλοι πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ υπέρ τους και την ψυχολογία στα ύψη.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Άγγλοι μπήκαν με μια διάθεση να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, κάτι που ώθησε τους Κροάτες να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα και την ισοφάριση στο 69o λεπτό…

Ο Βρσάλκο έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Ιβάν Πέρισιτς με πολύ ωραία προβολή εξουδετέρωσε τον Πίκφορντ και ισοφάρισε μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Οι παίκτες του Ντάλιτς πίστεψαν στην ανατροπή και έφτασαν μια ανάσα από αυτήν, αλλά ο Πέρισιτς βρήκε δοκάρι λίγα μόλις λεπτά από το τέρμα της ισοφάρισης. Οι δύο ομάδες προσπάθησαν να πετύχουν άλλο ένα πολυπόθητο τέρμα, αλλά μοιραία οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στην παράταση φάνηκε η κούραση των παικτών των δύο αντιπάλων, και ιδιαίτερα της Κροατίας, αφού ήταν και η τρίτη συνεχόμενη παράταση που έπαιζαν. Οι Άγγλοι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία σε κεφαλιά του Στόουνς που απέκρουσε ο Βρσάλκο, ενώ οι Κροάτες απάντησαν με ανεπανάληπτη ευκαιρία του Μάντζουκιτς.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα πάει στην παράταση, ο Ιβάν Πέρισιτς εκμεταλλεύτηκε το κακό διώξιμο της άμυνας των Άγγλων, έστρωσε με το κεφάλι στον Μάντζουκιτς και ο Κροάτης έβαλε την ομάδα του μπροστά και τους συμπατριώτες του στα ουράνια.

 

Οι συνθέσεις :

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς) : Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς(95′ Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς(101′ Κράμαριτς), Μόντριτς(119′ Μπαντέλι), Πέρισιτς, Μάντζουκιτς(115′ Τσόρλουκα)

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ) : Πίκφορντ, Γουόκερ(112′ Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάϊρ, Τρίπιερ, Άλι, Χέντερσον(97′ Ντίερ), Λίνγκαρντ, Γιάνγκ(91 Ρόουζ), Στέρλινγκ(74′ Ράσφορντ), Κέιν