To Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας αποτελεί παρελθόν, όντας μία απόλυτα ξεχωριστή και ιδιαίτερη διοργάνωση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ονειρεύονταν να δουν στην χώρα μας τη γιορτή του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό στις ημέρες που ζούμε.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κος Γιώργος Καρατζαφέρης, προέβη σε μία πρόταση, πραγματικά εντυπωσιακή, προς τον Πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει από κοινού με Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Με την απόφαση της FIFA για αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 αυξάνεται και η πιθανότητα συνδιοργάνωσης του θεσμού σε περισσότερα κράτη, με τις όποιες βέβαια δυσκολίες υπάρχουν.

Το Sportsroom είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ ο οποίος ανέπτυξε τη λογική της πρότασης του.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΚΑΧΕΞΙΑ” ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΨΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να προβείτε στη συγκεκριμένη πρόταση;

“Είναι μια δυνατή πρόκληση ν’ αποδράσουμε από την “καχεξία” και την σήψη που μας συνοδεύουν μια δεκαετία. Το ποδόσφαιρο είναι ο κοινός παρονομαστής που συνδέει ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και καθεστώς διακυβέρνησης.

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια φυγή προς τα εμπρός. Και μόνο η πρότασις δημιούργησε μια θετική εντύπωση. Τυχόν υιοθέτησή της από την πολιτεία θα στρίψει τους φακούς της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος προς την χώρα μας.

Η συμμετοχή των δύο άλλων χωρών σηματοδοτούν μια άλλη προοπτική που θα γίνει αντιληπτή προϊόντος του χρόνου”.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις από τις άλλες δύο χώρες (Ισραήλ και Κύπρο) ,όταν τους αναπτύξατε το σκεπτικό της πρότασης σας;

“Η αντίδραση ανθρώπων που διαμορφώνουν κοινή γνώμη αλλά χωρίς θεσμικό ρόλο ήταν από θετική μέχρι ενθουσιώδης.

ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα τολμηρή πρόταση η οποία έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα από μερίδα του τύπου με αρκετούς να θεωρούν δύσκολο το συγκεκριμένο εγχείρημα. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

“Κάθε προσπάθεια έχει και έναν βαθμό δυσκολίας. Κάθε απόστασης ξεκινάει από το πρώτο βήμα. Ετοιμάζεται το ΚΑΤΑΡ γιατί όχι και εμείς, τρία Μεσογειακά κράτη με ιστορία, πολιτισμό και εξαιρετικές δυνατότητες.

Το ΚΑΤΑΡ βέβαια είναι πλούσια χώρα και μεις όμως έχουμε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες διεθνώς όπως το Ισραήλ αλλά και η Κύπρος. Αν το αποφασίσουμε ΜΠΟΡΟΥΜΕ”.

Υπάρχει απάντηση από τον κο Τσίπρα αναφορικά με την πρόταση σας;

“Δεν είδα και δεν άκουσα αρνητική άποψη. Υπήρξε μια συγκεκριμένη απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό. Ίσως προβληματίζει ότι η πρόταση έγινε από μένα και όχι κάποιον “συγγενή” τους όπως ο κ. Καμμένος”.

Θα προβείτε και σε άλλες κινήσεις τις επόμενες ημέρες αναφορικά με την πρόταση σας αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης και αν ναι θα θέλατε να μας τις αποκαλύψετε;

“Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται”.

Και μία τελευταία ερώτηση. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βλέπουμε ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις είναι ουσιαστικά παρατημένες.. Με το θεσμικό ρόλο που έχετε, θα κάνετε κινήσεις προκειμένου αυτά τα έργα που τα πλήρωσε ο Ελληνας φορολογούμενος να μην είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους;

“Μία είναι η λύση. Άμεση και βατή. Μακροχρόνια μίσθωση με χαμηλό μίσθωμα. Από το να “σαπίζουν” τα παραδίδουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία “τα κρατάει ζωντανά” και ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η απραξία τα καταστρέφει. Βούληση χρειάζεται. Μέσα σε δύο μήνες μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα”.