Η εθνική Ελλάδος επέστρεψε στις ρίζες της. Με άμυνα από ατσάλι και με δώδεκα παίκτες, που το μάτι τους γυάλιζε, λύγισε την πανίσχυρη Σερβία με 70-63, δείχνοντας πως όταν θέλει, μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε.

Το παιχνίδι δεν ήταν καλό από πλευράς θεάματος κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστούμε την περίοδο, στην οποία βρισκόμαστε. Πολλά άστοχα σουτ, αρκετές λάθος πάσες, ενώ και η κόπωση έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο τέλος.

H νίκη της εθνικής μας ομάδας ήταν πέρα για πέρα δίκαιη, επί ενός αντιπάλου, που ίσως να έχει περισσότερο ταλέντο από τη δική μας. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί, είτε στις νίκες είτε στης ήττες. Η Ελλάδα έπαιξε αμυνάρα κι αυτό ήταν το κλειδί για την επικράτησή της. Ούτε φαντεζί μπάσκετ δίδαξε, ούτε άνοιξε το τέμπο του ματς. Έκανε αυτό που ξέρει καλά κι αυτό που βρίσκεται βαθιά χαραγμένο στο DNA της. 

Στο μπάσκετ βέβαια πρέπει να είσαι καλός και στην επίθεση για να κερδίσεις. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο Θανάσης Σκουρτόπουλος διάβασε όλες τις αδυναμίες των Σέρβων. Με άψογους οργανωτές κι εκτελεστές τους Καλάθη και Σλούκα η «επίσημη αγαπημένη», έκανε ορθολογικές επιλογές και πήγε σε προσωπικές φάσεις. Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν μετά από πολύ καιρό φανταστικός κι απέδειξε πως ακόμα παραμένει το κορυφαίο τεσσάρι της Ευρώπης.

Μ’αυτή τη νίκη η Ελλάδα εξασφάλισε κατά 90% την παρουσία της στα γήπεδα της Κίνας το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως κυρίως απέδειξε στον εαυτό της και στους αντιπάλους της, πως παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Ναι λείπει από τα μετάλλια εδώ και εννέα ολόκληρα χρόνια, όμως δεν έπαψε ποτέ ν’ανήκει στο πάνω ράφι του παγκοσμίου μπάσκετ.

ΥΓ. Το πάθος και η αυταπάρνηση του Γιάννη Μπουρούση για την εθνική ομάδα, πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους τους παίκτες που φορούν τη «γαλανόλευκη».

ΥΓ2. Πέρασε στα ψιλά, αλλά το παιχνίδι ήρθε στα μέτρα της Ελλάδας, όταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κυνηγούσε παντού στην κυριολεξία τον ΝΒΑερ Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και του «έβγαλε» τα συκώτια.

ΥΓ3. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος κατηγορείται πως είναι «λίγος» για την εθνική ομάδα, όμως σήμερα έδωσε μια πειστική απάντηση στους επικριτές του.

ΥΓ4. Το κλίμα μεταξυ των Ελλήνων διεθνών είναι καταπληκτικό. Αρκεί να βλέπατε πως εμψύχωναν οι «κομμένοι» Λαρεντζάκης και Μαργαρίτης τους συμπαίκτες τους, ύστερα από ένα λάθος. Αυτή είναι η επιτομή της ομάδας.