Του Νίκου Παγκάκη

Και εκεί όπου στην “καταπράσινη” Τρίπολη βλέπεις στην…οθόνη του γηπέδου να πέφτουν οι τίτλοι τέλους, έρχεται ο πρωταγωνιστής και ανατρέπει όλο το σενάριο. Το ανακάτεμα της τράπουλας από τον Δώνη , η “μαμουνιά” του Χατζηγιοβάνη και το… κρύο αίμα του Μακέντα έφεραν αγωνιστικά την «Κέντα» -πράσινης απόχρωσης- για τον Παναθηναϊκό, που έσωσε την παρτίδα.

Ο Παναθηναϊκός «Ναι», αρνήθηκε να χάσει. Ακριβώς όπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο προπονητής του. Το κυριότερο όμως –πέρα και από την κατάκτηση του βαθμού– είναι πως στο κρας-τεστ 5άδας, βγήκε αλώβητος σε μια δύσκολη έδρα. Κόντρα σε αντίπαλο που έπαιξε λυσσαλέα για τους βαθμούς και απέδειξε ότι πρέπει να τον υπολογίζουν πολύ πολύ σοβαρά άπαντες στο πρωτάθλημα.

Οι μαεστρικές κινήσεις του «τρένου»

Για τον Ιταλό φορ τι να πει κανείς. Μια ασίστ για γκολ, τρία χρυσά τέρματα σε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος. Μπεργκ (πιθανόν) δεν είναι αλλά αυτό θα φανεί στο γήπεδο, στο μέλλον. Γιατί η προσφορά του έως τώρα είναι αν μη τι άλλο εξαιρετική και καθοριστική στην πορεία του «τριφυλλιού»

Για τον Τάσο τι να πει κανείς. Δύο γκολ, τρεις ασίστ, τέσσερα κερδισμένα πέναλτι σε έξι ματς. Αν ο Χατζηγιοβάνης κρατήσει χαμηλά και ταπεινά την μπάλα θα χτίσει ένα λαμπρό μέλλον. Θα βοηθήσει το «τριφύλλι» και τον εαυτό του.

Τέλος δεν με παίρνει στο κείμενο να μην αναφερθώ στο Δώνη. Ότι έπιασε έγινε «χρυσάφι» έως τώρα. Οι κινήσεις του Έλληνα τεχνικού κρίνουν παιχνίδια,. Οι αλλαγές του είναι, κατά ένα περίεργο τρόπο, πάντα καταλυτικές στην εξέλιξη του ματς. Και το δημιούργημα του σφύζει από υγεία και χαίρεται η καρδούλα σου να το παρακολουθείς.

Άρχισε με σύστημα στον αγώνα 3-5-2, γύρισε το έργο στην αλλαγή του Στάϊκου και μετά το 55 έπαιξε με διάταξη 4-3-3 , ενώ στην τελική ευθεία λάνσαρε 4-2-3-1. Τζανδάρη και Κούρμπε αμυντικά χαφ, με Μακέντα κορυφή και πίσω από τον Ιταλό στραίκερ τον Χρήστο Δώνη.

«Το πράσινο τσουνάμι»

Δεν ήταν μόνο οι Μακέντα και Χατζηγιοβάνης πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές ήταν και άλλοι… Ο καταπληκτικός Διούδης, ο ανεξάντλητος σε τρεξίματα Κουλιμπαλί, ο φορτσάτος Μπουζούκης, ο ήρεμος Τζανδάρης και ο εκρηκτικός (με δοκάρι) Καπετζής.

Πάνω από όλους είναι η ομάδα και πάνω από την ομάδα είναι ο κόσμος. Γιατί ομάδα χωρίς κόσμο δεν θα είχε νόημα ύπαρξης και τούμπαλιν. Ήταν τόση η κάψα για τους δεκάδες Παναθηναϊκούς να ταξιδέψουν αυθημερόν στην Τρίπολη. Ήταν τόσο το πάθος για στήριξη, που συμπαρέσυρε η ορμή του την αγωνιστική διάθεση των παικτών. Ο κόσμος «πρασίνισε» την Τρίπολη και τις καρδιές των παιδιών του Δώνη, που το ανταπέδωσαν.

Το «break» στο καλύτερο timing

Άξιο αναφοράς, η ισοπαλία ήρθε δύσκολα και η ομάδα αν και χάρη στην εξαιρετική φυσική κατάσταση το πάλευε -με τον κόσμο της- και μετά το 70′, ήταν σαφές πως έλειψε η φρεσκάδα και τρεξίματα στην Αρκαδία. Ο Παναθηναϊκός μπήκε φουριόζος στη SUPER LEAGUE και έχει αφήσει την ποδοσφαιρική Ελλάδα με ανοιχτό το στόμα. Τα γούστα που βγάζει η ομάδα και η θέληση των «μπέμπηδων» να δείξουν πράγματα στο γήπεδο έχουν το τίμημα τους.

Αυτό που ακούς στην εξέδρα: «Βρε πως τρέχουν έτσι τα πιτσιρίκια» συνεπάγεται καλή δουλειά από τη μια και έντονη καταπόνηση, άδειασμα μπαταριών από την άλλη. Η διακοπή στο πρωτάθλημα είναι ταμάμ. Ο Δώνης θα βάλει το φορτιστή στην πρίζα, να…φορτίσει ενέργεια ο Παναθηναϊκός. Συγχρόνως περιμένει να ανεβάσουν στροφές κάποιοι νέοι -βλέπε Βέργο, Παντελάκη- αλλά βασικά τους παλιούς. Κάτσε, Μουνιέ, Γιόχανσον, σύντομα Άλτμαν.

Κι όλα αυτά ενώ έρχεται ο γολγθοθάς των ντέρμπι. Πρόγραμμα που θα καταδείξει σε μεγάλο βαθμό και θα οριοθετήσει τους εφετινούς στόχους των «πράσινων». Παναθηναϊκός «against all». Πανιώνιος ΟΑΚΑ , ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ΟΦΗ εντός όπως και ΑΕΚ, Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης, Απόλλων εντός και Άρης στο Βικελίδης, συνθέτουν ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα non stop.

Αν όμως ο Παναθηναϊκός συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα. Ίσα ίσα, το πράσινο τρένο πάει με τα χίλια και δεν δείχνει καμιά διάθεση να κάνει στάση πουθενά…