Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, γιατί το ρεπορτάζ…τρέχει όπως λέμε στη «γλώσσα» μας δημοσιογραφικά, δεν μπήκαν χρήματα από τον Ταυλανδό Πιεμπονγκσάντ στα πράσινα ταμεία. Το 1 εκατομμύριο, ποσό που υποσχέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο μεγαλομέτοχο του συλλόγου ο εκπρόσωπος της PAN ASIA και προπομπό των 2.5 εκ. συνολικά, που προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα ως εισροή, δεν φάνηκε στους επίσημους λογαριασμούς. Κατά συνέπεια «Νο money, no honey».

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΪΡΟΖ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ

Το μελάνι των υπογραφών-βάσει επίσημου υπογεγραμμένου συμφωνητικού – δεν έχει στεγνώσει από το περασμένο Σάββατο. Πολύ απλά… Το να καταβάλει το τίμημα εισόδου ο Παϊροζ αποτελεί πλέον υποχρέωση του. Μια υπόσχεση, που μέχρι τη στιγμή (πάντα) που ξεδιπλώνουμε το κουβάρι των εξελίξεων δεν έχει τηρηθεί. Χρήματα που «ταξίδεψαν» από άλλη χώρα, δεν απεικονίστηκαν στο ταμείο. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις που σηκώνουν αρκετή συζήτηση, είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ενδέχεται να υπάρχει αθέτηση υπόσχεσης; Ο λόγος για το ταϊμινγκ καταβολής, για μια συμφωνίας που ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, την ανέφεραν τα ΜΜΕ, την επιβεβαίωσε ακόμη και ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, λίγη ώρα πριν το νικηφόρο ξεκίνημα της ομάδας μπάσκετ στη, Ευρωλίγκα.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Να διευκρινίσω λοιπόν τα εξής…Όταν μπαίνεις στη διαδικασία συμφωνίας, εμπορικής ή μη, οφείλεις να είσαι καλόπιστος. Δεν μπορεί με οποιαδήποτε αρνητική διάθεση, να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με το συνομιλητή σου. Είναι θεμιτό. Όλα όμως έχουν και ένα όριο.

Κάθε καλόπιστη επιχειρηματική κίνηση για να επισφραγιστεί χρειάζεται αυτό που λέμε «Υπογραφές». Και αυτές έπεσαν… Που; Σε ένα δεσμευτικό ιδιωτικό συμφωνητικό το Σάββατο. Με κάποιες ρήτρες προφανώς και χρονοδιάγραμμα.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά στην όλη συζήτηση. Κάθε καλόπιστη επιχειρηματική κίνηση,επίσης, προβλέπει – η βασικά επιβάλλει – ΚΑΤΑΒΟΛΗ χρημάτων για να ολοκληρωθεί. Να επισφράγιστεί ουσιαστικά. Γιατί ιδιωτικό συμφωνητικό σαφώς και ΝΑΙ, υπάρχει. Με τη σημαντικότατη λεπτομέρεια όμως, πως ουδέποτε δεν θα ενεργοποιηθεί, εάν δεν γίνει καταβολή χρημάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην μπει στο συρτάρι.

Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο με απλό παράδειγμα . Αγοράζω «εγώ» ένα αμάξι από «εσένα». Μου άρεσε το κοίταξα πολλές φορές, τσέκαρα τα χιλιόμετρα, τα μηχανικά κουσούρια του, πόσο κοστίζουν τα νέα ανταλλακτικά κτλ. Έλεγξα και τα χαρτιά του στο υπουργείο μεταφορών. Υπογράφω χαρτιά να το πάρω. Αν δεν σου δώσω τα χρήματα στο χερί πως θα το πάρω;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Και εδώ το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση. Πέραν των υποσχέσεων. Έκανε άπειρες, πολύωρες συναντήσεις ο Ταϋλανδός μέρα νύχτα και πήγαινε – έλα για να μην μπει τελικά; Έδωσε την υπόσχεση κυρίων την Παρασκευή πως στέλνει χρήματα για να μην τα βάλει ποτέ; Έφερε τον Γκραντ στην Αθήνα με κάθε επισημότητα -την ωρα που οι Ινδοί έγραφαν πως αποχωρεί από εκεί δουλειά του – την στιγμή που οι Βέλγοι γράφουν πως αποχαιρετά ο Παϊροζ την Μουσκρόν, γιατί; Και γιατί εφόσον υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπει στην ΠΑΕ δεν το καθιστά γνωστό με μια ανακοίνωση «Δεν μπαίνω». Είναι αν μη τι άλλο περίεργο.

Κανείς δεν ξέρει το γιατί και πιθανώς ούτε θα το μάθουμε. Το μόνο που θα δώσει, τουλάχιστον εν μέρει, απαντήσεις είναι κάποιες ανακοινώσεις ή μια επιβεβλημένη συνέντευξη τύπου. Εκτός κι εάν φανεί το χρώμα του χρήματος, θα μιλάμε για ανατροπή.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση επικοινωνιακά – απέναντι στον κόσμο της ομάδας – έχει εύλογες απορίες – ο Παϊροζ πλέον δεν μπορεί να ποντάρει. Γιατί πολύ απλά ο τρόπος επικοινωνίας που επέλεξε ο ξένος επενδυτής δεν ταιριάζει στο DNA των φίλων του «τριφυλλιού». Επίσης, δεν τον καθιστά συνακόλουθο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Μέχρι να αποδείξει το αντίθετο στην πράξη. Θετικό στοιχείο ο δίαυλος επικοινωνίας

Την ίδια ώρα οι σχέσεις ΠΑΕ – Ερασιτέχνη πέρασαν σε άλλη φάση. Εδώ και αρκετές ημέρες οι τόνοι είχαν πέσει, κάτι που ήταν εμφανές. Και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα μετά (και) την από την κοινή συμφωνία για την διευθέτηση των οφειλών του παρελθόντος. Ρύθμιση της καταβολής του οφειλομένου ποσού σε 24 δόσεις, από τις 60 και ένα σαφέστατο – ακόμα – δείγμα ότι ΠΑΕ και Ερασιτέχνης άφησαν πίσω όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι. Περασμένα και μάλλον ξεχασμένα.

Για να κάνουμε σούμα…Με τα τωρινά δεδομένα εάν δεν έχουμε απότομες αλλαγές σκηνικού, η καυτή πατάτα παραμένει στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου, που μάλιστα καλείται – άμεσα σχετικά – να βάλει στο ποδοσφαιρικό τμήμα 2.5 εκ Ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Εκτός εάν ο συμπαίκτης του στο 50-50 ,ο Παϊροζ Πιεμπονγκσάντ τηρήσει τη δέσμευση του. Στην παρούσα ο Ταυλανδός είναι εκτεθειμένος εφόσον δεν βάζει χρήματα – βάσει συμφωνητικού – και επισήμως οφείλει να δώσει απαντήσεις δημόσια , όταν ολοκληρωθεί κάποιος κύκλος.

Η εξομάλυνση των σχέσεων ΠΑΕ – Ερασιτέχνη είναι το μυστικό για να αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδο ενδοοικογενειακά ο Παναθηναϊκός. . Με ρωτούν πολλοί φίλοι καθημερινά εάν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας στο μέλλον. Με τα τωρινά δεδομένα δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο. Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ως ρεπόρτερ δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το αποκλείσω. Το μέλλον θα δείξει…