Τι είχαμε τι χάσαμε, ήδη το ξεχάσαμε. Θα μπορούσε να είναι συνοπτικά και ο τίτλος των όσων διαδραματίστηκαν χτες βράδυ στην Τούμπα. Ένα ματς, μια ήττα, την προσπερνάμε, πάμε παρακάτω. Κάποτε θα γινόταν και αυτό. «Τhat’ s life», που λένε και στο χωριό!

Έλα όμως που όταν κάνεις λόγο για τον Παναθηναϊκό η αίσθηση της ήττας και μόνο – υπό οποιοδήποτε πρίσμα – δεν χωνεύεται ούτε με σόδα… Γιατί στο DNA σου έχεις μάθει αλλιώς…

Για να μην το κουράζουμε το θέμα. Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος και το σκορ έμεινε σε αξιοπρεπή επίπεδα, με την εικόνα των δύο ομάδων. Αναλύσεις θα κάνουμε πολλές, ΟΚ. Όμως, όπως και αν το δεις, δεν παίζεις μόνος , παίζει και ο αντίπαλος. Χτες τουλάχιστον, ήταν δυο ταχύτητες πιο πάνω – έτσι έδειχνε από την εξέδρα – και ποτέ ουσιαστικά δεν έχασε τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα. Άλλη ιστορία εάν και οι «πράσινοι» βοήθησαν…βρήκαν και τα έκαναν.

Πάμε τώρα και στο «τριφύλλι». Μπήκε στην Τούμπα για να παίξει στα ίσα το ματς και να κερδίσει, όμως, δεν του βγήκε. Με 4-4-2 και πρέσινγκ ψηλά, από τους δυο φορ κυρίως, έθεσε στόχο να κλέψει μπάλες, να φύγει σε κόντρα επιθέσεις, ώστε να μπλοκάρει το «δικέφαλο» μακρυά από το BOX του. Δεν υποστήριξε το σχέδιο ο Παναθηναϊκός. Άντε να πεις ό,τι το έπραξε κατά το ήμισυ.

Πρέσαρε και περιόρισε τις μεγάλες απειλές με επιθετική άμυνα. Όμως, η κακή μέρα της μεσαίας γραμμής έκοψε την ομάδα στα δυο και έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να ελέγχει το ρυθμό. Και μπάλα δεν κράτησαν οι πράσινοι και μπροστά δεν δημιούργησαν ουσιαστικούς κινδύνους. Όλο το παιχνίδι έγειρε προς την περιοχή των φιλοξενούμενων και όλα πλέον ήταν θέμα χρόνου… Αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο Δώνης αλλά δεν του βγήκε.

Ο Παναθηναϊκός αναλώθηκε μοιραία να κυνηγά την κυκλοφορία της μπάλας από τον ΠΑΟΚ και τελικά το σκορ. Μπήκε φοβισμένα στο δεύτερο μέρος στο γήπεδο, όταν οι γηπεδούχοι με κεκτημένη ταχύτητα βρήκαν δίχτυα.

Κάπου εκεί ο Δώνης τράβηξε αριστερά τον Μακέντα μετέφερε στον άξονα τον Μπουζούκη και το πράγμα έδειχνε να συμμαζεύεται. Βοήθησε και είσοδο του ορεξάτου Χατζηθεοδωρίδης. Ήρθε κατόπιν το 4-3-2-1 να φέρει σχετική ηρεμία. Το πράγμα άρχισε να γίνεται ελεγχόμενο μέχρι που ο ΠΑΟΚ ξέσπασε εκ νέου, βομβαρδίζοντας το Διούδη… Με το δεύτερο γκολ τελείωσαν όλα.

Μερικές παρατηρήσεις στο όλο στόρι…

– Το 4-4-2 αποδείχτηκε τολμηρό για εκτός ματς. Σαφώς δεν υποστηρίχθηκε το πλάνο. Όσον αφορά την έλλειψη τρίτου μέσου φώναζε από μακριά…

– Το 4-4-2 αποφασίστηκε την ύστατη ώρα. Θα μπορούσε να μεταβληθεί νωρίτερα αλλά δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο μόνο αυτό.

– Σχετικά με τα πρόσωπα , ο Χατζηθεοδωρίδης ενημερώθηκε το μεσημέρι του αγώνα πως θα είναι στο βασικό σχήμα. Προτιμήθηκε τακτικά να μείνει εκτός την ύστατη ώρα. Ο Δώνης έξ αρχής αμφιταλαντευόταν.

– Αιφνιδιάστηκε ο Μουνιέ με τη χρησιμοποίηση του, όταν ήρθε η εντολή από τον πάγκο. Ο ίδιος έλεγε πως εμπεριείχε ένα σχετικό ρίσκο η χρησιμοποίηση του.

– Μουνιέ και Κάτσε μπήκαν για να δώσουν το παραπάνω με την εμπειρία τους αλά τους πρόλαβε το δεύτερο τέρμα. Ο Τζανδάρης που έχει περάσει από τον ΠΑΟΚ θα μπορούσε επίσης να μην μείνει ανεκμετάλλευτος.

– Τελικά η ευρω-ήττα λειτούργησε συσπειρωτικά για τον ΠΑΟΚ που έβγαλε πείσμα και πάθος στο χόρτο. Και μόνο κουρασμένος δεν παρουσιάστηκε.

– Ο Κολοβέτσιος τα άκουσε από τον Πάγκο αρκετές φορές, καθώς έχασε τον Πρίγιοβιτς, που κάλυπτε αν και δεν ήταν αυτή η εντολή ο Μαυρομάτης. Τα έδωσε όλα ο πρώτος και κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα, όμως έχασε το μαρκάρισμα αρκετές φορές.

– Σε κακό φεγγάρι η μεσαία γραμμή στο ματς. Χάθηκαν πολλές μονομαχίες. Ο Κουρμπέλης δεν είχε τοπ ρυθμό. Ο Δώνης δεν βοήθησε ουσιαστικά καθόλου στο κράτημα της μπάλας ή το τάισμα στην επίθεση. Ο Μπουζούκης ήταν φλύαρος, κράτησε αρκετά τη μπαλα και ο Χατζηγιοβάνης έγινε αλλαγή γιατί δεν βοήθησε στο ντουμπλάρισμα αμυντικά , βασικά του Ζαμπά.

– O ΠΑΟΚ απέδειξε χτες πως διαθέτει τον καλύτερο σέντερ φορ του πρωταθλήματος , τον Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος στον αέρα ήταν αήττητος και για να είμαστε ρεαλιστές από την ώρα που ο Παναθηναϊκός δεν έχει Μολέντο, μόνο εύκολο δεν είναι να τον σταματήσει κανείς.

– Αρκετοί παίκτες τόνιζαν μεταξύ τους πως ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα. Από την άλλη εξέφραζαν την πεποίθηση πως στην Αθήνα οι «πράσινοι» μπορούν να τον κερδίσουν.

– Για να γυρίσει με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός από τη Θεσσαλονίκη κάποια πράγματα αποτελούσαν αναγκαία και ικανή συνθήκη. Πρώτον να πιάσει το μάξιμουμ απόδοσης και να μην χαλαρώσει δευτερόλεπτο στο κομμάτι αυτοσυγκέντρωση και δεύτερον ο ΠΑΟΚ να φανεί άδειος από δυνάμεις , να τον υποτιμήσει ή να είναι σε κακή ημέρα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε…

Λοιπόν ας συνοψίσουμε, τι είδαμε, τι κρατάμε, τι πετάμε. Τι προσδοκούμε… Τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σφαιρικά στο ματς. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια ακόμη και ιδρώτας για να ανεβάσει τα standards του. Κρατάμε μόνο το πρέσινγκ και την φιλοσοφία στο πρώτο (ελάχιστο) τέταρτο. Όταν η ομάδα έδειξε να χει τρεξίματα και σχέδιο, διάθεση.

Πετάμε τη φοβισμένη εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου και την κακή βραδιά που συνοδεύτηκε από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης.

Οι πιτσιρικάδες πήραν ένα καλό μάθημα, που είναι στο χέρι τους να το εκμεταλλευτούν στο μέλλον για να ανέβουν επίπεδο. Εξάλλου, η ΑΕΚ και τα καλύτερα έρχονται…