Ο Παναθηναϊκός δεν πήγε απλά για την συμμετοχή στο ντέρμπι, αλλά αρνήθηκε να χάσει, πάλεψε και στο “βωμό” του καλού αποτελέσματος, έχασε 5… στρατιώτες!

Το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό στο Φάληρο έχει μόλις τελειώσει και ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να φύγει αήττητος χάνοντας, μάλιστα, το τρίποντο στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Για να συμβεί αυτό, 14 καμικάζι έχουν δώσει την μάχη τους μέχρις εσχάτων. Οι παίκτες του Δώνη ήταν έτοιμοι για… «πόλεμο» και αυτό φανερώνεται με τον πιο πειστικό τρόπο από το γεγονός πως το τριφύλλι ολοκλήρωσε το ντέρμπι του Φαλήρου έχοντας συνολικά πέντε παίκτες με προβλήματα τραυματισμών.

Ο Διούδης που ήθελε να παίξει μετά το χτύπημα στο κεφάλι!

Φυσικά, άπαντες «πάγωσαν» με τον σοκαριστικό τραυματισμό του Σωκράτη Διούδη που στην προσπάθεια του να διώξει μπροστά στον Νάτχο, χτυπήθηκε από τον Ισραηλινό χωρίς φυσικά ο παίκτης του Ολυμπιακού να έχει τέτοια πρόθεση. Μάλιστα, εντυπωσίασε τους πάντες η επιθυμία του Έλληνα τερματοφύλακα να συνεχίσει στο ματς λίγα λεπτά αφότου είχε και πάλι ανακτήσει τις αισθήσεις του και ενώ ήταν επιτακτική η διακομιδή του στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο «βιρτουόζος» Μουνιέ που έβαλε το πόδι του στην φωτιά.

Μπορεί να είναι παίκτης με δεδομένη ποιότητα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βιρτουόζος». Ένας παίκτης που η εμπειρία και οι παραστάσεις του ξεχωρίζουν και με το παραπάνω σε αυτό το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Μπορεί, μάλιστα, να έχει ταλαιπωρηθεί από αρκετά προβλήματα τραυματισμών από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο Άντονι Μουνιέ δεν δίστασε να βάλει το πόδι του στην φωτιά στην φάση του δοκαριού του Ολυμπιακού όταν και βρήκε στις τάπες του Καμαρά με αποτέλεσμα να κουτσαίνει για τα υπόλοιπα λεπτά ως και το τελευταίο σφύριγμα του Ελβετού διαιτητή.

Μάλιστα, αυτό ενώ είχε ήδη ένα χτύπημα σε μία κόντρα με παίκτη των ερυθρόλευκων λίγα λεπτά νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά, με τον Δώνη να μην έχει δικαίωμα για άλλη αλλαγή ο Γάλλος δεν άφησε την «μάχη» και προτίμησε να συνεχίσει όπως μπορούσε να παίξει παρά να αναγκαστεί η ομάδα του να παίξει με παίκτη λιγότερο.

Ο Μακέντα που δεν εγκατέλειψε την μάχη.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Φεντερίκο Μακέντα. Όπως αποκάλυψε και ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το ματς, ο Ιταλός τα τελευταία είκοσι λεπτά αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού. Παρ’ όλα αυτά, προτίμησε να παίξει ως και το 90’ βοηθώντας με τον τρόπο που μπορούσε την ομάδα του να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όλα αυτά ενώ μέχρι και το σημείο που τραυματίστηκε έτρεξε ασταμάτητα ακόμα και αν δεν κατάφερε να φανεί όσο θα ήθελε στην επίθεση των πράσινων.

Οι «εξαιρετικά αμφίβολοι» Μαυρομμάτης και Γιόχανσον που έσφιξαν τα δόντια.

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την συμμετοχή στο ντέρμπι των Φάνη Μαυρομμάτη και Ματίας Γιόχανσον. Αμφότεροι το απόγευμα της Παρασκευής και μετά την αποχώρησή τους από την προπόνηση, έμοιαζαν εξαιρετικά αμφίβολοι για το ματς με τον Ολυμπιακό. Παρ’ όλα αυτά, δεν είχαν σκοπό να αφήσουν τίποτα να τους στερήσει την συμμετοχή στο παιχνίδι με τον αιώνιο αντίπαλο. Έσφιξαν τα δόντια και όχι απλά συμπεριλήφθηκαν το Σάββατο στην αποστολή, αλλά βρέθηκαν στο βασικό σχήμα.

Ο Έλληνας αμυντικός έδωσε τον καλύτερό του εαυτό κόντρα σε έναν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες της ομάδας του Μαρτίνς, τον Ντάνιελ Ποντένσε και είχε πολύ καλή παρουσία. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή δεν άντεξε άλλο και έγινε αναγκαστική αλλαγή από τον Δώνη. Ο Σουηδός από την πλευρά του, αν και επηρεασμένος από το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε έβγαλε ολόκληρο το 90λεπτο δίνοντας και εκείνος το μέγιστο της προσπάθειας για το καλό της ομάδας.

Το πάθος που κέρδισε και πάλι τον κόσμο της ομάδας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού υστερεί σε ποιότητα σε σχέση με εκείνα των τριών άλλων μεγάλων του πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά, αυτό ακριβώς το έλλειμα ποιότητας φαίνεται πως καλύπτεται και με το παραπάνω από το πάθος και την νοοτροπία που έχουν καταφέρει να περάσουν στους παίκτες των πράσινων, ο Γιώργος Δώνης και ο Νίκος Νταμπίζας.

Έχοντας καταφέρει να δώσουν στους παίκτες του Παναθηναϊκού να καταλάβουν το βάρος της φανέλας που φορούν και τις απαιτήσεις που αυτή έχει, τους έχουν μετατρέψει σε καμικάζι έτοιμους να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τους την υγεία για το καλό του συλλόγου. Δεν είναι διόλου αμελητέο ένας παίκτης με τις παραστάσεις του Μουνιέ, του Μακέντα ή του Γιόχανσον να μην σκέφτεται πως μπορεί να πάθει μεγαλύτερη ζημιά με αυτό που κάνει εκείνη την στιγμή και να προτάσσει το καλό της ομάδας. Αυτή, ακριβώς η νοοτροπία που έχει διαμορφωθεί είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα τόσο του προπονητή όσο και του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού και είναι το σημαντικότερο εφόδιο για την συνέχεια μίας δύσκολης και απαιτητικής σεζόν.

Αυτό το στοιχείο, άλλωστε, είναι που έχει κερδίσει τον κόσμο της ομάδας, τον έχει κάνει να πιστέψει σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται την φετινή σεζόν και την στηρίξει με κάθε τρόπο. Και μόνο η παρουσία του στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου στα φετινά εντός έδρας ματς δείχνει πως αυτό το πάθος που βλέπει από τους παίκτες του Δώνη αποτελεί ένα άκρως σημαντικό ερέθισμα.