Ο Κώστας Παπανικολάου έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη νίκη-θρίλερ του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια κι έτσι η ελληνική ομάδα παρέμεινε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας στην Euroleague. Για κακή της τύχη η Αναντολού Εφές πέρασε πολύ άνετα από το Κάουνας (59-78), έχοντας το ίδιο ρεκόρ 11-6 και η μάχη για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs καλά κρατεί.

Ο Ολυμπιακός είδε το χάρο με τα μάτια του κόντρα στους Βάσκους, αλλά ο φύλακας-άγγελος Παπανικολάου με 6/7 τρίποντα καθάρισε την μπουγάδα της νίκης, έστω και με μπόλικη δόση τύχης. Το να σημειώσεις ένα δύσκολο τρίποντο εκτός από τύχη, θέλει και ικανότητα. Βέβαια όταν το κάνεις δις σ’ένα παιχνίδι, τότε έχεις μέσα σου το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, έστω και για δύο ώρες. Ο “Παπ” βλέποντας τον Kill Bill στον πάγκo, εξουθενωμένο τον Πρίντεζη κι εμπύρετο τον Μιλουτίνοφ, κατάλαβε πως πρέπει να βγει μπροστά σ’άμυνα κι επίθεση. Ο 29χρονος φόργουορντ το έκανε μ’απόλυτη επιτυχία και δικαίως κέρδισε τα χειροκροτήματα συμπαικτών, αντιπάλων και φιλάθλων. 

Να μας συγχωρέσετε όμως εμείς θέλουμε να πούμε κάτι για τον άνθρωπο-ενέργεια. Ο Κώστας Παπανικολάου οφείλει να πάρει την μπαγκέτα του ηγέτη από τους Σπανούλη και Πρίντεζη και να κάνει ένα βήμα μπρος. Ταλέντο έχει, είναι από τους αγαπημένους της ερυθρόλευκης κερδίκας, ενώ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες εντός παρκέ, όπως έκανε χθες, που μάζεψε τους συμπαίκτες του και τους είπε “πάμε να πάρουμε το ματς ότι και να γίνει”. Νομίζουμε πως ήδη εχει αργήσει να πάρει θέση στο “κάδρο” των ηγετών των Πειραιωτών.

Για να μιλήσουμε και λίγο για το ματς, ο Ολυμπιακός έδειξε ασύνδετος και ξενερωμένος με την απουσία του Μιλουτίνοφ. Λογικό κι επόμενο, από τη στιγμή, που ο κόουτς έμαθε για την απώλεια του Σερβου λίγες ώρες πριν την μονομαχία με τους Βάσκους. Οι ερυθρόλευκοι δεν έπαιξαν καλά, έδωσαν πολλά εύκολα καλάθια στην Μπασκόνια και κυρίως την άφησαν να πιστέψει στο διπλό. Μην ακούσω για δικαιολογίες, οι Ισπανοί είναι αναγκασμένοι να παίζουν χωρίς τους Σενγκέλια και Γκρέιντζερ, τόσο καιρό και είδατε τι μπορούν να κάνουν.

Επίσης ξέρω τι σκέφτεστε όλοι. Ο Βασίλης Σπανούλης έπαιξε μολις 11 λεπτά, ελέω Μπλατ. Ο κόουτς του Ολυμπιακού μίλησε στη συνέντευξη τύπου και ξεκαθάρισε, πως αν χρειαστεί θα το ξανακάνει. Δεν είναι παιχνίδι εξουσίας, ούτε καψώνι. Το τεχνικό επιτελείο με πρώτο τον Μπλατ λατρεύει τον “Kill Bill”, όμως δεν δουλεύει μόνο για το παρόν του συλλόγου, αλλά και για το μέλλον. Δεν συμφωνώ μ’αυτήν την επιλογή, όμως έχει ένα σκεπτικό, ένα πλάνο και το υποστηρίζει. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις, επειδή υπερασπίζεται τα “πιστεύω” του. Ναι χθες ήταν τυχερός ο Ολυμπιακός, μπήκε το τρίποντο του Παπανικολάου και τέζα η Μπασκόνια.

Τώρα η ομάδα του Πειραιά θα πάει στη Μαδρίτη, χωρίς άγχος και είτε θα κερδίσει πολλά, είτε θα χάσει λίγα. Δεν θέλουμε να γίνουμε ξερόλες, όμως χωρίς “Μίλου” οι ερυθρόλευκοι πολύ δύσκολα θα μείνουν όρθιοι στην Ισπανία. 

ΥΓ. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ναι δεν σκόραρε, όμως για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ένιωσε σημαντικός και σιγά σιγά, θα πάρει τα πάνω του κι εκτελεστικά.

ΥΓ2. Πολλοί άρχισαν να κράζουν τον Λεντέι, για έλλειμμα σταθερότητας. Παιδιά να έχετε υπομονή. Μιλάμε για ένα παιδί 24 ετών, που τώρα μαθαίνει να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν νομίζουμε πολλοί συνομίληκοι του, να σημειώνουν 23 πόντους, κόντρα σε Πουαριέρ και Βόιτμαν.

ΥΓ3. Απαράδεκτη η εικόνα του ΣΕΦ. Ναι είχε κρύο, πολλοί προτίμησαν την τηλεόραση, όμως κάτι μου λέει πως αν ο αντίπαλος λεγόταν Παναθηναϊκός ή ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή Ρεάλ Μαδρίτης, το γήπεδο θα ήταν κατάμεστο.