Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ δεν είχε αποσύρει ποτέ τη φανέλα κάποιου παίκτη του! Όμως, ήρθε η στιγμή που το έπραξε για τον σπουδαίο Ρέι Άλεν.

Μαζί με το Νο 34 του 43χρονου πρώην ΝΒΑer, το UConn απέσυρε για πρώτη φορά και φανέλα από παίκτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ, που δεν ήταν άλλη από τη Ρεμπέκα Λόμπο. Οι «Χάσκις» επέλεξαν το ημίχρονο του αγώνα με τη Νότια Φλόριντα, για να αποσύρουν τη φανέλα με το Νο 34, αναμέτρηση στην οποία το UConn επικράτησε με 60-58.

«Είναι ένα ξεχωριστό μέρος» είπε συγκινημένος κατά την τελετή απόσυρσης της φανέλας του ο Ρέι Άλεν, αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, και συνέχισε: «Ένας λόγος που έρχομαι και ξανάρχομαι εδώ είναι γιατί θέλω να καταλάβουν τα νέα παιδιά που φορούν αυτή τη φανέλα πως αποτελεί προνόμιο να παίζουν εδώ».

Ο Ρέι Αλεν οδήγησε το Κονέκτικατ σε ρεκόρ 89 νικών – 13 ηττών στα τρία χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των «Χάσκις». Από τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Άλεν ανήκει στο… κλαμπ των Hall of Famers, είσοδος που του εξασφάλισε η μαγική καριέρα επί 18 χρόνια στο ΝΒΑ. Βασικό κριτήριο για να αποσύρει μια φανέλα το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ ήταν να έχει εισαχθεί στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame ένας πρώην παίκτης ή παίκτριά του.

Εν συνεχεία θυμήθηκε: «Ειλικρινά υπήρξε τιμή για εμένα να έρθω στο Κονέκτικατ το 1993 χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση τότε, αλλά γνωρίζοντας πόσο εκπληκτικούς φιλάθλους, πόση παράδοση στο μπάσκετ είχε. Και τώρα, 30 χρόνια αργότερα, να στέκομαι εδώ μπροστά σας, να βλέπω κάποια πρόσωπα από παλι,ά αλλά και τόσα καινούρια, είναι συγκλονιστικό! Θέλω να ευχαριστήσω το κόουτς Κάλχιουν, τον κόουτς Ντίκενμαν, τον κόουτς Λεϊτάο, τον κόουτς Χομπς και τον κόουτς Μουρ που πίστεψαν σε εμένα. Γιατί στα 18 μου δεν ήξερα ποιος ήμουν. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε σε αυτή την ηλικία. Εκείνοι οι προπονητές είδαν όμως κάτι σε εμένα».

Ο κάτοχος δύο δαχτυλιδιών στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς (2008) και των Μαϊαμι Χιτ (2013) αγωνίστηκε σε 101 αγώνες ως παίκτης της ομάδας του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Με το UConn είχε 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 1,6 κλεψίματα μέσο όρο. Φορούσε τη φανέλα με το Νο34 στο UConn, με το οποίο αναδείχθηκε «κορυφαίος παίκτης στις ΗΠΑ» τη σεζόν 1995. Στην τελευταία σεζόν του στο Κονέκτικατ (1995-96), ο Ρέι Άλεν ψηφίστηκε στην κορυφαία πεντάδα (first-team All-American), ενώ κέρδισε και το “Big East Player of the Year award”. Όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του στο κολλεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ, ήταν 3ος σκόρερ όλων των εποχών με τους «Χάσκις», έχοντας σημειώσει 1.922 πόντους. Επιπλέον, είχε βάλει την υπογραφή του σε ένα ρεκόρ μίας σεζόν για το UCOnn στο NCAA, έχοντας 115 εύστοχα τρίποντα (1995-96). To 2001, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο του έδωσε τον τίτλο του αρχηγού επί τιμή στην 25μελή ομάδα του κορυφαίων του αιώνα στο UConn.

O Ρέι Άλεν ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του με τη φανέλα των Μπακς, οι οποίοι τον επέλεξαν στο Νο 5 του ντραφτ το 1996. Στο Μιλγουόκι, την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αγωνίστηκε μέχρι το 2003. Ακολούθησε η θητεία του στους Σιατλ Σουπερσόνικς από το 2003 έως και το 2007. Κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα ΝΒΑ στην καριέρα του με τους Μπόστον Σέλτικς, τη φανέλα των οποίων φόρεσε από το 2007 έως και το 2012. Ακολούθησε το πέρασμά του από τους Μαϊάμι Χιτ (2012-14) και το δεύτερο δαχτυλίδι του. Αγωνίστηκε σε 10 ΝΒΑ All Star Games, ενώ έχει πολλές ακόμη διακρίσεις στα 18 χρόνια που αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.