Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ, όπου πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης (21/3) το δεύτερο ιατρικό συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Από το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ λαμβάνει χώρα το δεύτερο ιατρικό συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ με κύριο θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

Το συνέδριο διεξάγεται υπό την επιμέλεια του ιατρικού τιμ της ΠΑΕ ΑΕΚ (του κ. Παντελή Νικολάου ως προέδρου της επιστημονικής επιτροπής και του κ. Άλκη Καλλιακμάνη ως προέδρου της οργανωτικής επιτροπής) και υπό την αιγίδα της εταιρίας AFEA Travel and Congress Services, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από το περσινό.

Το συνέδριο θα διαρκέσει δύο ημέρες και από χθες η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει υποδεχθεί στην Αθήνα τους επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Μπαρτσελόνα (τον Xavi Yanguas, μέλος του ιατρικού τιμ, αλλά και τον φυσιοθεραπευτή, Xavi Linde Cot) και τον Ιταλό Federico Picchetti (Rehab Specialist), ο οποίος εκπροσωπεί στο συνέδριο το Isokinetic Bologna, μία από τις μεγαλύτερες κλινικές αποκατάστασης στην Ευρώπη.

Επίσης στο συνέδριο δίνει το «παρών» ο Louw van Niekerk, ορθοπεδικός χειρουργός, μέλος του ιατρικού τιμ της αγγλικής Μίντλεσμπρο, ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται και η άφιξη του Marc Vouillamoz, UEFA Head of Medical and Anti-Doping, ο οποίος έκανε την τιμή στην ΑΕΚ να αποδεχθεί την πρόσκληση και να αναλύσει το απόγευμα της Πέμπτης τις σύγχρονες πολιτικές της UEFA εναντίον του ντόπινγκ.

Επιπλέον στο συνέδριο συμμετέχει και ο Ατρόμητος με τον Νίκο Πισκοπάκη, επικεφαλής του ιατρικού τιμ της ομάδας, ενώ τις εργασίες θα παρακολουθήσουν οι περισσότερες ομάδες της Super League.

Στην ιατρική διημερίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ εκπροσωπούνται ακόμα τέσσερα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφού στη λίστα των ομιλητών υπάρχουν τα ονόματα των Ελευθέριου Κέλλη (Καθηγητής αθλητικής κινησιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης), Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλου, (Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιωάννη Γιάκα (Καθηγητής Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας) και της Ελένη Καπρέλη (Καθηγήτρια Φυσιοθεραπείας στα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας).

Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της ΑΕΚ, Παντελή Νικολάου, ο οποίος ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Η ΑΕΚ, πιστή στα πιστεύω της, διοργάνωσε και φέτος αυτή τη διημερίδα, γιατί ξέχωρα από την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αθλητών μας, αλλά και του αθλήματος συνολικά. Η επιτυχία που είχε το περσινό συνέδριο μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους ομιλητές. Πέρσι είχαμε ασχοληθεί με τις θλάσεις μυών, φέτος σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί ως βεντάλια και είναι ο κυριότερος σταθεροποιητής του γόνατος. Θα προσπαθήσουμε να τον αναλύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το 45% των τραυματισμών στο γόνατο αφορά είτε τους μηνίσκους, είτε τον χιαστό. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 250.000 άτομα χειρουργούνται στον χιαστό. Και στον κόσμο συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο.

Το 1975 που πήρα το πτυχίο που, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ μου ζήτησε να αναλάβω την φροντίδα της ομάδας. Ο κύριος Πανταζής άρχισε να καταγράφει σε ένα τεφτέρι καθημερινά ό,τι συνέβαινε στην ομάδα. Και αποφασίσαμε λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας ότι τότε δεν υπήρχαν στατιστικά, να τα δημοσιεύσουμε. Το ¼ των τραυματισμών στο γόνατο αφορούσε τον χιαστό. Οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν τόσο ευτυχείς για την ομάδα μας. Βλέπουμε στην φωτογραφία τους δικούς μας ποδοσφαιριστές που υπέστησαν ρήξη χιαστού. Βέβαια, αυτό συνέβαινε και τα παλιά χρόνια. Ο Ρονάλντο σταμάτησε την καριέρα του από υποτροπή στο χειρουργημένο του γόνατο. Θα σας αφήσω με την πικρή γεύση αυτής της φωτογραφίας (σ.σ. του τραυματισμού του Ρονάλντο), γιατί ο σκοπός της διημερίδας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούσε στο κομμάτι της αποκατάστασης».