O Παναθηναϊκός πήγε στην Μαδρίτη για να “κλέψει” αγωνιστικά και μέσα στο παρκέ τη νίκη, όμως η “Βασίλισσα” και οι αυλικοί της δεν του επέτρεψαν να φύγει με το “διπλό” από το WinZink Center και εφηύραν τρόπους να χαρίσουν το ροζ φύλλο αγώνα στους γηπεδούχους.

Αποστολή στην Μαδρίτη, Σπύρος Τζάνης

Ο περίγυρος της Ρεάλ, οι Ρίζικ, Ράντοβιτς και Ντιφαλά άλλαξαν τον τρόπο που σφύριζαν σε όλο το παιχνίδι και δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος στους παίκτες του Λάσο για να φτάσουν στην ανατροπή. Στην μία πλευρά του παρκέ η κάθε επαφή ήταν φάουλ, ενώ στην άλλη δεν σφυριζόταν τίποτα, όπως στην φάση του Καμπάτσο με τον Λάνγκφορντ και κάπως έτσι ήρθε το σερί 9-0 που διαμόρφωσε το τελικό σκορ και έφερε το 1-0. 

Στα πρώτα πρώτα δύο δεκάλεπτα οι “πράσινοι” δεν εμφάνισαν το γνωστό τους πρόσωπο, έχοντας τον Νικ Καλάθη σε κακό βράδυ και τους περισσότερους παίκτες να μην προσφέρουν σχεδόν τίποτα. Μοναδικός που είχε διασωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, ο Ίαν Βουγιούκας με την εμφάνισή του να επεξηγεί ακριβώς την ερμηνεία για την φράση τίμιος στρατιώτης, αφού παρά τα 34 του χρόνια και το βαρύ κορμί του εξοστράκισε τους αντίπαλους ψηλούς και κράτησε ζωντανή την ομάδα του. 

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου οι Μαδριλένοι με ένα γρήγορο 6-0 κατάφεραν να ξεφύγουν με 14 πόντους (49-35) και όλα έδειχναν ότι το momentum τους ανήκει και η διαφορά θα πάει σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο του “τριφυλλιού”, τον Νικ Καλάθη. Η απόδοση του ηγέτη του Παναθηναϊκού ανέβηκε κατακόρυφα και σε συνδυασμό με τις καλές άμυνες των συμπαικτών του κατάφεραν να ανατρέψουν το σκορ με σερί 13-0 (64-69).

Από εκείνο το σημείο και μετά ήρθε το μπλακ άουτ, το οποίο εκτός από την εμφανέστατη βοήθεια των διαιτητών, ίσως και να έχει εξήγηση στην αντιμετώπιση του 30χρονου γκαρντ από τον Πάμπλο Λάσο. Ο “ταβερνιάρης” (συγγνώμη για την έκφραση) όπως τον αποκαλεί αρκετός κόσμος στην Ελλάδα  αποφάσισε να παρενοχλεί το κατέβασα της μπάλας μέχρι το κέντρο και στην συνέχεια να αφήνει τον Καλάθη και να μαρκάρει μανιασμένα όλους τους υπόλοιπους και πιο συγκεκριμένα τους μοναδικούς που μπορούν να σουτάρουν από μακρινή απόσταση, τους Λάνγκφορντ και Τόμας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Νικ να μην έχει που να δώσει την μπάλα, να μην μπορεί να φτιάξει παιχνίδι για τους συμπαίκτες του και να οδηγείται σε βεβιασμένες αποφάσεις που για κάποιους στοίχισαν και το τελικό αποτέλεσμα. 

Όσων αφορά τον άνθρωπο που βρίσκεται στην άκρη του “πράσινου” πάγκου, ο Πιτίνο διάβασε άριστα τακτικά το παιχνίδι και αφού έβαλε την Ρεάλ στον ρυθμό που ήθελε ο ίδιος, κατάφερε να την κρατήσει όσο πιο χαμηλά μπορούσε στο σκοράρισμα, ενώ “εξαφάνισε” τους Ταβάρες, Αγιον και Ράντολφ, που δεν έκαναν τόσο μεγάλη ζημιά, καθώς είχαν 15 πόντους και οι τρεις μαζί. 

Πλέον ο τεχνικός του Παναθηναϊκού πρέπει να δει πόση βενζίνη υπάρχει στο ντεπόζιτο, τόσο ψυχολογικά όσο και αγωνιστικά για να μπορέσει και πάλι να κολλήσει τους Μαδριλένους στα σχοινιά, ώστε αυτή την φορά να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη και να φύγει από την πρωτεύουσα της Ισπανίας με το θετικό αποτέλεσμα.

Υ.Γ. Ο εκνευρισμός που υπάρχει στις τάξεις της ομάδας θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και να μετατραπεί σε πείσμα μέσα στο παρκέ, για να μην συμβούν ξανά τα ίδια λάθη σε κρίσιμα σημεία στα τελευταία λεπτά.