Η UEFA με επίσημη επιστολή απάντησε στα παράπονα της Άρσεναλ για την διεξαγωγή του τελικού του Europa League στο Μπακού και ανέφερε ότι δεν γίνεται να αποκλειστούν κάποια κράτη λόγω γεωγραφικής θέσης.

Το ταξίδι από το Λονδίνο μέχρι το Αζερμπαϊτζάν είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις και ταυτόχρονα πολύ ακριβό. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οι φίλοι των “κανονιέρηδων” έστειλαν μηνύματα προς την διοίκηση της ομάδας τους.

Αναλυτικά η απάντηση της UEFA:

«Θα θέλαμε να σας παρέχουμε εξήγηση εις βάθος με αυτή την απάντησή μας. Γνωρίζοντας και τη δική σας εμπειρία από την ιστορία της παρουσίας σας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ξέρετε πόσο περίπλοκο είναι το θέμα του προγραμματισμού ενός μεγάλου τελικού και πόσο μεγάλη επιχείρηση στήνεται. Η UEFA αναθέτει τους τελικούς μέσω μιας διαδικασίας με απόλυτη διαφάνεια στην κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να παρουσιάζουν στοιχεία για την ικανότητα να διεξάγουν ένα τέτοιο παιχνίδι, με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Η διαδικασία αυτή διενεργείται αρκετά χρόνια νωρίτερα από την εκάστοτε ημερομηνία και οι ακριβείς συνθήκες για την ημέρα διεξαγωγής του τελικού δεν γίνεται να προβλεφθούν.

Η μετακίνηση και η διαμονή των οπαδών προφανώς και είναι καθοριστικά κριτήρια που περνούν από κρίση, όπως επίσης και το αεροδρόμιο της εκάστοτε πόλης.

Η ιδιαιτερότητα με τον τελικό του Europa League είναι οι πολυάριθμοι οπαδοί των δυο φιναλίστ. Η εμπειρία μας απ’ όλους τους προηγούμενους τελικούς, μας έδειξε πως οι αριθμοί των οπαδών που βρίσκονται στο γήπεδο διαφέρουν από ομάδα σε ομάδα και γι’ αυτό δεν είναι φρόνιμο να κρίνεται ο αριθμός των εισιτηρίων για τους οπαδούς βάσει της χωρητικότητας του γηπέδου κι όχι με τα ρεαλιστικά νούμερα που έχουν παρουσιαστεί.

Θα ήταν ιδανικό ν’ αναβληθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση και διάθεση εισιτηρίων για τον τελικό μέχρι να προκύψουν οι ομάδες που κατά πάσα πιθανότητα θα λαμβάνουν μέρος στον τελικό.

Φυσικά, όμως, ούτε αυτό μπορεί να γίνει γιατί υπάρχει από πίσω ολόκληρο ζήτημα με τα μέτρα ασφαλείας και τη διαδικασία διάθεσης των εισιτηρίων του τελικού.

Δεν λέμε ότι ένας τελικός ανάμεσα σε δυο αγγλικές ομάδες και δη του Λονδίνου δεν ήταν κάτι που φαινόταν πιθανό. Αυτό, προκάλεσε μεγάλες δυσκολίες ακόμα και στους λογιστές. Απολογούμαστε για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οπαδοί σας και αυτοί της Τσέλσι στον προγραμματισμό του ταξιδιού προς το Μπακού.

Οι ειδικοί μας, προσπαθούν να βρουν πιο οικονομικές λύσεις όσο είναι αυτό δυνατόν… Θα θέλαμε και τη δική σας συνεργασία σε αυτό…

Για την UEFA, οι οπαδοί μπαίνουν σε προτεραιότητα. Το ποδόσφαιρο είναι για εκείνους και όλοι οι οπαδοί ανά την Ευρώπη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν τέτοιες μοναδικές αναμετρήσεις κορυφαίου επιπέδου. Τέτοια ματς, όπως είναι ο τελικός, συνήθως περιορίζει τον αριθμό των χωρών των οποίων οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές. Είναι όμως δίκαιο και για τους υπόλοιπους οπαδούς αλλά και τις χώρες εκείνες που μπορούν να δείξουν προς τον κόσμο τη σωστή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού event. Γι’ αυτό αποφάσισε η UEFA να μην αποκλείσει από τις υποψηφιότητες για τέτοιους τελικούς συγκεκριμένα κράτη λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Σας επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε μαζί σας για να βρούμε λύση για τους οπαδούς…».