H UEFA χρησιμοποιεί ως μότο της το Equal Game, αλλά ο αποκλεισμός του Χένρικ Μκιταριάν από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ντροπιάζει την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδία και φυσικά δεν τηρεί τους όρους περί ισότητας.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Αρμένιος ποδοσφαιριστής ανακοίνωσε ότι με πόνο καρδιάς δεν θα μπορέσει να είναι παρών στις 29 Μαΐου στο Μπακού όπου η Άρσεναλ θα αντιμετωπίσει την Τσέλσι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. 

Ο λόγος που δεν θα κάνει το ταξίδι από το Λονδινό ο Μκιταριάν δεν είναι αγωνιστικός, αλλά… πολιτικός. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε ένταση λόγω για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ελέγχεται από την δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, αν και η παρούσα σύγκρουση άρχισε το 1988 και κλιμακώθηκε σε πλήρους κλίμακας πόλεμο στις αρχές του 1990. Παρά την υπογραφή επίσημης κατάπαυσης πυρός το 1994, στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν σποραδικές συγκρούσεις και συνοριακές εντάσεις.

Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές επαφές κι έτσι ο άσος των «κανονιέρηδων» προτίμησε να μην ταξιδέψει για να είναι ασφαλής. 

«Εξετάσαμε όλες τις επιλογές για να είναι ο Μίκι στην αποστολή, αλλά αφού το συζητήσαμε με εκείνον και την οικογένειά του, αποφασίσαμε από κοινού να μην ακολουθήσει την ομάδα. Εκφράσαμε στην UEFA την ανησυχία μας για την κατάστασή του. Ο Μίκι ήταν κλειδί στην πορεία μας ως τον τελικό και η απουσία του είναι μεγάλη απώλεια. Λυπούμαστε που θα χάσει έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό για αυτούς τους λόγους, καθώς κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή» αναφέρει η ανακοίνωση της Άρσεναλ. 

Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ό,τι ο Μκιταριάν θα μπορούσε να ταξιδέψει με ασφάλεια στο Μπακού. 
 
Ο 30χρονος  δεν είχε ταξιδέψει με την Άρσεναλ στο Αζερμπαϊτζάν στον αγώνα με την Καραμπάγκ στη φάση των ομίλων τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχε λείψει και από το παιχνίδι της Ντόρτμουντ με την Γκαμπάλα το 2015.

Μετά την πρόκριση στον τελικό, η Άρσεναλ επικοινώνησε με την UEFA και, μέσω επιστολής, ζήτησε να λυθεί το θέμα που αφορούσε τον ποδοσφαιριστή της, ώστε να είναι στη διάθεση του Ουνάι Έμερι. 

Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ένιψαν τας χείρας τους και πέταξαν το μπαλάκι πίσω στον αγγλικό σύλλογο και στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. 

Πρόκειται για φιάσκο της UEFA καθώς στερεί από έναν ποδοσφαιριστή τη δυνατότητα να είναι παρών σε έναν τελικό διοργάνωσής της για λόγο που δεν έχει σχέση με αγωνιστικό ζήτημα. Όσο κι αν ο Μκιταριάν έχει ξεκινήσει βασικός σχεδόν στα μισά παιχνίδια της ομάδας του από τον Μάρτιο και μετά, μόνο ο προπονητής μπορεί να κρίνει αν θα παίξει ένας παίκτης ή όχι. 

«Καθένας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, χωρίς να έχει σημασία ποιος είναι, από που κατάγεται και που παίζει» είναι το μότο της UEFA περί ισότητας στο άθλημα. 

Αυτό, προφανώς, δεν ακούγεται πολύ καλά στον Μκιταριάν, ο οποίος θα παρακολουθήσει τον τελικό από την τηλεόρασή του. Υπήρξαν ακόμα και φωνές που ζητούσαν δραστικές αποφάσεις όπως το μποϊκοτάζ του τελικού από την Άρσεναλ! Άλλοι είπαν ότι δεν είναι αργά ακόμα και να αλλάξει η έδρα του τελικού και να διεξαχθεί τελικά σε γήπεδο της δυτικής Ευρώπης. 

Αν γινόταν κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα υπήρχε ανισότητα σε βάρος του Αζερμπαϊτζάν; 

Υπάρχουν οι δύσκολες αποφάσεις, αυτές που μπορούν να λάβουν Ομοσπονδίες ή ομάδες για να υπερασπιστούν τις αξίες του αθλήματος ακόμα κι αν πρέπει να υποστούν βαριές συνέπειες. Τόσο η UEFA όσο και η Άρσεναλ σε αυτή την περίπτωση ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο καθώς στη ζυγαριά μπήκαν από τη μια οι ζημίες και από την άλλη ένας ποδοσφαιριστής. Αυτός είναι τελικά ο χαμένος.