Η Ουγκάντα έκανε την έκπληξη και πανηγύρισε χάρη στα γκολ των Καντού και Όκουι τη νίκη (2-0) επί της ΛΔ Κονγκό, πρώτη της μετά από 41 χρόνια σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Μπορεί η Αίγυπτος να αγχώθηκε στην πρεμιέρα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (ή Κόπα Άφρικα όπως έχει περάσει στα ελληνικά), αλλά τελικά να πήρε τη νίκη (1-0) κόντρα στη Ζιμπάμπουε και να επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, αλλά στο άλλο ματς του πρώτου ομίλου σημειώθηκε έκπληξη.

Η ΛΔ Κονγκό ήταν το φαβορί πριν την έναρξη του ματς, αλλά η Ουγκάντα πανηγύρισε τη νίκη (2-0) κι ένα βήμα πρόκρισης στους “16” της διοργάνωσης. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των “Κρέινς” σε τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης της Ηπείρου σ’ εθνικό επίπεδο μετά από 41 χρόνια.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν στη διοργάνωση του 1978, όταν ήταν φιναλίστ, ενώ σ’ εκείνη του 2017 τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της μ’ ένα μόνο βαθμό. Το ματς στο Κάιρο άνοιξε ο Καντού μόλις 14 λεπτά μετά από την έναρξη του ματς με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Όκουι τρία λεπτά μετά από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου με τον ίδιο τρόπο (κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά από εκτέλεση φάουλ). Με τη ΛΔ Κονγκό αγωνίστηκε τόσο ο πρώην αριστερός μπακ του Ολυμπιακού, Αρτούρ Μαζουακού, όσο κι ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού, Πολ-Ζοζέ Εμποκού.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ: Ματαμπί, Μπεκό, Λουϊνταμά, Τισεράν, Μαζουακού, Εμποκού (52′ Μπολινζί), Μποκαντί, Εμπεμπά (60′ Μαγκομά), Μπακαμπού, Μεσάκ, Μπολασί (71′ Ασομπαλόνγκα).

ΟΥΓΚΑΝΤΑ: Ονιανγκό, Τζιούκο, Βάσουα, Ουαλουσίμπι, Μουγκαμπί, Αζιρά, Μιγιά (88′ Αουάνι), Αμπντού (81′ Μουλεμέ), Αούτσο, Όκουι, Καντού (75′ Κιαμπαντέ).