Στο κατάμεστο “Μαρακανά” η Βραζιλία επικράτησε 3-1 του Περού στον τελικό του Κόπα Αμέρικα και στέφθηκε “βασίλισσα” της Νοτίου Αμερικής για ένατη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 12 χρόνια.

Η Βραζιλία δεν εντυπωσίασε, όμως βρήκε το γρήγορο γκολ, ήταν ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια και παρότι βρέθηκε να παίζει με 10 παίκτες τα τελευταία 20’ επιβλήθηκε με 3-1 και σήκωσε την κούπα στο σπίτι της.

Οι οικοδεσπότες δεν άρχισαν καλά, με το Περού να πιέζει στα πρώτα πέντε λεπτά. Ωστόσο, χάρη στην ποιότητα του Ζεσούς πήραν κεφάλι στο σκορ. Ο ποδοσφαιριστής της Σίτι με μαγική ενέργεια έδωσε έτοιμο γκολ στον Έβερτον που δεν αστόχησε για το 1-0 στο 15′.

Στο 44′, όμως, οι Περουβιανοί ισοφάρισαν σε 1-1 από εύστοχο πέναλτι του Πάολο Γκερέρο. Ο διαιτητής για να σφυρίξει την εσχάτη των ποινών είδε χέρι του Τιάγκο Σίλβα σε μία προσπάθεια του έμπειρου αμυντικού να διώξει τη μπάλα από την περιοχή του Άλισον.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, πάντως, οι παίκτες του Τίτε βρήκαν τον τρόπο ή καλύτερα ο Ζεσούς βρήκε τον τρόπο και έκανε το 2-1 στο 45+3′.

Στο δεύτερο μέρος, η κυριαρχία της Βραζιλίας παραλίγο να διαταραχθεί επειδή ο Ζεσούς ήταν απρόσεκτος. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε κάρτα, αλλά στο 70′ έριξε αγκωνιά στον Ζαμπράνο και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη. Το Περού δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα, δεν έδειξε το απαιτούμενο πάθος για να κυνηγήσει την ισοφάριση και την έκπληξη. Και επειδή οι παίκτες του Γκαρέτσα δεν πήραν το ρίσκο, η “σελεσάο” και συγκεκριμένα ο Ρισάλριζον τους τιμώρησαν. Ο Χιλιανός ρεφ του τελικού σφύριξε πέναλτι υπέρ των νικητών και ο σούπερ σταρ της Έβερτον διαμόρφωσε το τελικό 3-1.