Στο πρόσφατο Summer League του Λας Βέγκας ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν ήταν ο Ίγκνας Μπραζντέικις. Ο 20χρονος φόργουορντ, που φοίτησε στο Μίσιγκαν, κατάφερε να κερδίσει ένα συμβόλαιο από τους Νιου Γιορκ Νικς και τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, υπό τις οδηγίες του Ντέιβ Φιτζντέιλ.

Ο Μπραζντέικις είναι γεννημένος στο Κάουνας, όμως σε ηλικία δύο ετών οι γονείς του μετακόμισαν στο Σικάγο, ενώ άλλαξαν αρκετούς τόπους διαμονής, παραμένοντας σταθερά σε ΗΠΑ και Καναδά. Αυτό σημαίνει πως ο Λιθουανός άσος θα πρέπει να λάβει την λιθουανική υπηκοότητα ώστε να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της χώρας. Κάτι το οποίο βρίσκεται στα πλάνα της ομοσπονδίας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αρβίντας Σαμπόνις, η ομοσπονδία της Λιθουανίας ετοιμάζεται να κινήσει διαδικασίες για να δώσει την υπηκοότητα στον νεαρό άσο, ώστε να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα. Κι όλα αυτά, επειδή και ο ίδιος έχει εκφράσει την ανάλογη επιθυμία στο -πρόσφατο- παρελθόν.

«Θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Λιθουανίας όχι από εμάς. Θα υποβάλουμε το αίτημα. Τι είναι πιθανό για τον Μπραζντέικις δεν το ξέρω. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο. Φαντάζομαι ότι εάν γενινιέσαι εδώ, είναι η γενέτειρά σου. Είναι σημαντικό πως το θέλει αυτός. Επειδή στο παρελθόν υπήρξε μια ανάλογη περίπτωση που ο ένας γονέας ήθελε να παίξει ο γιος του στην εθνική, αλλά το παιχνίδι δεν το ήθελε. Με τον Μπραζντέικις είναι διαφορετικό. Θέλει και γι αυτό δουλεύουμε ώστε να τον κάνουμε Λιθουανό», ήταν τα λόγια του θρύλου του λιθουανικού μπάσκετ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.