Κίνητρο να αποδείξει στους επικριτές την αξία του ήταν για τον Κόμπι Μπράιαντ η κατάκτηση πρωταθλημάτων χωρίς τον Σακίλ Ο’Νιλ.

Ο «Black Mamba» αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται για την κοινή του παρουσία με τον Σακ στους Λος Άντζελες Λέικερς και δήλωσε ότι ο «χωρισμός» τους αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη και για τους δύο.

«Άκουσα πολλά, ότι είμαι εγωιστής, ότι το μόνο που αρκεί είναι να είμαστε στην ίδια ομάδα. Έχει να κάνει με το να κερδίζεις πρωταθλήματα. Το καταλαβαίνω, αυτό έγινε, εντάξει; Κερδίσαμε τρία συνεχόμενα. Ήξερα όμως ότι όταν τελειώσει η καριέρα μου, πάλι θα μου ασκείται κριτική γι’ αυτό. Ότι δηλαδή είμαι από τους κορυφαίους, γιατί απλά έπαιξα με τον Σακίλ.

Γι’ αυτό ήταν σημαντικό για εμένα και τον Σακίλ να ακολουθήσουμε χωριστούς δρόμους. Δεν ήθελα να το χρησιμοποιούν εναντίον μου -ακόμα το κάνουν- αλλά το σημαντικό είναι ότι κέρδισα πρωταθλήματα χωρίς εκείνον. Πήρατε μία γεύση του τί μπορούσα να κάνω ατομικά. Επομένως, ήταν κίνητρο. Είναι σαν να λες: Βάλε δίπλα στον Τζόρνταν τον Τσάμπερλεϊν. Ο Σακίλ ήταν μία δύναμη της φύσης, καταλαβαίνετε;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράιαντ.