Η Ευρωλίγκα δεν έχει μόνο… “αιώνιους” αλλά και πολλούς δυνατούς αντιπάλους και οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων είναι πολλά υποσχόμενες.

Φέτος σίγουρα θα δούμε άλλο μπάσκετ, ανεβασμένο επίπεδο και τεράστιο ανταγωνισμό. Πάμε όμως να δούμε και να γνωρίσουμε τις ομάδες!

Μπαρτσελόνα: Τα… φονικά όπλα και στόχος της τετράδας!

Η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη, που φέτος τάραξε για τα καλά τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το χέρι μπήκε πάρα πολύ βαθιά στην τσέπη και κατ’ αρχάς αποκτήθηκε ο Νίκολα Μίροτιτς με τον τελευταίο να εγκαταλείπει το ΝΒΑ, ενώ είχε μέλλον μπροστά του εκεί.

Από κει και πέρα, έγιναν δύο ακόμη μεγάλες μεταγραφές, αυτές του Μπράντον Ντέιβις και του Κόρεϊ Χίγγινς, προερχόμενοι από Ζαλγκίρις και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα. Επέστρεψε από το ΝΒΑ ο Αμπρίνες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι ο Μάλκολμ Ντιλέινι. Ο τελευταίος δεν θα πήγαινε ποτέ στην Βαρκελώνη, αλλά χτύπησε σοβαρά ο Τομάς Ερτέλ. Χτύπησε στη συνέχεια και ο Κέβιν Πάνγκος και τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς οι Καταλανοί έχουν θέμα στην θέση του πλέι-μέικερ.

Εννοείται ότι το φάιναλ-φορ είναι μονόδρομος για την Μπαρτσελόνα.

Το ρόστερ ( Προπονητής-Σβέτισλαβ Πέσιτς):

ΜίροτιτςΤο αστέρι: Αναμφισβήτητα αυτός είναι ο Νίκολα Μίροτιτς, όχι πως οι άλλοι που πήγαν στην Βαρκελώνη δεν είναι “αστέρες”, αλλά ήταν η κίνηση που τάραξε τα νερά τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ισπανία (κυρίως λόγω του Μαδριλένικου παρελθόντος).

 

Μπάγερν Μονάχου: Η πρόοδος, ο Μονρόε και “κρυφός” στόχος!

Η Μπάγερν κάνει όχι ακριβώς αργά, αλλά σίγουρα σταθερά βήματα προόδου. Φέτος θέλει να κάνει την υπέρβασή της και να μπει στην οκτάδα της διοργάνωσης.

Έχει λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Και ένας έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη μεταγραφή, που πραγματοποίησε, αυτή του Γκρεγκ Μονρόε, πάουερ-φόργουορντ με σημαντική θητεία στο ΝΒΑ.

Από κει και πέρα, με μικρότερες κινήσεις βελτίωσε το ρόστερ της, έχοντας παράλληλα έναν ικανοποιητικό κορμό με Κόπονεν, Τζέντοβιτς, Λούτσιτς και Μπαρτέλ.

Το ρόστερ (Προπονητής-Ντέγιαν Ράντονιτς):

Το αστέρι: Η μεγαλύτερη κίνηση της Γερμανικής ομάδας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον Γκρεγκ Μονρόε. Ο “ψηλός” ήρθε από χρόνια καριέρα στο ΝΒΑ και σίγουρα αποτελεί τον νούμερο 1 παίκτη στην ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς.

 

Ζενίτ: Η “σταχτοπούτα” της Euroleague

Η wild card της Ευρωλίγκας πήγε στην Ρωσία. Πήγε στην Αγία Πετρούπολη και την Ζενίτ. Η ρωσική ομάδα, μετά το ποδόσφαιρο, κάνει την έντονή της παρουσία και στο μπάσκετ, θέλοντας μετά από κάποιο διάστημα να πρωταγωνιστήσει.

Φέτος δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο, παρότι έχει κάνει ηχηρές μεταγραφές, όπως είναι αυτή του Γκουστάβο Αγιόν από την Ρεάλ.

Είναι, όμως, πρωτάρα στην διοργάνωση και στόχος της είναι να βρει τα πατήματά της, να κάνει γενικά αξιοπρεπή παρουσία και βέβαια να κάνει ζημιές σε μικρούς και μεγάλους αντιπάλους.

Το ρόστερ (Προπονητής-Ζοάν Πλάθα):

Το αστέρι: Η κίνηση της Ζενίτ με την μεταγραφή του Γκουστάβο Αγιόν ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές της, καθώς ο Μεξικανός, εκτός από ποιότητα, προσδίδει και… αρκετή εμπειρία από την Euroleague κάτι παραπάνω από μια πενταετία στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ρεάλ Μαδρίτης: Αλλαγμένη και πάντα επικίνδυνη

Ένα εκ των φαβορί ενόψει της νέας σεζόν είναι οι Μαδριλένοι, που διατήρησαν στο ρόστερ τους όλα τα μεγάλα τους “όπλα”, ενώ κάλυψαν το κενό του Αγιόν με τον εξαιρετικό πέρσι Μίκι. Το γνωστό παιχνίδι run and gun θα είναι ξανά το σημείο αναφοράς των “μερένχες”, ενώ τα τρίποντα στον αιφνιδιασμό θα βρίσκονται στο ρεπερτόριο των Καμπάτσο, Γιουλ και Λαπροβίτολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γραμμή των ψηλών τους υστερεί, με τους Ταβάρες, Ράντολφ και τον Μίκι δεν θα αποτελέσει τον φόβο και τον τρόπο στην Ευρώπη.

Το ρόστερ (Προπονητής-Πάμπλο Λάσο):

ΚαμπάτσοΤο αστέρι: Ο Αργεντινός γκαρντ Φακούντο Καμπάτσο, έχει αναλάβει τα ηνία της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τον “εγκέφαλο” της ομάδας, ενώ μετά το εντυπωσιακό Παγκόσμιο Κύπελλο δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Οι no look pass, οι εντυπωσιακές ασίστ και τα “τρελά” τρίποντα θα κάνουν και πάλι όλο τον κόσμο της Ευρωλίγκα να παραμιλά.

Χίμκι: Υπέρ…δύναμη από τη Ρωσία

Οι Ρώσοι δείχνουν πιο δυνατοί από ποτέ τα τελευταία χρόνια και οι προσθήκες των Μοζγκόφ, Τίμα, Γιόβιτς και Γιερέμπκο αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα για τους στόχους τους τη νέα σεζόν. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και εφόσον ο Κουρτινάιτις καταφέρει να “δέσει” το γλυκό τότε θα μιλάμε για την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης.

Το ρόστερ (Προπονητής-Ρίμας Κουρτινάιτις):

Το αστέρι: Η Χίμκι είναι η ομάδα του Αλεξέι Σβεντ και το έχει αποδείξει κατά καιρούς με τον καλύτερο τρόπο, αφού έχει πάρει νίκες ολομόναχος χωρίς να έχει την κατάλληλη υποστήριξη. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και ίσως η τρέλα του να πρέπει να μπει σε ένα καλούπι για να καταφέρουν οι Ρώσοι να κάνουν το βήμα παραπάνω. Η παρουσία του Γιόβιτς θα τον απελευθερώσει από την δημιουργία και η αγαπημένη του εκτέλεση θα είναι ο πρωταρχικός του στόχος.

Άλμπα Βερολίνου: Αλλάζει level, θα τα καταφέρει;

Πρόκειται για την δεύτερη εκπρόσωπο από την Γερμανία, που έφτασε μέχρι τους τελικούς στο περσινό Eurocup. Όποιος την υποτιμήσει σίγουρα θα έχει ένα δύσκολο βράδυ, καθώς πρόκειται για ένα μαχητικό σύνολο, που διατήρησε τον κορμό του και προχώρησε μόλις σε τρεις μεταγραφές, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο Μάρκους Έρικσον.

Το ρόστερ (Προπονητής-Αιτο Γκαρσία-Ρενέσες):

Το αστέρι: Οι Γερμανοί κατάφεραν να διατηρήσουν στο δυναμικό τους τον undersized γκαρντ Σίβα Πέιτον, που κάθε χρόνο δείχνει και σημάδια βελτίωσης και ίσως φέτος να είναι η χρονιά του για να κάνει την διαφορά. Στο Eurocup έκανε πράγματα και θαύματα και είχε 15,2 πόντους, 50,6% στο τρίποντο και 7,9 ασίστ και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς του συλλόγου.

Αναντολού Εφές: Φέτος το θέλει πιο πολύ…

Η τουρκική ομάδα την περσινή σεζόν έφτασε… “στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε”. Η παρουσία της στον τελικό του Final Four, εκτός του ότι μας ξάφνιασε όλους, γέννησε προσδοκίες στους παίκτες του Εργκίν Αταμάν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Έτσι, φέτος ο Μπράιαντ Ντάνστον και η παρέα του επιστρέφουν για να αποδείξουν πως μπορούν να φτάσουν στην κορυφή.

Το ρόστερ (Προπονητής-Εργκίν Αταμάν):

Το αστέρι: Ο σούπερ σταρ της ομάδας ακούει στο όνομα Σέιν Λάρκιν. Το μέλλον του στην Εφές μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μετέωρο. Ωστόσο, οι Τούρκοι τον “έδεσαν” (ως το 2021) και πλέον μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι πως ο “μάγος” τους θα τους πάρει από το χέρι, γι’ ακόμη μια χρονιά, για να τους οδηγήσει στο πολυπόθητο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Βιλερμπάν: Επιστροφές…. καταστροφές;

Η γαλλική ομάδα επιστρέφει στην Euroleague μετά από δέκα χρόνια παίρνοντας τη wild card. Η αλήθεια είναι πως οι πρωταθλητές Γαλλίας μπαίνουν στα ευρωπαϊκά “σαλόνια” ενθουσιασμένοι και διψασμένοι για επιτυχίες, οι ελλείψεις τους σε ποιότητα όμως τους βάζουν “φρένο” στα όποια σχέδια τους. Υπενθυμίζεται, πως στην εν λόγω διοργάνωση έχουν αγωνιστεί πέντε φορές, καταφέρνοντας μόνο μία, το 2002-03 να συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Η τελευταία τους φορά ήταν το 2009-10, όταν είπαν “αντίο” από πολύ νωρίς με ρεκόρ 3-7. Θα καταφέρουν άραγε στην μεγάλη τους επιστροφή, με την αύρα των Τόνι Πάρκερ και Νικολάς Μπατούμ, να “μεγαλουργήσουν”;

Το ρόστερ (Προπονητής-Ζβεζνταν Μίτροβιτς): 

Το αστέρι: Θα περίμενε κανείς πως ο Έντουιν Τζάκσον θα ήταν ο “σταρ” της ομάδας, μιας και η εμπειρία του στην Euroleague (74 συμμετοχές) δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, το βλέμμα μας στρέφεται μοιραία στον Τεό Μαλεντόν. Ο 18χρονος, απόφοιτος του INSEP, ήταν ο καλύτερος νέος παίκτης στη περσινή γαλλική λίγκα, MVP του τελικού του Κυπέλλου Γαλλίας ενώ είναι κάτοχος και δύο μεταλλίων (χρυσό, αργυρό) με τις U16 και U17 της Γαλλίας. Τέλος, σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο έπαιξε για πρώτη φορά με την μεγάλη εθνική στα «παράθυρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.