Η Ευρωλίγκα δεν έχει μόνο… «αιώνιους» αλλά και πολλούς δυνατούς αντιπάλους και οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων είναι πολλά υποσχόμενες.

Αφού είδαμε τις μισές από αυτές, πάμε να δούμε και τις υπόλοιπες λίγο πριν τον πρώτο τζάμπολ για τη φετινή σεζόν!

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Με άρωμα… Ελλάδας

Μακριά από το προσκήνιο του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχουν μείνει τα τελευταία χρόνια οι Ισραηλινοί και αυτό είναι κάτι που φέτος θέλουν να αλλάξουν. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει να “γευτεί” την χαρά της κατάκτησης του τροπαίου από τη σεζόν 2014-15, που μάλιστα έμελλε να είναι και η τελευταία χρονιά που οι “κίτρινοι” έδωσαν το παρών στην τελική τετράδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης μπάσκετ. Στόχος όλων είναι φυσικά τα playoffs, το “know how” υπάρχει και με αυτό θα πορευτεί, ποντάροντας παράλληλα στην εμπειρία που διαθέτει ο Έλληνας τεχνικός. Μπορεί μέχρι και Final Four.

Το ρόστερ (Προπονητής-Γιάννης Σφαιρόπουλος):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αστέρι: Δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Σκότι Γουίλμπεκιν. Ο 25χρονος γκαρντ, που διαθέτει και αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, αφού άφησε πίσω αρκετές από τις ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα, που τον κράτησαν σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που έδειχναν οι ικανότητες του, κατάφερε να βρει ουσία και διάρκεια στο παιχνίδι του και πλέον αποτελεί τον ηγέτη αυτής της ομάδας. Η Μακάμπι βοήθησε αρκετά τον Αμερικανό και τώρα, μετά από συστηματικές αποτυχημένες προσπάθειες να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, περιμένει την ίδια σταθερότητα από τον απόφοιτο του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ώστε να οδηγηθεί μετά από πέντε χρόνια ξηρασίας, στην κατάκτηση της Euroleague.

Φενέρμπαχτσε: Η σταθερή αξία της Ευρώπης

Η τούρκικη ομάδα είδε το αντίπαλό δέος, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, Αναντολού Εφές να της στερεί την ευκαιρία να βρεθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό της διοργάνωσης και να αναγκάζει το σύνολο του coach Ομπράντοβιτς να αρκεστεί με την “ανέραστη” δεύτερη θέση. Οι στόχοι ωστόσο, δεν αλλάζουν ούτε φέτος αφού τα “καναρίνια” είναι πλέον αναγκασμένα να πρωταγωνιστούν. Τα πρώτα δείγματα γραφής μπορεί να μην πλημμυρίζουν με αισιοδοξία τις τάξεις των φίλων της Φενέρ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η σεζόν έχει πολύ “ζουμί” ακόμα. Δύσκολα δεν θα βρίσκεται στην τελική τετράδα, αλλά φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι φανερά αυξημένος.

Το ρόστερ (Προπονητής-Ζέλικο Ομπράντοβιτς):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ντε ΚολόΤο αστέρι: Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να υστερεί στο καλοδουλεμένο σύνολο του Σέρβου προπονητή, ωστόσο, εάν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιον, αυτός θα ήταν ο Ναντό Ντε Κολό. Η τουρκική ομάδα που προσπαθεί να βρει εκ νέου τις σταθερές της μέσα στο παιχνίδι της, έβαλε στην “μηχανή” της ένα από τα καλύτερα γκαρντ σε παγκόσμιο επίπεδο, που μάλιστα δεν έχασε την επαφή του με την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων. Όσο και αν ο Γάλλος δεν φαίνεται να κάνει πράγματα μέσα στο παρκέ με την ίδια ένταση που τον είχαμε συνηθίσει, είναι σίγουρο πως με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα βρει ξανά τον εαυτό του και θα ηγηθεί των προσπαθειών της Φενέρ.

Μπασκόνια: Επέλαση από τους Βάσκους

Η χρονιά δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς για την Μπασκόνια. Στο παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στην Εστουδιάντες είδε τον Τζέισον Γκρέιντζερ να τραυματίζεται σοβαρά, να ξεσπάει σε κλάματα και από την αντίδραση του αυτή, μπορούσε εύκολα να καταλάβει κανείς την σοβαρότητα της κατάστασης. Ρήξη αχίλλειου τένοντα για τον Ουρουγουανό γκαρντ και πιθανότατα εκτός για το μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς. Η Ισπανική ομάδα έχασε ένα πολύτιμο μέλος της και θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αρκετά γρήγορα μάλιστα. Το σύνολο του Περάσοβιτς έχει ανέβει “σκάλες” τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αναμένεται και φέτος να παλέψει για μια θέση στα play-offs.

Το ρόστερ (Προπονητής-Βέλιμιρ Περάσοβιτς):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αστέρι: Ο Τζέισον Γκρέιντζερ μπορεί να ήταν ο μεγάλος άτυχος και αυτήν τη σεζόν, ωστόσο, ο Τορνίκε Σενγκέλια ήταν, είναι και θα είναι, ο φυσικός ηγέτης του συνόλου του Πάμπλο Πριχιόνι. Ο Γεωργιανός βρίσκεται αρκετά χρόνια στην ομάδα που εδρεύει στη βόρεια Ισπανία, γνωρίζει τις απαιτήσεις του κόσμου και φυσικά έχει τις απαραίτητες αρχηγικές τάσεις ώστε να “κουβαλήσει” την Μπασκόνια στις πλάτες του και κατ’ επέκταση στην διάκριση που όλοι επιθυμούν.

Αρμάνι Μιλάνο: Δυναμική και με… φινέτσα

Ίσως η πιο κερδισμένη ομάδα του φετινού μεταγραφικού παζαριού. Οι Ιταλοί μπορεί να έχασαν τον περσινό αρχισκόρερ της Euroleague, Μάικ Τζέιμς, ωστόσο κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις με τις προσθήκες που έγιναν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Σέρχι Ροντρίγκεζ και Λουίς Σκόλα ανάμεσα σε όλους τους άλλους, εκτινάζουν τις προσδοκίες στα ύψη και όχι άδικα, αφού σε συνδυασμό με τις στοχευμένες κινήσεις που έγιναν, η Ολίμπια Μιλάνο διαθέτει πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Θα είναι έκπληξη αν χάσει τα play-offs, παίζει δυνατά και για μια θέση στην τετράδα.

Το ρόστερ (Προπονητής- Ετόρε Μεσίνα):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡοντρίγκεθΤο αστέρι: Άλλη μια φορά που γίνεται αρκετά δύσκολη η επιλογή μας. Ωστόσο, μετά από πολύωρη σκέψη θα καταλήξουμε – στο νήμα- στον Σέρχι Ροντρίγκεζ. Ο Ισπανός γκαρντ κερδίζει με απειροελάχιστη διαφορά τον “γερόλυκο” Λουίς Σκόλα, που έλαμψε στο παγκόσμιο κύπελλο της Κίνας. Ο 33χρονος θα παίξει για πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα του στην Ιταλία και θέλει να μεταδώσει το “winning spirit” στην ομάδα του Μιλάνο και δεν θα μπορούσε να έχει πιο άξιο συμπαραστάτη από τον Αργεντινό σέντερ. Γαλουχημένος στον πρωταθλητισμό, ο Σέρχι ευελπιστεί πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και πως θα οδηγήσει το σύνολο του Μεσίνα στην πολυπόθητη διάκριση.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Θα μπορέσει το back to back;

Με το μπάτζετ στο… Θεό -αγγίζει τα 41 εκατ. ευρώ (!)- η ρωσική «αρκούδα» θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οι υψηλές απαιτήσεις του προέδρου, Αντρέι Βατούνιν συνεχίζονται, ο οποίος για ακόμα μια χρονιά εμπιστεύεται τα «κλειδιά» της ομάδας στον Δημήτρη Ιτούδη. Ο Έλληνας κόουτς θα προσπαθήσει να διαχειριστεί σημαντικές απώλειες του καλοκαιριού, όπως οι Νάντο Ντε Κολό, Σέρχι Ροντρίγκεθ και Κόρι Χίγκινς, με την προσθήκη του Μάικ Τζέιμς, που καλείται να αφήσει το «εγώ» και να προσαρμοστεί στα «θέλω» του προπονητή του, να είναι, πλέον, το σημείο αναφοράς της ομάδας.

Το ρόστερ (Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης)

Το αστέρι: Ο Μάικ Τζέιμς είναι αναμφίβολα ένα πανίσχυρο «όπλο» στην «φαρέτρα» του Ιτούδη. Εάν ο Έλληνας τεχνικός καταφέρει και βρει το «κουμπί» του ιδιόρρυθμου Αμερικανού -των 20.2 πόντων με την Αρμάνι την περασμένη σεζόν- τότε το σχέδιο θα έχει βάση. Ενδιαφέρον «στοίχημα»…

Ζαλγκίρις:«Ιn Saras we trust»

Η συνταγή είναι γνωστή και παραμένει ίδια και φέτος. Απόλυτη εμπιστοσύνη στον «Σάρας». Από τις λίγες περιπτώσεις που ο «σταρ» της ομάδας, δεν είναι κάποιος παίκτης, αλλά ο προπονητής. Άλλωστε με αυτόν, η ομάδα μπήκε –από το πουθενά- στο φάιναλ φορ του 2018. Με αυτόν μπήκε στα play off –κυριολεκτικά- στο νήμα του τερματισμού, πέρυσι, αφήνοντας εκτός 8αδας τον Ολυμπιακό. Και φέτος λοιπόν, περιμένουμε -αυτόν- να παρουσιάσει ένα δυναμικό σύνολο, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και θα παλεύει το κάθε παιχνίδι μέχρι τέλους. Βέστερμαν και Ντέιβις αποχαιρέτησαν. Ηχηρές απουσίες. Κυρίως ο δεύτερος. Ο ΛεΝτέι ήρθε όμως και μέχρι στιγμής στους αγώνες προετοιμασίες δείχνει να ξεχωρίζει.

Το ρόστερ (Προπονητής: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους):

Το αστέρι: Με την φυγή του Ντέιβις, ο μεγάλος σταρ στην ομάδα –προς το παρόν- δεν υπάρχει. Ωστόσο, αυτόν τον «άτυπο» ρόλο είναι κοντά να τον πάρει μια νέα προσθήκη του συλλόγου, ο Ζαχ ΛεΝτέι. Ο πρώην «ερυθρόλευκος» τα πήγε αρκετά καλά στην Rookie σεζόν του στην Euroleague, μετρώντας 10.2 πόντους. Μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο «4» όσο και στο «5». Αν καταφέρει και βελτιώσει τις αμυντικές του αδυναμίες, τότε αναμφίβολα έχει τα προσόντα να γίνει ένας… σταρ!

Ερυθρός Αστέρας: Η επιστροφή στα… μεγάλα σαλόνια 

Την περασμένη σεζόν η ομάδα του Ερυθρού Αστέρα απουσίασε από την Euroleague, καθώς η Μπουντούτσνοστ του «έκλεψε» το «μαγικό» εισιτήριο της συμμετοχής, ωστόσο φέτος θέλει να κάνει δυναμική επιστροφή. Ο Μίλαν Τόμιτς έχει δημιουργήσει μια σκληροτράχηλη ομάδα, με έδρα που μετατρέπεται σε «κολαστήριο», ικανή να «καταστρέψει» οποιονδήποτε την υποτιμήσει. Με τις προσθήκες των Λορέντσο Μπράουν και Τζένκινς, ευελπιστεί να βρει λύσεις στο επιθετικό κομμάτι. Εν αναμονή της επιστροφής του τραυματία Κούζμιτς, το βάρος θα πέσει στον πολύπειρο Τζέιμς Γκιστ. Μην τους ξεγράψετε αμέσως τους Σέρβους…

Το ρόστερ (Προπονητής-Μίλαν Τόμιτς):

Το αστέρι: Ξεκάθαροι είναι οι ρόλοι στους «ερυθρόλευκους», με τον 32χρονο Ντερίκ Μπράουν να χρίζεται ως ο ηγέτης που θα «κουβαλήσει» την ομάδα στις πλάτες του. Στην θητεία του σε Εφές και Λοκομοτίβ είχε δείξει στοιχεία μεγάλου παίκτη που μπορεί να οργανώσει αριστουργηματικά το παιχνίδι. Άκρως επικίνδυνος τόσο μέσα στο «ζωγραφιστό» όσο και από την γραμμή του τριπόντου.

Βαλένθια: Οι “νυχτερίδες” ξαναχτυπούν!

Η κάτοχος τεσσάρων Eurocup Βαλένθια δεν μπορούμε να πούμε ότι φοβίζει κανέναν, όμως δεν αποτελεί κι αμελητέα ποσότητα. Οι «νυχτερίδες» έχουν τον ίδιο κορμό για χρόνια κι αυτός τους κρατάει στον αφρό. Άλλη μια ισπανική λοιπόν συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και στόχος της σίγουρα δεν είναι το Final Four, αλλά το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, μιας και η είσοδος στην οχτάδα μοιάζει το “ταβάνι” της.

Το ρόστερ (Προπονητής-Γιοαν Πορσανάου):

Το αστέρι: Δεν χρειάζεται και παραπάνω σκέψη, αφού με μια γρήγορη ματιά στο ρόστερ ο Μπόγιαν Ντουμπλιεβιτς ξεχωρίζει. Οι λόγοι είναι απλοί. Λόγω παλαιότητας και λόγω ποιότητας ο Μαυροβούνιος παίκτης είναι η κορυφή του ρόστερ των Ισπανών και μπορεί να είναι καταλυτικός στα περισσότερα σημεία.

 

Επιμέλεια: Χρήστος Νέδος, Γιώργος Κονδύλης & Μαρία Κρουστάλη