Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός υπέστησαν οδυνηρές ήττες από Μιλάνο και Ζενίτ και βρίσκονται στο 1-2, ύστερα από τρεις αγωνιστικές στη regulas season της Euroleague. Ασφαλώς και τ’αποτελέσματα τους είναι άσχημα, όμως για κάθε ομάδα ισχύουν διαφορετικά δεδομένα.

Ο Παναθηναϊκός κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται στο 3-0, όμως οι χαζομάρες του σε βολές, ριμπάουντ και τρίποντα, τον έχουν φέρει σ’αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ο Αργύρης Πεδουλάκης αμφισβητείται από τώρα (τι πρωτότυπο για Έλληνα κόουτς), όμως έχει ένα σχέδιο, ένα πλάνο στο μυαλό του κι οφείλουν άπαντες να τον αφήσουν να δουλέψει. Σ’αυτή τη χώρα η λέξη υπομονή είναι άγνωστη λέξη. Ναι ο Παναθηναϊκός τα έσπασε από την περιφέρεια (3/20), έχασε κρίσιμες κατοχές στο τέλος και τώρα θα παίξει όλα για όλα στη Ρωσία. Προσέξτε αν δεν πάρει έστω ένα ροζ φύλο σε Αγία Πετρούπολη και Μόσχα, τότε το 1-4, θα είναι βαρύ κι υποτίθεται το πρόγραμμα ήταν βατό για το τριφύλλι. Άλλο η θεωρία όμως κι άλλο η πράξη.

Πάμε και στον Ολυμπιακό, που έτσι όπως τα έκανε, μοιάζει να μην έχει σχέδιο εντός κι εκτός παρκέ. Η ήττα με θύτη τη Ζενίτ ήταν απόδειξη των λαθών διοίκησης και Μπλατ. Οι ξένοι δεν βοηθούν καθόλου (Μπόλντουιν, Ρούμπιτ και Τσέρι ας φύγουν χθες), ενώ κάποιος πρέπει να τραβήξει τ’αυτί στον Πάντερ. Καλός σκόρερ ο Αμερικανός, όμως δεν δύναται να παίρνει 21 σουτ. Στον Ολυμπιακό αγωνίζεται, όχι σε σύλλογο Eurocup ή BCL.

Δεν έχει νόημα να μακρηγορούμε για τις αποτυχίες των ελληνικών ομάδων. Η Euroleague δεν συγχωρεί κακοφτιαγμένα ρόστερ και δεδηλωμένες αδυναμίες. Η επόμενη τριάδα αγώνων θα καθορίσει εν πολλοίς, το μπορούν να κοιτάζουν οι εκπρόσωποι μας στη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει εκτός με Ζενίτ, Χίμκι και στο ΟΑΚΑ με την Αναντολού Εφές. Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει σε Βιτόρια (Μπασκόνια), Μόσχα (ΤΣΣΚΑ) και θα υποδεχθεί τον παλιόφιλο Γιάννη Σφαιρόπουλο και τη Μακάμπι  Τελ Αβίβ.

Ξέρουμε πως όλοι είστε απογοητευμένοι με το μπάσκετ που παίζουν οι δύο αιώνιοι. Ίσως φέτος να μην μπει κανείς στην οχτάδα. Δεν θα είναι καταστροφή. Στον επαγγελματικό αθλητισμό, κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Η Μπαρτσελόνα που φέτος φαντάζει φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, έκανε τρία χρόνια για να βγει από τ’αγωνιστικό της αδιέξοδο…

ΥΓ. Το μακρινό σουτ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, μας πληγώνει και στη Euroleague. Όπως είπε και ο μεγάλος Δημήτρης Διαμαντίδης. Δουλειά, δουλειά και προπόνηση!

ΥΓ2. Πλέον κανείς δεν φοβάται τις ελληνικές ομάδες. Ακόμα και κλαμπ σαν τη Ζενίτ με υπομονή και σωστή καθοδήγηση, μπορούν και φεύγουν με νίκες από έδρες σαν το ΣΕΦ…