Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε κείμενο, στο οποίο παρουσιάζει το προφίλ της προσεχούς αντιπάλου της ομάδας, Μπασκόνια (25/10, 22:00).

Αναλυτικά όσα αναφέρει το αφιέρωμα που δημοσίευσε η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ:

Ντεπορτίβο Μπασκονία, Σάσκι Μπασκόνια, Ταού Κεράμικα, Ταουγκρές, Κάχα Λαμποράλ, Λαμποράλ Κούτσα, Κιρολμπέτ Μπασκόνια… Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού έχει αλλάξει πολλά ονόματα, ωστόσο, έχει μια σταθερά: την παρουσία της στην Ευρωλίγκα από το 2006 και μετά (με εξαίρεση τη σεζόν 2010-11). Επίσης, είχε λάβει μέρος στην πρώτη τη τάξη διοργάνωση τις σεζόν 2000-01 και 2003-04.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με μια μεγάλη ατυχία για τους Βάσκους. Ένα από τα μεγάλα της αστέρια, ο Τζέισον Γκρέιντζερ, δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην ενεργό δράση (είχε χάσει σχεδόν ολόκληρη την περσινή σεζόν λόγω τραυματισμού) και τέθηκε εκ νέου νοκ άουτ για τουλάχιστον 6 μήνες. Συγκεκριμένα, στην αναμέτρηση του ισπανικού πρωταθλήματος με αντίπαλο την Εστουντιάντες (στις 27 Σεπτεμβρίου) ο Ουρουγουανός γκαρντ υπέστη ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα.

Παρόλα αυτά, οι Βάσκοι ξεκίνησαν στη φετινή Ευρωλίγκα με ένα επιβλητικό διπλό στο Κάουνας (επικράτησαν της Ζαλγκίρις με 70-58). Στην Μόσχα το… πάλεψαν κόντρα στην Κίμκι, αλλά δεν τα κατάφεραν (79-76), ενώ μαχητικοί ήταν και στην Κωνσταντινούπολη στο ματς με την Φενέρμπαχτσε, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να πάρουν το δεύτερο διπλό (87-80).

Ο αγώνας της Παρασκευής (25/10, 22.00) κόντρα στον Ολυμπιακό, είναι ο πρώτος εντός έδρας της Μπασκόνια!

Το πιο λαμπρό αστέρι: Τορνίκε Σενγκέλια! Αυτή είναι η 6η χρονιά που ο Γεωργιανός σέντερ αγωνίζεται με τη φανέλα των “Βάσκων”. Πρόκειται για έναν παίκτη κλειδί, στον οποίο στηρίζει πολλά η ισπανική ομάδα, όχι μόνο λόγω των επιδόσεών του στο παρκέ (είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Μπασκόνια), αλλά στην γενικότερη ηγετική του παρουσία.

Σε έχω δει κάπου κάπου σε ξέρω: Έρικ Μάικλ! Ο Νιγηριανός σέντερ ήρθε στην χώρα μας τον Δεκέμβρη του 2014 για χάρη του Πανελευσινιακού, όμως, έπειτα από μόλις ένα παιχνίδι έκανε χρήση της ρήτρας στο συμβόλαιό του που του έδινε να μείνει ελεύθερος έναντι συμβολικού ποσού και μετακόμισε στην ιταλική, Μπρίντιζι. Τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι το τέλος της σεζόν αγωνίστηκε με την φανέλα της ΑΕΚ.

Like a tourist: Σε περίπτωση που ταξιδέψετε στην ισπανική πόλη για να στηρίξετε την ομάδας μας, σας παραθέτουμε μερικά tip-off. Η Βιτόρια είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Άλαβα και της αυτόνομης κοινότητας Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Θαδόρρα, παραποτάμου του Έβρου, σε υψόμετρο 525 μέτρων και έχει αναπτυχθεί σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από την αρχική μεσαιωνική πόλη!

Must see: Τη Νέα Πλατεία (Plaza Nueva) και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Τα παλάτια Escoriaza-Esquivel και Montehermoso.

Must do: Βόλτα μεσαιωνικά σοκάκια, για να θαυμάσετε τον παλαιό καθεδρικό ναό στην κορυφή του λόφου που χτίστηκε τον 14ο αιώνα, αλλά και το νέο καθεδρικό ναό του 20ου αιώνα.

Must eat: Παραδοσιακά πιάτα θαλασσινών (τόνο ή μπακαλιάρο με πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και ντομάτα) και πίντσος. Να πιείτε λευκό κρασί τσακολί και μηλίτη.

Ξέρατε ότι…

* Την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός επισκέφθηκε την Βιτόρια “απέδρασε με το διπλό, έχοντας ως κορυφαίο τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ είχε κάνει ντάμπλ νταμπλ με 23 πόντους and 11 ριμπάουντ.

* Οι Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και Τζέισον Γκρέιντζερ ήταν για δύο σεζόν (2013-14, 2014-15) συμπαίκτες στη Μάλαγα.

* Το ρεκόρ καριέρας του στις ασίστ (15) ο αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης, το πέτυχε σε αναμέτρηση κόντρα στους Βάσκους τον Οκτώβρη του 2016 (τότε ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει εκτός έδρας με 95-90).