Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός. Στο παιχνίδι με την Αντβέρπ, στο κλειστό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ σταμάτησε την αντίπαλό της στους 51 πόντους. Απέναντι στον Πανιώνιο, στο ίδιο γήπεδο, δέχτηκε 10 πόντους περισσότερους (61). Το… αποκορύφωμα, όμως, ήρθε μακριά από το ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων.

Κόντρα στην Μπαντίρμα, στην Kara Ali Acar Spor Salonu, της Πανόρμου, η Ένωση πραγματοποίησε μια από τις πιο επιβλητικές παραστάσεις της την φετινή σεζόν. Όχι τόσο επιθετικά, αλλά κυρίως αμυντικά, απ’ όπου και κατάφερε να «χτίσει» τη νίκη της ανά περίοδο. Το τελικό 50-68 δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, για μια ΑΕΚ που είχε και πάλι ως σημείο αναφοράς την πιεστική άμυνά της.

Στο παιχνίδι της Τουρκίας η ΑΕΚ υποχρέωσε μια ομάδα που πριν από 8 ημέρες πέτυχε 84 πόντους, κόντρα στην Μπούργος, να φτάσει με μεγάλη δυσκολία τους 50 πόντους. Εν ολίγοις, οι Τούρκοι πέτυχαν 34 πόντους λιγότερους καθώς η άμυνα της Ένωσης έκλεισε κάθε διάδρομο και δεν έδωσε πεδίο δράσης σε παίκτες όπως ο Σμιθ, ο Καλινόσκι, ο Χάμερ και ο Τέρι.

Η άμυνα της ΑΕΚ πήρε άριστα, τόσο στην ομαδική, όσο και στην ατομική άμυνα. Ταυτόχρονα, όμως, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου «κέρδισε» αρκετά πράγματα ακόμα από την αναμέτρηση της Τουρκίας.

Η κορυφάια άμυνα της διοργάνωσης!

Το πρώτο δείγμα της διοργάνωσης έχει δείξει πάνω-κάτω την δυναμική των ομάδων, αλλά και τον ανταγωνισμό που υπάρχει φέτος. Μάλιστα, με το πέρας 4 αγωνιστικών η ΑΕΚ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη, αλλά και εξίσου σημαντική πρωτιά στη διοργάνωση.

Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η άμυνα. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι η καλύτερη άμυνα όλης της διοργάνωσης, καθώς έχει δεχτεί 268 πόντους σε 4 παιχνίδια. Κάτι που μεταφράζεται σε 67 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο. Βεβαίως, σε αυτό βοήθησαν τα δύο τελευταία παιχνίδια, με Αντβέρπ και Μπαντίρμα, όπου η ΑΕΚ έπαιξε άμυνα υψηλού επιπέδου και κράτησε τους αντιπάλους της χαμηλά.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει δεχτεί λιγότερους από 270 πόντους στη διοργάνωση, με την Τενερίφη να ακολουθεί, έχοντας δεχτεί 277 (69,2 κατά μέσο όρο στα 4 παιχνίδια). Και αυτό φυσικά αποτυπώνει και την έμφαση που έχουν δώσει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και οι συνεργάτες του στο πίσω κομμάτι του παρκέ.

Νέα πολυφωνία και Ματσιούλις

Πέραν του αμυντικού κομματιού, όμως, η ΑΕΚ για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έβγαλε πολυφωνία, επιθετικά. Ο Παπαθεοδώρου έδωσε χρόνο συμμετοχής σε 10 από τους 12 παίκτες του (δεν πάτησαν παρκέ οι Κακλαμανάκης και Τσάλμερς) και πήρε σκορ και από τους 10 που αγωνίστηκαν.

Σημαντικές λύσεις έδωσαν οι Λάνγκφορντ (14 πόντοι με 5/14 σουτ), Γιαννόπουλος (9 πόντοι) και Χρυσικόπουλος (8 πόντοι), ενώ ειδική μνεία αξίζει και ο Χάουαρντ Σαντ Ρος, ο οποίος για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν κομβικός με 8 πόντους (2/6 σουτ), 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος σε 33 λεπτά, κάνοντας τα… πάντα στο παρκέ για μία ακόμα βραδιά.

Εξίσου σημαντική, όμως ήταν και η παρουσία του Γιόνας Ματσιούλις, ο οποίος φώναξε «παρών» με τον πιο ηχηρό τρόπο!

Ο Λιθουανός άσος δεν είχε βρει ρυθμό στο ξεκίνημα της σεζόν, μένοντας σε αρκετές αναμετρήσεις μακριά από τον καλό εαυτό του, όμως στην Τουρκία έκανε πολλές –και καλές- δουλειές όποτε τον χρειάστηκε η ΑΕΚ. Το κοντέρ έγραψε 11 πόντους με 5/12 σουτ, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος και 1 τάπα σε 24 λεπτά, σε μια «γεμάτη» και μεστή εμφάνιση.

Ο «Ταύρος» ήταν από τους καταλύτες της άνετης επικράτησης στην Τουρκία και με την παρουσία του έδωσε σιγουριά στον Παπαθεοδώρου, τόσο στο κομμάτι της επίθεσης, όσο και στην άμυνα.

Ετοιμάζεται ο Τσάλμερς

Δεν πήρε χρόνο συμμετοχής απέναντι στην Μπαντίρμα και πλέον ετοιμάζεται για Ρέθυμνο. Ο Μάριο Τσάλμερς έκανε το πρώτο του ταξίδι ως παίκτης της ΑΕΚ, όμως δεν πήρε τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής. Αυτό αναμένεται να συμβεί στο παιχνίδι των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στο Ρέθυμνο.

Έχοντας κάνει μόλις 2 προπονήσεις (μία στο ΟΑΚΑ, μία στην Τουρκία) ο 33χρονος πλέι μέικερ θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ο ίδιος θέλει πολύ να βοηθήσει την Ένωση και αναμένεται να ανεβάσει στροφές προσεχώς για να μπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο κλίμα της ομάδας.