Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μια σπίθα αφού μετά τα δυο γκολ που δέχτηκε βρισκόταν με τη πλάτη στον τοίχο και την βρήκε με το τέρμα του Μακέντα (67′), η σπίθα έγινε πυρκαγιά και “έπνιξε” την ΑΕΚ, με το τριφύλλι να ολοκληρώνει μια επική ανατροπή επί της αποκαρδιωτικής Ένωσης που απώλεσε την ευκαιρία να πάρει μια νίκη-τόνωση ψυχολογίας στο μεγάλο Αθηναϊκό ντέρμπι. Ολική κατάρρευση για το σύνολο του Νίκου Κωστένογλου μετά τη μείωση του σκορ, συγκλονιστικοί και… αυγουλάτοι οι πράσινοι!

Οι Παναθηναϊκός ανέτρεψε μια κατάσταση που έμοιαζε χαμένη από χέρι και με κατάθεση ψυχής στο τελευταίο 25λεπτο πανηγύρισε με τη ψυχή του μία πολύ μεγάλη νίκη που την είχε τόσο πολύ ανάγκη φορώντας για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα την επετειακή ριγέ φανέλα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με ενθουσιασμό το ματς και στο πρώτο δεκάλεπτο προσπάθησε να κλείσει την ΑΕΚ στην περιοχή της, πλην όμως όσο περνούσε η ώρα η Ενωση ήταν σαφώς πιο επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι δεν είχε τη μπάλα για πολύ ώρα στα πόδια της. 

Η τετράδα των Μάνταλου, Βέρντε, Λιβάια και Ολιβέιρα έκανε ό,τι ήθελε κάθε φορά που βρίσκονταν στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου και η στρατηγική του Νίκου Κωστένογλου να δώσει χώρο στον Παναθηναϊκό και να τον χτυπήσει στο τρανζίσιον βγήκε σε απόλυτο βαθμό.

Μόνο ο Χατζηγιοβάνης ήταν απειλή για την αμυντική γραμμή των φιλοξενούμενων που ταυτόχρονα σε κάθε απόπειρα επίθεσής τους δημιουργούσαν ανασφάλεια και θέματα στο «τριφύλλι».

Ειδικά ο Βέρντε έκανε «όργια» στη δεξιά πλευρά και προβλημάτισε όσο κανείς άλλος τα τελευταία χρόνια τον Ινσούα, με τον Ιταλό μεσοεπιθετικό να ξεκινάει τη φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ με το εκπληκτικό σουτ του Μπακάκη στο 18’ (0-1). 

Το προβάδισμα στο σκορ έδωσε «φτερά» στο «Δικέφαλο» που είχε βραχυκυκλώσει το «χτίσιμο» παιχνιδιού των «πράσινων» και με μία στατική φάση που έπιασε στον ύπνο τη γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού διπλασίασε τα τέρματά του στο 36’ με σκόρερ τον Ολιβέιρα (0-2).

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την ΑΕΚ να έχει δίκαια προβάδισμα δύο τερμάτων παρότι η στατιστική εικόνα δεν το αποτύπωνε πλήρως με την κατοχή στο 63-37% και τις τελικές προς την εστία να είναι 2 έναντι 4 της Ενωσης.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η ΑΕΚ απώλεσε τεράστια ευκαιρία για ένα τρίτο γκολ με τον Ολιβέιρα να πλασάρει στο οριζόντιο δοκάρι και τον Διούδη να νικάει τον Βέρντε στην επαναφορά (52΄).

Πάνω που η Ένωση είχε τον απόλυτο έλεγχο, μία εκπληκτική ενέργεια του Μακέντα έβαλε φωτιά στο ντέρμπι, με τον Ιταλό να μειώνει σε 2-2 με άπιαστο διαγώνιο σουτ (67’). 

Και τρία λεπτά (70’) αργότερα ο Χατζηγιοβάνης έδωσε έξοχα στον Περέα που ισοφάρισε μέσα σε πανδαιμόνιο σε 2-2!

Το ντέρμπι έγινε ροκ μετά την ισοφάριση και ο Παναθηναϊκός έχοντας πλέον την ώθηση από τον κόσμο του και την κατάλληλη ψυχολογία, έφτασε στην ανατροπή στο 88’ με άπιαστη κεφαλιά του Κολοβέτσιου που είχε περάσει στο ματς δύο λεπτά νωρίτερα (3-2) από κόρνερ του Ζαχίντ με αδιανόητα πανηγύρια! 

Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων δεν άλλαξε τίποτα και ο Παναθηναϊκός πήρε μία τεράστια νίκη, ενισχύοντας αίσθημα της συσπείρωσης στο φίλαθλο κοινό, πετυχαίνοντας παράλληλα την πρώτη εντός έδρα νίκη για την φετινή χρονιά.