Αθώωση των μεγαλοστελεχών της ΕΠΟ για τις μυστική παρακολούθηση των υπαλλήλων και στελεχών της εθνικής μας ομάδας, έκρινε η δικαιοσύνη, γεγονός που σημαίνει ότι θα αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες.

Τη δικαστική οδό παίρνει η πολύκροτη υπόθεση με τις κρυφές κάμερες τόσο στα γραφεία της ΕΠΟ, όσο και στο προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Documento», ένας τεχνικός και ένας υπεύθυνος ασφαλείας είναι αυτοί που θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Θυμίζουμε ότι τα γραφεία της ΕΠΟ και το προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας στον Αγιο Κοσμά είχαν μετατραπεί σε στούντιο… Big Brother, καθώς είχαν τοποθετηθεί κρυφές κάμερες και κοριοί, αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκρινε πως δεν πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη παράγοντες και μεγαλοστελέχη της ομοσπονδίας! Για την υπόθεση, την οποία ξεσκέπασε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΠΔΕ) της ΕΠΟ, θα καθίσουν στο εδώλιο ο τεχνικός ασφαλείας Π.Λ. και ο υπεύθυνος ασφαλείας της ομοσπονδίας Ν.Π., λες και οι δυο τους αποφάσισαν μόνοι τους να τοποθετήσουν τις κάμερες και τους κοριούς, χωρίς να πάρουν εντολές.

Ολα ξεκίνησαν όταν η FIFA διόρισε τον Νοέμβριο του 2016 την ΠΔΕ στην ΕΠΟ. Στα αυτιά του προέδρου της Γιάννη Δρόσου έφτασαν πληροφορίες ότι είχαν τοποθετηθεί κάποιες μη προβλεπόμενες συσκευές καταγραφής εικόνας και ήχου τόσο στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας στο Γουδή όσο και σε αυτές του προπονητηρίου της εθνικής ομάδας στον Αγιο Κοσμά. Από την ΠΔΕ δόθηκε εντολή σε ιδιωτική εταιρεία να ερευνήσει αν είναι βάσιμες οι πληροφορίες και από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

Α) Στα γραφεία της ΕΠΟ είχε εγκατασταθεί στο δωμάτιο της μηχανοργάνωσης και πίσω από τους servers μία βάση υποδοχής κατάλληλη για να τοποθετηθεί πάνω της καταγραφικός μηχανισμός. Υστερα απ’ αυτήν τη διαπίστωση και την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς επιλήφθηκε η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία διενήργησε αυτοψία στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ στις 1 6 Μαΐου 2017. Τότε διαπίστωσε ότι υπήρχαν εντός των γραφείων ένα καταγραφικό μηχάνημα μαζί με το τροφοδοτικό του που ήταν τοποθετημένο στο δάπεδο του control room. Αυτό ήταν συνδεδεμένο με τέσσερις κάμερες, δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν στον διάδρομο του κτιρίου Β (υπηρεσίες διοίκησης) και δύο στον διάδρομο του κτιρίου Γ (υπηρεσίες κοινού).

Β) Στις προπονητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά εντοπίστηκαν ένα καταγραφικό μηχάνημα με τέσσερις κάμερες και δύο μικρόφωνα ήχου. Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση έγινε τον Μάιο του 2012 με πρωτοβουλία του τότε υπευθύνου ασφαλείας της ομοσπονδίας και κατηγορουμένου Ν.Π., «προκειμένου να αποτραπούν παράνομες ενέργειες στους χώρους των κεντρικών γραφείων.

Με το βούλευμα απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκης, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παυσανίας Παπανικολάου, καθώς και πέντε ακόμη άτομα που είχαν σχέση με την υπόθεση. Αντίθετα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παρέπεμψε ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τους κατηγορουμένους «1 ) Π.Λ. και 2) Ν.Π. για να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι στον Αγιο Κοσμά Αττικής και κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του έτους 20 1 5 μέχρι τις 3 1 Μαρτίου του 2017, ενεργώντας με κοινό δόλο και από κοινού και με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, αθέμιτα παρακολουθούσαν με ειδικά τεχνικά μέσα και αποτύπωσαν υλικό φορέα με προφορικές συνομιλίες μεταξύ τρίτων, που δεν διεξήχθησαν δημόσια και ειδικότερα, ο πρώτος ως τεχνικός ασφαλείας της ΕΠΟ, ο δεύτερος ως υπεύθυνος ασφαλείας της ΕΠΟ, εγκατέστησαν και έθεσαν σε λειτουργία κρυφό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής εικόνας και ήχου.