Η σκιά των στημένων αγώνων εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το ποδόσφαιρο κι αυτές τις μέρες η La Liga βρίσκεται σρο προσκήνιο. Σε σχετική δίκη που λαμβάνει χώρα στη περιοχή της Ναβάρα, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τοπικής Οσασούνα, Άνχελ Βιθκάι, υποστήριξε αυτό που είχε ήδη πει στο παρελθόν: Ότι από το 2012 έως το 2014, η ομάδα της Παμπλόνα αγόρασε παιχνίδια, με ποσά που έφταναν τα 400 χιλιάδες ευρώ!

Σύμφωνα με τον Βιθκάι, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου γνώριζε αυτή την (παράνομη βεβαίως) πρακτική, η οποία εφαρμόστηκε την σεζόν 2012-13 σε αγώνα με την Χετάφε, προκειμένου αυτή να ηττηθεί από την Οσασούνα (1-0), αλλά και την περίοδο 2013-14 με την Μπέτις, για τον ίδιο σκοπό (ήττα με 2-1 των Ανδαλουσιανών).

Την σεζόν 2013-14, η Οσασούνα έδωσε, πάντα σύμφωνα με τον Βιθκάι, 250.000 ευρώ στην Εσπανιόλ για μια μεταξύ τους ισοπαλία και 400.000 στην (αδιάφορη, αφού είχε ήδη υποβιβαστεί) Μπέτις για να νικήσει την Βαγιαδολίδ, την ίδια αγωνιστική.

Παρά τις… φιλότιμες (και πολυέξοδες) προσπάθειες της, πάντως, η Οσασούνα υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία, ύστερα από 14 χρόνια στην πρώτη.

Ο Βιθκάι άνοιξε την σειρά από δικαστικές καταθέσεις κατά έντεκα κατηγορούμενων (έξι πρώην παράγοντες της Οσασούνα, τους τρεις πρώην παίκτες της Μπέτις Τζόρντι Φιγέρας, Τσάβι Τόρες και Αντόνιο Αμάγια, αλλά και δύο μεσίτες) για κατάχρηση, πλαστογραφία και αθλητική διαφθορά για στημένα παιχνίδια.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής, ο οποίος εργάστηκε 24 ολόκληρα χρόνια στην Οσασούνα, με έξι διαφορετικούς προέδρους και δύο διοικήσεις ειδικής διαχείρισης, αποκάλυψε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Μπέτις για δύο παιχνίδια (650.000 ευρώ συνολικά) δόθηκαν στο γκαράζ ενός σπιτιού στην Σεβίλλη.

Αναγνώρισε Τζόρντι Φιγέρας και Τσάβι Τόρες, αλλά δεν είναι σίγουρος για τον τρίτο κατηγορούμενο, αν και τον ανέφερε ως ο μεσάζοντας στον οποίο έκανε μια πληρωμή, τον Ιούλιο του 2014, στο αυτοκίνητο του ποδοσφαιριστή.