Ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Αθλητισμού, με επιστολή του στην εφημερίδα της Καθημερινής απάντησε στο ζήτημα της σύνθεσης της ΕΕΑ.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αυγενάκη:

Κύριε διευθυντά,

Στην Καθημερινή της Κυριακής (2/2) δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Η μπάλα στους τεχνοκράτες», στο οποίο υπήρχε σειρά από ανακριβείς πληροφορίες αναφορικά με το πρόσωπό μου, καθώς και την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Ειδικότερα, σας ενημερώνω ότι:

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού διέπεται από τις διατάξεις του ν.2725/1999 και όχι από τον ν. 4603/2019, καθώς δεν είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο ΠΔ που μετατρέπει την ΕΕΑ σε ΝΠΙΔ και άρα δεν υπάρχει η υποχρέωση έγκρισης των μελών της ΕΕΑ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Η ΕΕΑ ήταν ακέφαλη, καθώς ο Πρόεδρός της, Στ. Στεφανόπουλος είχε παραιτηθεί από τις 22/05/2019 και ο κ. Βασιλειάδης δεν όριζε αντικαταστάτη του, με συνέπεια η Επιτροπή να μην λειτουργεί.

Με Υ.Α. (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 522/5-8-19) στις 05/08/2019 ορίστηκε Πρόεδρος ο πρώην δικαστικός, κ. Ν. Τζουλάκης. Στη συγκεκριμένη θέση προβλέπεται η αμισθί τοποθέτηση πρώην δικαστικού.

Επιπλέον, το τακτικό μέλος, Γ. Τριανταφυλλάκης και το αναπληρωματικό μέλος Δ. Αυγητίδης, υπέβαλαν εγγράφως τις παραιτήσεις τους στις 15/11/2019, λόγω «εξαιρετικού φόρτου εργασίας». Αντικαταστάθηκαν, αντιστοίχως, (αμισθί) από το τακτικό μέλος, Καθ. Παν/μίου Πειραιά, Ν. Φαραντούρη και το αναπληρωματικό μέλος, Καθ. Πανεπιστημίου Πειραιά, Αρ. Σινανιώτη με την Υ.Α. (ΦΕΚ. ΥΟΔΔ 1071/17-12-2019), οι οποίοι δεν ήταν οι μόνοι στους οποίους απευθυνθήκαμε. Η αντικατάστασή τους έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 παρ. 4 του ν. 2725/1999, που ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του καθηγητή ΑΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου και η θέση αυτή είναι αμισθί. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου παραμένουν ακόμη και σήμερα όπως είχαν οριστεί από του κ.κ. Βασιλειάδη και Κοντονή.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου έχω προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τομέα του ποδοσφαίρου κι, εν γένει, του αθλητισμού, οι οποίες εν πολλοίς έθιξαν πολλά συμφέροντα:

Τέθηκαν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των προ-συνεννοημένων αγώνων, κυρώνοντας τη Σύμβαση Μακόλιν, η οποία ήταν για 4,5 χρόνια σε αδράνεια, και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η εθνική πλατφόρμα για την καταχώριση, διερεύνηση κα διαλεύκανσή τους,

Εισήχθη το σύστημα “ΧΙΛΩΝ” για τη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, όπου με μετρήσιμα στοιχεία, με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης θα διανέμεται στο εξής η κρατική επιχορήγηση από τη ΓΓΑ,

Θέσαμε όριο στις θητείες στα προεδρεία των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας μας δημιουργώντας ένα πλαίσιο διοικητικής ανανέωσης κατά των χρόνιων κατεστημένων και παθογενειών,

Διενεργήθηκαν έλεγχοι από Ορκωτούς Λογιστές σε αθλητικές ομοσπονδίες και συνεχίζονται,

Θέσαμε σε προτεραιότητα τη νόμιμη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων καθώς ελάχιστες (9 στον αριθμό) λειτουργούν με όσα ορίζει ο νόμος. Ενημερώσαμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους και σφραγίσματα. Παράλληλα, καλέσαμε τις ΠΑΕ να προχωρήσουμε σε ένα νέο, ευρωπαϊκό, θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων στη χώρα μας,

Ανακοινώθηκε δημόσια (παρουσία ανώτατων στελεχών των FIFA/UEFA) η πρόθεση αλλαγής του πλαισίου εκλογών στην ΕΠΟ, όπου αντί για έλεγχο των λίγων εκλεκτόρων με «βαλίτσες και φουσκωτούς», όπως χαρακτηριστικά έχει επικρατήσει, να γίνονται εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, από τη βάση της ποδοσφαιρικής κοινότητας.

Κατόπιν όλων αυτών, και μετά την επικοινωνία μου με συντάκτη σας, περίμενα ότι θα υπάρξει σχετική διόρθωση. Επειδή θεωρώ ότι το δημοσίευμα δεν αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα, ζητώ δια της παρούσης, να δημοσιευθεί η εν λόγω επιστολή για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Όχι μόνο ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και ως επί χρόνια αναγνώστης της Καθημερινής, επιζητώ την εποικοδομητική κριτική, αλλά όταν αυτή προέρχεται μετά από επιβεβαιωμένες πληροφορίες και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία.

Λευτέρης Αυγενάκης

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού».