Ο Ανδρέας Ζαγκλής αναφέρθηκε στις προθέσεις της FIBA σχετικά με την αγορά της Κίνας.

Η FIBA διερευνά την πιθανότητα να δημιουργήσει μία διευρυμένη διασυλλογική διοργάνωση στην Ασία, όμοια με αυτές που έχει στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Είναι ακόμα ένα μέρος του σχεδίου που αποδεικνύει τη βαθιά αφοσίωση που προσφέρει η FIBA στην ανάπτυξη αυτού του επιπέδου, του διασυλλογικού μπάσκετ.

Προς το παρόν ο Πρωταθλητής Ασίας αναδεικνύεται από τη διοργάνωση που ονομάζεται FIBA Asia Champions Cup που διεξάγεται σε μία πόλη με τη συμμετοχή 8 ομάδων.

Ενισχυμένη από την εμπειρία της διοργάνωσης του Basketball Champions League στην Ευρώπη, που πρόσφατα εξασφάλισε επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ, αλλά και το BCL Americas, όσο και την προετοιμασία της Basketball Africa League, επαύξησε τις φιλοδοξίες για ένα παρόμοια πλάνο στην Ασία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της Global Sports Week στο Παρίσι, ο γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, είπε, «Ξέρουμε ποιες είναι οι προκλήσεις που υπάρχουν και πρέπει να ξεπεράσουν σχετικά με το καλεντάρι και θα συνεχίσουμε με το υπάρχον φορμάτ, αλλά με πολύ υψηλότερο επίπεδο επικοινωνίας και περιεχομένου. Παράλληλα εξετάζουμε την πιθανότητα να έχουμε μία διευρυμένη έκδοση στο μέλλον, όμοια με το BCL Ευρώπης και Αμερικής».

Στο FIBA Asia Champions Cup αγωνίζονται οι πρωταθλήτριες ομάδες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας, όπως επίσης και ομάδες που προκύπτουν από την Ανατολική και Δυτική Ζώνη της Ασίας. Τα τελευταία δύο τουρνουά έγιναν στην Ταϊλάνδη, και πρωταθλήτρια Ασίας, αναδείχθηκε η Αλβαρκ Τόκιο. Αναφέρεται στο «sportcal.com» επίσης ότι οι διασυλλογικές διοργανώσεις αποτελούν προτεραιότητα πλέον για την Παγκόσμια Ομοσπονδία, υπενθυμίζει τη συμφωνία της FIBA με την Αμερικάνικη εταιρία GCBH LP και την δημιουργία της FIBAClub Co που έχει σκοπό να δώσει ώθηση στο BCL αρχικά, αλλά και στο Intercontinental Cup, ενώ γίνεται αναφορά στην πρώτη επαγγελματική Λίγκα που δημιούργησαν από κοινού η FIBA με το ΝΒΑ στην Αφρική.

«Από τις πρώτες στιγμές που ανέλαβα το ρόλο μου γενικός γραμματέας της FIBA, τόνισα ότι οι διοργανώσεις συλλόγων και η σχηματοποίηση αυτών είναι ένας στρατηγικός στόχος για εμάς και αυτό επικυρώθηκε από το Κογκρέσο. Σε εμάς υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές και μία από αυτές είναι ο σεβασμός στο αθλητικό κριτήριο και το αποτέλεσμα. Κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες που θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε μία διεθνή διοργάνωση, θα την εξασφαλίζουν μέσα από το αγωνιστικό αποτέλεσμά τους στις εγχώριες Λίγκες. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επίσης, είναι στόχος μας να έχουμε ένα πλούσιο δίκτυο διοργανώσεων, όπως για παράδειγμα το Intercontinental Cup. Το πρότζεκτ στην Αφρική, επίσης, προχωράει, και κατά τη διάρκεια του All Star Game θα υπάρξουν κάποια νεώτερα. Στην Ευρώπη το BCL μετά από τρία χρόνια υψηλού επιπέδου παρουσίας προσέλκυσε κάποιες επενδύσεις από την Αμερική, ενώ το BCL Americas μόλις άρχισε και βρισκόμαστε στη φάση των playoffs. Ολο αυτό, πιστεύουμε ότι, δείχνει μία ευρύτερη στρατηγική σε κάθε ήπειρο για τις διασυλλογικές διοργανώσεις κι ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο δράσης».