Οι πρωταθλητές Ελλάδος, χωρίς να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο πήραν την 14η τους νίκη στη φετινή Euroleague με σκορ 96-81. Κορυφαίος με διαφορά για το τριφύλλι ήταν ο Ντεσόν Τόμας, που σημείωσε 27 πόντους, ενώ θετικός ήταν και ο Ταϊρίς Ράις με 15. Για τη Ζενίτ πολύ καλός ήταν ο αειθαλής Γκουστάβο Αγιόν με 21 πόντους, όμως η απουσία των Πονίτκα και Αίβερσον πλήγωσε τη φιλοξενούμενους.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Καλάθη, Ράουτινς, Τόμας, Μπεντίλ και Παπαγιάννη, ενώ από τη μεριά του ο Χουάν Πλάθα για τη Ζενίτ παρέταξε τους Πονκρασόφ, Βορόνοφ, Αμπρομάιτις, Πούσκοφ και Αγιόν.

Το πρώτο τρίλεπτο του αγώνα βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει ξεκινήσει φουριόζος και να έχε πάρει το προβάδισμα με 11-3, παρά κάποια λάθη απροσεξίας στην τελική πάσα που θα μπορούσαν να είχαν ανεβάσει ακόμα περισσότερο το δείκτη του σκορ. Η διαφορά δεν άργησε να ανέβει σε διψήφια διαφορά (14-3 στο 5’) με τη Ζενίτ να παρουσιάζεται ιδιαίτερα άστοχη στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να αποδίδουν καλά σε άμυνα και επίθεση, οι φιλοξενούμενοι από τη μεριά τους συνέχισαν να τα «σπάνε» και κάπως έτσι η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στο +19 (30-11), έχοντας πάρει μία καλή διαφορά ασφαλείας από πολύ νωρίς.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με ένα σερί 2-5 από την πλευρά των Ρώσων, το σκορ διαμορφώθηκε στο 32-16 στο 12’ και ο Ρικ Πιτίνο κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ, αφού διέκρινε μια υποτονικότητα στις κινήσεις των παικτών του. Οι παίκτες του Πλάθα και με τη συνδρομή αυτών του Παναθηναϊκού, βρήκαν ρυθμό και με τρίποντο του Αλμπισί κατέβασαν τη διαφορά στους 10 (36-26) υπενθυμίζοντας στο «τριφύλλι» πως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Οι γηπεδούχοι δε θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα του πρώτου δεκαλέπτου και πέντε λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου είδαν τους αντιπάλους τους να μειώνουν στους 8 (38-30). Οι παίκτες του Πιτίνο είχαν βγει εντελώς εκτός ρυθμού, ο Αμερικανός τεχνικός δε θέλησε να χρησιμοποιήσει κάποιο τάιμ άουτ για να σταματήσει τη ρωσική επέλαση και έτσι η Ζενίτ πλησίασε στους 2 (42-40). Το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τον Παναθηναϊκό στο +6 (46-40), με τον Ντεσόν Τόμας να ευστοχεί σε buzzer beater λίγο μετά το κέντρο του γηπέδου.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά θετικό για την ελληνική ομάδα. Οι Ράουτινς και Τόμας ήταν καλοί εκτελεστικά, ομως τα μετόπισθεν εξακολουθούσαν να μην δουλεύουν, με τη Ζενίτ να εκμεταλλεύται τα προσόντα του πολύ αθλητικού Χόλινς. Ο Αγιόν σε πολλες φάσεις εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή του έναντι του Μήτογλου κι αυτό κρατούσε τους Ρώσους μέσα στη διεκδίκηση της νίκης. Ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον εκμεταλλεύτηκε τα γρήγορα φάουλ των Ρώσων και πήγε με περίσσια συχνότητα στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Το 71-60 ύστερα από 30 λεπτά ήταν καλό προβάδισμα μεν, όμως η Ζενίτ δεν θα τα παρατούσε τόσο εύκολα.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε ιδανικά για το τριφύλλι, αφού αμυντικά ήταν περισσότερο συγκεντρωμένος και στην επίθεση έκανε τ’απολύτως απαραίτητα. Ο Νίκος Παππάς έδωσε πνοή κι ενέργεια στους γηπεδούχους και το 76-63, έγινε με δικό του γκολ-φάουλ. Οι Ρώσοι με τον Κβοστόφ βρήκαν λύσεις από το τρίποντο, όμως το ίδιο έκανε και ο Παναθηναϊκός. Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, όμως αυτό που θα κρατήσουν οι πρωταθλητές Ελλάδος είναι η νίκη και τίποτα άλλο. Το 96-81 ήταν το τελικό σκορ, σ’ένα ματς, που σίγουρα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα.

Τα δεκάλεπτα: 30-11, 46-40, 71-60, 96-81