Ο άλλοτε πρόεδρος της ΕΠΟ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Λίγκας, Βασίλης Γκαγκάτσης κατέθεσε για την Δίκη των 28 κι αναφέρθηκε στους διαιτητές.

Στην πέμπτη μέρα της δίκης, ο Βασίλης Γκαγκάτσης κατέθεσε κι αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαιτησίας.

Αναλυτικά τα όσα κατέθεσε

Για τους πίνακες διαιτησίας:
«Δεν έχω ιδία γνώση. Ήταν από μαρτυρίες άλλων. Όποιον έχω αναφέρει δεν έχω ιδία γνώση. Δεν είχα ασχοληθεί δηλαδή διοικητικά. Ότι ξέρω από τους πίνακες τα ξέρω από τον κ. Σάββα. Ήταν μία περίοδος προεκλογικού αγώνα. Αυτά συνηθίζονται. Εμένα με κάλεσε ο κ. εισαγγελέας και του είπα το τι γνωρίζω. Όπως γίνονται και στις βουλευτικές εκλογές γίνεται εδώ. Οι Ενώσεις για λόγους περισσότερο πρεστίζ θέλουν να έχουν διαιτητές στην μεγάλη κατηγορία. Είναι φαινόμενο που γίνεται και συνεχίζει να γίνεται. Θεωρώ ότι οι διαιτητές είναι τα θύματα. Βάσει κανονισμού η ΚΕΔ απαρτίζεται από τρία μέλη. Μετά άλλαξε αυτό. Το 2006 έγινε η Σούπερ Λιγκ. Οι παράγοντες της Α’ κατηγορίας μου ζήτησαν ως πρόεδρο της ΕΠΟ να βάλουν εκπρόσωπό τους στην διαιτησία. Εγώ τους είπα να πάρουν όλη την διαιτησία αλλά δεν το θέλησαν. Ζητήθηκε να μπει ο κ. Μπίκας για να παρατηρεί τους διαιτητές. Μετά έγινε πενταμελής επιτροπή και μπήκε ο κ. Μπίκας και ένας ακόμα, που ασχολιόταν με τα ερασιτεχνικά. Έγινε πενταμελής επιτροπή όμως μετά από λίγους μήνες η Λίγκα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τον Μπίκα και μετά ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς. Για τους παράγοντες των ομάδων ποτέ δεν φταίνε εκείνοι».

Για τους ξένους διαιτητές:
«Τώρα ήρθαν ξένοι διαιτητές. Ξένοι και στην ΚΕΔ. Τώρα με το VAR θα γίνουμε η πρώτη χώρα που θα απαξιώσει διεθνώς το σύστημα. Για τους παράγοντες ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι».

Για τις ΕΠΣ:
«Μπορεί να του τάζει. Εγώ δεν το έκανα. Για λόγους πρεστίζ ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δράμας να λέει πως έχει διαιτητή στην Α’ κατηγορία. Δεν ασχολιόμουν ποτέ. Η Κόρινθος δεν με ψήφισε ποτέ και όμως ο κ. Δούρος ήταν διεθνής. Τον κ. Παλάσκα είχα πει. Ο κ. Καρράς είχε κάνει δήλωση στον Τύπο. Δεν έχω να συνεισφέρω πάνω στην αλλαγή της θέσης του κ. Καρρά. Εγώ δεν ήξερα τα ιδιαίτερά τους θέματα. Προσωπικά δεν καθόμουν να κοιτάξω ποιοι ορίζονται. Δεν με ενδιέφερε. Ήταν από μαρτυρίες ανθρώπων. Δεν είναι προσωπικό. Ούτε καν ενδείξεις έχω».

Για τους 4 μεγάλους:
«Επαγωγικά θα έλεγε κανείς πως οι 4 μεγάλοι δεν μπορούν να μιλούν για διαιτησίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί έχουν τα περισσότερα υπέρ τους σφυρίγματα. Και όμως διαμαρτυρόνται. Για άλλα θέματα προσήλθα στον εισαγγελέα. Ως δικηγόρος είχα κατέβει στη Ρόδο και μου καταγγέλθηκαν γεγονότα που δεν αφορούν στο κατηγορητήριο».

Για τα λεφτά της ΕΠΟ στις ΕΠΣ:
«Ναι προβλέπεται η ΕΠΟ να χρηματοδοτεί την ΕΠΣ. Από το 2004 και μετά το κράτος έπαψε να χρηματοδοτεί. Τα λεφτά είναι από την Εθνική, από ποσοστά μεταγραφών, από ΦΙΦΑ / ΟΥΕΦΑ και το μάρκετινγκ και πολλά άλλα. Χρηματοδοτεί τις ΕΠΣ για να λειτουργούν. Δεν θυμάμαι για τι ήταν αυτό το ποσό. Δεν θυμάμαι καν την κατάθεση. Θυμάμαι την πρώτη. Δεν θυμάμαι την 2η. Το να δώσει κάποιος χρήματα στην ΕΠΣ δεν σημαίνει ότι παρανομεί. Δεν θυμάμαι την κατάθεσή μου. Δεν είναι απαραίτητα παράλογο. Του που πάνε τα λεφτά είναι δικό τους θέμα. Εκτίμηση κάνω. Εάν το έχω πει είναι εκτίμηση. Κανένας δεν κατεβαίνει για να χάσει. Εγώ δεν μπορούσα να πω να δοθούν ή να μην δοθούν χρήματα. Δεν θυμάμαι να το είπα. Δεν είχα στο μυαλό μου παρά μόνο να κατέβω ως υποψήφιος. Δεν το είπα αυτό και δεν θα μπορούσα ποτέ. Εάν το είπε ο κ. Μώραλης για να αποτρέψει τον κ. Μαρινάκη για να στήριξει μία πλευρά ή άλλη. Λεπτομέρειες περί δοσοληψίας δεν τις είπα. Ήμασταν φίλοι τότε με τον κ. Μώραλη. Δεν θυμάμαι να το είπα. Δεν είχα δώσει ποτέ λεφτά για να εκλεγώ. Ποτέ. Ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενά. Εγώ κατέβηκα τρεις φορές και πήρα συντριπιτική πλειοψηφία Ενώσεων χωρίς να δώσω. Εάν ο κ. Μώραλης θέλοντας να στηρίξει εμένα είπε κάτι στον κ. Μαρινάκη είναι δικό του θέμα».

Για τις εκλογές του 2012 και το γιατί επεδίωξε ο κ. Μώραλης να τον πείσει να μην κατέβει στις εκλογές:
«Σε όλες τις εκλογές υπάρχει ενδιαφέρον από τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ο κ. Μώραλης εάν δεν κάνω λάθος ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος στην Σούπερ Λιγκ. Όχι παραμένουμε φίλοι. Όχι ο κ. Μώραλης δεν μου συνέστησε να μην κατέβω. Εγώ είχα πει ότι εάν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου δεν θα κάνω πίσω με τίποτα. Εάν δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Έτσι συνέβη. Ο κ. Μώραλης πίστευε σε μένα. Στήριζε την υποψηφιότητά μου. Όμως επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού μπορεί η ιδιοκτησία της ομάδας του να πίστευε κάτι άλλο. Ότι μπορεί να μην ήμουν κατάλληλος. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο».

Για το εάν είχε εμπλοκή εναντίον του ο κ. Μαρινάκης για να μην βγει ή για το Δ.Σ. της ΕΠΟ:
«Όχι δεν έχω. Δεν έχω κάτι τέτοιο. Για την μεταχείριση των ΕΠΣ επί Σαρρή: Απ’ ότι μου είπαν οι κ.κ. Χατζηαποστόλου, Τζώρτζογλου και Παλάσκας ότι δεν είχαν ισότιμη μεταχείριση. Δεν ξέρω εάν άλλαξαν μετά. Ότι δεν έπαιζαν οι διαιτητές τους στα εθνικά πρωταθλήμα».

Για τις καταγγελίες για μεταγραφές διαιτητών σε άλλες ΕΠΣ για να ορίζονται:
«Όπως μου κατήγγειλε ο κ. Παλάσκας επτά διαιτητές και παρατηρητές είχαν ζητήσει μεταγραφή σε άλλες ΕΠΣ επειδή δεν ορίζονταν. Ο κανονισμός λέει πως χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δύο Ενώσεων δεν μπορεί να πάρει μεταγραφή αλλού κάποιος. Δύο χρόνια τώρα ο κ. Κουκουλάκης θέλει να φύγει από την ΕΠΣ Ηρακλείου και ο Τζώρτζογλου δεν τον αφήνει. Εάν ο κ. Παλάσκας τα αναίρεσε μετά. Από ιδία γνώση όχι. Ήταν συμπέρασμα. Ήταν μαρτυρίες άλλων. Δεν θα μπορούσα να είμαι πρόεδρος στην ΚΕΔ. Δεν έχω ασχοληθεί. Δεν είναι το αντικείμενό μου. Δεν θα μπορούσα και δεν θα ήθελα. Στην Λίγκα ως πρόεδρος της ΕΠΟ τους είπα να πάρουν την διαιτησία και θα τα έβρισκα εγώ με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Από το 2004 έως το 2008 εμείς με ειδική άδεια ανακοινώναμε και ποινές και βαθμολογίες. Εγώ στα τέλη του 2006 είχα ζητήσει από την Λίγκα να πάρει την διαιτησία».

Για το εάν έγινε κάτι το μεμπτό σε επίπεδο εκλογών ΕΠΟ ή κάτι σε βάρος του και σε σχέση με τον Σαρρή:
«Έγιναν πολλά. Συγκεντρώσεις Ενώσεων έγιναν. Όχι δεν επιχειρήθηκε κάτι σε βάρος μου. Εγώ έκανα την καταγγελία και την ένστασή μου για σημαδεμένα ψηφοδέλτια σε ΕΠΣ. Δεν το συνέχισα. Εγώ θα τα είχα καταγγείλει εάν είχαν γίνει. Προσωπικά ότι είχα πει τα είπα».

Για μπάλες σε Ενώσεις: Αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Για να ψηφίσουν τον κ. Σαρρή. Εγώ δεν ασχολήθηκα με τέτοιες διαδικασίες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κόρινθος δεν με ψήφισαν ποτέ αλλά δεν πήγα σε διαδικασία αντεκδίκησης.

Για τον κ. Σαρρή: Ο κ. Σαρρής υποστηριζόταν από ένα γκρουπ Ενώσεων. Τεράστιο. Κάποιοι είχαν προβλέψει το αποτέλεσμα. Εγώ πάσχιζα να πάρω μία συγκεκριμένη Ένωση. Αυτό εννοούσα.

Για την συνάντηση στο Χίλτον: Έγινε μία συνάντηση στο Χίλτον. Έγινε μία συζήτηση για την περίοδο Πιλάβιου. Εμένα δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Εάν υπήρχε υπόνοια δεν θα γινόταν στο Χίλτον. Δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον κ. Πιλάβιο. Όσοι ήταν εκεί και τα μέλη του Δ.Σ.. Γιατί δεν ασχολιόταν όπως περίμεναν. Εγώ κάθε μέρα έβλεπα όλα τα εισερχόμενα στην ΕΠΟ. Κάθε μέρα 5 έως 7 κάτι που δεν έκανε ο κ. Πιλάβιος. Εγώ δεν είχα καν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκλογές. Εγώ το εκδήλωσα το ενδιαφέρον 9 μήνες μετά.

Για τις καταγγελίες του και την κατάθεσή του στον Κορέα: Εγώ είπα αυτά που είδα στο διαδίκτυο. Συμφωνώ. Τα έλεγε ο κ. Παλάσκας. Δυστυχώς. Το έγραψε το διαδίκτυο για τον κ. Παλάσκα. Το είπε ο κ. Παλάσκας. Τι να τσεκάρω; Εάν παίζουν οι συγκεκριμένοι διαιτητές; Όχι ομολογώ δεν το έκανα.

Εάν δεν μου τα λέγανε δεν θα πήγαινα. Δεν πήγα να καταθέσω ψέμματα. Δεν είχα λόγο να τα ελέγξω. Δεν μπορώ να ξέρω το τι έχουν αναιρέσει. Όταν με κάλεσε ο κ. Κορέας πήγα και τα είπα. Να ελέγξω μετά την ανακοίνωση του Καρρά; Τι να ελέγξω; Που να τα ξέρω.