Τα «βλέμματα» για το Σαββατοκύριακο είναι στραμμένα στο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, όμως υπάρχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο «κυνήγι» της 6ης θέσης, που δίνει Ευρωπαϊκό «εισιτήριο».

Μόλις δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, οι θέσεις της πρώτης πεντάδας – με εξαίρεση την πρώτη δυάδα – έχουν καθοριστεί και όλα θα κριθούν στα πλέι οφ.

Εκεί που όμως δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμα, είναι στις θέσεις 6-12, όπου ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά ομάδες θα διεκδικήσουν την 6η θέση, η οποία θα τους εξασφαλίσει συμμετοχή στα πλέι οφ αλλά κυρίως θα τους δώσει ένα Ευρωπαϊκό «εισιτήριο», μιας που ο 4ος Παναθηναϊκός, λόγω της ποινής του, δεν θα συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση τη νέα σεζόν.

Έτσι, επτά ομάδες από την 6η έως και την 12η θέση, θα κάνουν τα πάντα τις επόμενες δύο αγωνιστικές, ώστε να μπουν στα πλέι οφ και το καλοκαίρι στην κληρωτίδα των προκριματικών του Europa League.

Το sportsroom.gr παρουσιάζει τα δεδομένα των επτά ομάδων, σε ποια κατάσταση βρίσκονται, με ποιους αγωνίζονται στις δύο τελευταίες αγωνιστικές και συνεπώς ποιος ή ποια είναι το/τα φαβορί για την Ευρωπαϊκή θέση.

Δύο αγωνιστικές πριν «κλειδώσουν» τα πλέι οφ, ο ΟΦΗ βρίσκεται στην 6η θέση με μικρή διαφορά από τους… παρακάτω.

Η βαθμολογία στις θέσεις 6-12:
6. ΟΦΗ 31
7. Αστέρας Τρίπολης 29
8. Ξάνθη 29
9. Ατρόμητος 26
10. Λαμία 26
11. ΑΕΛ 26
12. Βόλος 26

Είναι σαφές πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα αλλά ας δούμε τι γίνεται με κάθε ομάδα και πόσο δύσκολο έργο έχει να τερματίσει στην 6η θέση.

Ο ΟΦΗ έχει μεν ένα βαθμολογικό προβάδισμα, όμως αγωνίζεται κόντρα στην ΑΕΚ, στο ΟΑΚΑ, και το έργο του είναι ιδιαίτερα δύσκολο, παρότι η «Ένωση» είναι βαθμολογικά αδιάφορη. Σε περίπτωση που μπορέσει και αποσπάσει έστω μία ισοπαλία, θα πάει με άλλον «αέρα» κόντρα στη Λαμία την τελευταία αγωνιστική, παίζοντας στην «καυτή» έδρα του και έχοντας σαφώς πιο ποιοτική ομάδα. Οι Κρητικοί είναι το φαβορί της 6ης θέσης, καθώς μπορούν να βασιστούν στο πολύ καλό υλικό που έχουν αλλά στις τελευταίες αγωνιστικές δείχνουν αστάθεια και δυσκολία να πάρουν τους τρεις βαθμούς, έχοντας μέτρια εικόνα.

Σε αντίθεση με τον ΟΦΗ, ο Αστέρας Τρίπολης έχει βρει τον καλό του εαυτό προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Οι Αρκάδες αγνοούν την ήττα στα τελευταία πέντε παιχνίδια της Super League 1 και το τελευταίο ματς που έχασαν ήταν από τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα. Ο Αστέρας έχει επίσης καλό υλικό, ιδίως στη μεσοεπιθετική γραμμή, παράγει αρκετά γκολ, όμως έχει δύσκολο πρόγραμμα. Υποδέχεται τον φορμαρισμένο Παναθηναϊκό την 25η αγωνιστική και την 26η παίζει κρίσιμο αγώνα με την επίσης διεκδικήτρια της 6ης θέσης, ΑΕΛ, εκτός έδρας, η οποία δεν χάνει εύκολα στο γήπεδό της.

Η Ξάνθη δεν φαντάζει φαβορί όντας σε πολύ μέτρια αγωνιστική κατάσταση, παίζοντας κακό ποδόσφαιρο και έχοντας να κερδίσει από τις 11 Ιανουαρίου στο Βόλο. Φιλοξενείται στην έδρα του Ατρόμητου, ενός ακίνδυνου επίσης αντιπάλου, αλλά δεν είναι φαβορί ούτε σε αυτό το ματς. Χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη και να βλέπει τους ΟΦΗ, Αστέρα και… όχι μόνο να χάνουν στα δύο επόμενα ματς, μιας που στην τελευταία αγωνιστική παίζει με τον ΠΑΟΚ εντός έδρας και θα δυσκολευτεί να αποσπάσει έστω έναν βαθμό.

Η δυσάρεστη έκπληξη του πρωταθλήματος είναι ο Ατρόμητος. Μία ομάδα με καλό υλικό για εξάδα, εμπειρία τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις θέσεις αλλά με σοβαρό θέμα στο σκοράρισμα και στο γρήγορο παιχνίδι που συνήθιζε να παίζει. Η πρόσληψη του Σάββα Παντελίδη στην τεχνική ηγεσία δεν έχει λειτουργήσει θετικά. Η ομάδα του Περιστερίου σκόραρε τελευταία φορά στο Αγρίνιο, κόντρα στον Παναιτωλικό, όταν πήρε την τελευταία της νίκη με 0-1, στις 11 Ιανουαρίου. Για να ελπίζει μαθηματικά ο Ατρόμητος, πρέπει να κάνει δύο στα δύο με Ξάνθη (εντός), Άρη (εκτός) και να ηττηθούν στα επόμενα δύο ματς ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης και Ξάνθη.

Λαμία, ΑΕΛ και Βόλος ολοκληρώνουν το «παζλ» μαζί με τον Ατρόμητο στις ομάδες που έχουν 26 βαθμούς και όπως είναι λογικό θέλουν τα ίδια αποτελέσματα με τους Περιστεριώτες.
Η Λαμία έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα, καθώς υποδέχεται τον Άρη στην 25η αγωνιστική και ταξιδεύει στο Ηράκλειο το επόμενο Σαββατοκύριακο για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ.

Πρόγραμμα που της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει έχει η ΑΕΛ που αρχικά ταξιδεύει στο Βόλο κόντρα στην ομώνυμη ομάδα και στην τελευταία «στροφή» της κανονικής διάρκειας φιλοξενεί τον Αστέρα Τρίπολης, με τα δύο ματς να είναι θεωρητικά βατά για τους «βυσσινί» και μπορούν να διεκδικήσουν -συνολικά- έξι βαθμούς.

Τέλος, ο Βόλος, όπως προαναφέρθηκε υποδέχεται την ΑΕΛ και στην 26η αγωνιστική έχει δύσκολη έξοδο στην Αθήνα, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Οι ομάδες που έχουν σοβαρές ελπίδες για την 6η θέση και φαντάζει πιο πιθανό να την κατακτήσουν είναι οι ΟΦΗ και Αστέρας Τρίπολης, βάσει της ποιότητάς τους σε σχέση -πάντα- με τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν το Ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά τον λόγο παραπάνω έχουν οι Αρκάδες, έχοντας πιο βατό πρόγραμμα.