Βιγιαρεάλ – η ομάδα με το περίεργο παρατσούκλι («υποβρύχια») και η αντίπαλος που… δυσκολεύει τους ισχυρούς της La Liga. Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που σκέφτεται κανείς όταν ακούει το όνομα της συγκεκριμένης ομάδας.

Το sportsroom.gr κάνοντας σχετική έρευνα παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα ιστορία της ομάδας, την πόλη της Βιγιαρεάλ, η οποία ήταν «κρυμμένη» ακόμα και από την υπόλοιπη Ισπανία. Πώς το ποδόσφαιρο την έκανε γνωστή πανευρωπαϊκά αλλά και πώς ο «βασιλιάς των σπορ» έδωσε χαρά στους κατοίκους της επαρχιακής πόλης.

 

ΟΤΑΝ Η ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ… ΜΑΘΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Αν ταξιδεύαμε πριν το 1998 στη Βιγιαρεάλ λέγοντας ότι είμαστε τουρίστες και ήρθαμε να δούμε την πόλη, πολύ πιθανόν οι κάτοικοι της πόλης να μη μας πίστευαν.
Αυτό διότι η Βιγιαρεάλ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία πόλη από την οποία οι υπόλοιποι Ισπανοί ήθελαν να αγοράσουν πορτοκάλια ή κεραμικά για το εξοχικό τους.

Μέχρι το τέλος του δεκαετίας του ’90 η πόλη της Καστεγιόν δεν αριθμούσε πάνω από 41.000 κατοίκους. Επρόκειτο για μία αδιάφορη -τουριστικά- πόλη.

Το 1998 η τοπική ομάδα έκανε χαρούμενο κάθε κάτοικο της πόλης. Προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην πρώτη κατηγορία και παρότι δεν θεωρείται ευνόητο οι Καστεγιάνοι της Βιγιαρεάλ «αγκάλιασαν» την προσπάθεια του κλαμπ. Ο σύλλογος είχε και έχει ακόμα την «υπογραφή» του Φερνάντο Ρόιγ, ιδιοκτήτη και προέδρου.

Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ

Η 13η Δεκεμβρίου 1998 είναι αναμφίβολα η πρώτη ιστορική μέρα της ομάδας. Η Βιγιαρεάλ μαζί με χιλιάδες κατοίκους, ταξιδεύει στη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Το τελικό 1-3 φάνταζε τρελό αλλά ήταν πραγματικότητα. Τα «Κίτρινα Υποβρύχια» πήραν μία ιστορική νίκη κάτι που πανηγυρίστηκε έξαλλα πίσω στη Βιγιαρεάλ από τους κατοίκους, στην πλατεία και μέσα σε… συντριβάνια! Παιδιά, άνδρες, γυναίκες κάθε ηλικίας περίμεναν μέχρι αργά το βράδυ την άφιξη της αποστολής για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί.

Κάτοικοι της Βίλα Ρεάλ στο κέντρο της πόλης, περιμένοντας την αποστολή της ομάδας, 1998.

Η χαρά των Βαλενσιάνων (σ.σ. η πόλη ανήκει στην κοινότητα της Βαλένθια) δεν κράτησε πολύ, καθώς στην πρώτη τους σεζόν στην πρώτη κατηγορία, δεν κατάφεραν να μην υποβιβαστούν.

ΟΙ «ΧΡΥΣΕΣ» ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Αν η νίκη επί της Μπαρτσελόνα φάνταζε κάτι το απίθανο, ποιος να έλεγε στους κατοίκους της πόλης αλλά και στον Φερνάντο Ρόιγ, πως η Βιγιαρεάλ από το 2000 μέχρι το 2020 όχι απλά θα έμενε σταθερά στην πρώτη κατηγορία, αλλά και ότι θα έκανε μεγάλες Ευρωπαϊκές πορείες.

Το πρώτο βήμα έγινε το 2002 στο «Intertoto Cup» όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, χάνοντας από τη Μάλαγα με συνολικό σκορ 2-1. Η αντίδραση όμως ήρθε την επόμενη χρόνια, καθώς η Βιγιαρεάλ κατέκτησε τη διοργάνωση με αντίπαλο στον τελικό, την ολλανδική Χέερενφεν, με το σκορ που έχασε την προηγούμενη χρονιά.

Από τη σεζόν 2003-04 η Βιγιαρεάλ όμως θα θυμάται την πορεία στο UEFA Cup, στο οποίο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, στην παρθενική της συμμετοχή, εκεί που έχασε από τη Βαλένθια (1-0 συνολικό σκορ).

Η Βιγιαρεάλ συνέχισε με τις παραπάνω διοργανώσεις μέχρι την επόμενη σεζόν (2004-05) μέχρι που έκανε το… τεράστιο βήμα (2005-06) στο Champions League κάνοντας ονειρική πορεία, έχοντας στο «τιμόνι» της τεχνικής ηγεσίας τον Εμάνουελ Πελεγκρίνι.

Πέρασε από την Έβερτον στα προκριματικά και παρότι ήταν σε έναν όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λιλ και Μπενφίκα προκρίθηκε… αήττητη στα νοκ-άουτ. Σάντι Καθόρλα, Χουάν Ρικέλμε, Ντιέγκο Φορλάν και όχι μόνο, οδήγησαν τα «Κίτρινα Υποβρύχια» μέχρι τα ημιτελικά (!) της διοργάνωσης, αλλά εκεί η ασταμάτητη Άρσεναλ «έβαλε» -προσωρινό- «στοπ» στα όνειρα της Βιγιαρεάλ.

Champions League 2005-06: Όταν η Βιγιαρεάλ προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης επί της πανίσχυρης Ίντερ

Από ‘κει και πέρα τα «Υποβρύχια» είχαν κάθε χρόνο παρουσία σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αρκετά καλές πορείες, φτάνοντας στα προημιτελικά του Champions League (2008-09) και στα ημιτελικά το 2011. Εκείνη ήταν η τελευταία συμμετοχή της Βιγιαρεάλ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς τις επόμενες χρονιές συμμετείχε στο Europa League, με μέτριες πορείες, εξαιρουμένης της σεζόν 2015-16 που αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Λίβερπουλ.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ «ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ» ΤΗ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ

Στη Βίλα Ρεάλ (σ.σ. όπως προφέρεται στη Βαλενθιάνικη κοινότητα) γνωρίζουν πως ο Φερνάντο Ρόιγ είναι ένας από τους ελάχιστους εκατομμυριούχους της πόλης αλλά έχει βοηθήσει στο μέγιστο το όνομα της περιοχής μέσω της ομάδας της Βιγιαρέαλ.

Ο Ρόιγ με αργά βήματα πήρε την ομάδα από τις κατώτερες κατηγορίες και την έκανε ένα από τα σημαντικότερα κλαμπ της Ισπανίας, ενώ έκανε γνωστό το όνομα της Βιγιαρεάλ στην Ευρώπη. Ο γνωστός Ισπανός επιχειρηματίας κατά καιρούς δώριζε εισιτήρια διαρκείας σε κατοίκους που δεν είχαν οικονομική δυνατότητα.

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Το 2011-12 ο Φερνάντο Ρόιγ αναγκάστηκε να ελαφρύνει οικονομικά το ρόστερ της ομάδας, κάτι που οδήγησε σε υποβιβασμό τη Βιγιαρεάλ. Το συναισθηματικό δέσιμο του Ρόιγ με την ομάδα εκδηλώθηκε έντονα στον αγώνα που τα «Υποβρύχια» υποβιβάστηκαν μαθηματικά, στην τελευταία αγωνιστική με την Ατλέτικο Μαδρίτης, εντός έδρας. Η ομάδα του έχανε με 0-1, η Ράγιο Βαγιεκάνο κέρδισε με το ίδιο σκορ τη Γρανάδα και ο πάγκος των «κίτρινων» εξοικειώνεται με την ιδέα του υποβιβασμού πιο πολύ από ποτέ.

Ο Ρόιγ κατέβηκε ένα-ένα τα σκαλιά του γηπέδου, με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα αγκάλιασε τον προπονητή, Χουάν Κάρλος Γκαρίδο, έβαλε τα κλάματα, όμως όλοι οι φίλοι της Βιγιαρεάλ σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν άπαντες για την προσπάθειά τους.

Η Βιγιαρεάλ, όμως, δεν είχε οικονομική ζημία, παρά το γεγονός ότι έφτασε πολύ κοντά σε οικονομική κρίση. Ο Ρόιγ λειτούργησε έξυπνα, πούλησε μικρό μερίδιο των μετοχών του σε τοπική επιχείρηση και πλήρωσε ό,τι χρέη είχε ο σύλλογος.

Ο 72 ετών (σήμερα) Ισπανός μεγαλομέτοχος της Βιγιαρεάλ έχει αφήσει παρακαταθήκη στους κατοίκους της Βίλα Ρεάλ καθώς έχει ολοκληρώσει την κατασκευή προπονητικών κέντρων ποδοσφαίρου για τις ακαδημίες της Βιγιαρεάλ, τις οποίες απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα χιλιάδες παιδιά της πόλης, τα οποία έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, δωμάτια για να κοιμηθούν, εστιατόρια, γυμναστήρια, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης.