Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι από πλευράς θεάματος, που είχε πέντε γκολ (τα τέσσερα στο πρώτο 12λεπτό!), πέναλτι, πολλά νεύρα και αποβολή, ο ΠΑΟΚ έδειξε χαρακτήρα, παίρνοντας μια κομβικής σημασίας νίκη με 3-2 στην «Τούμπα» -παρά το γεγονός πως αιφνιδιάστηκε ευρισκόμενος πίσω στο σκορ με δύο τέρματα από τον Ολυμπιακό- και μαζί ένα οριακό προβάδισμα πρόκρισης ενόψει του δεύτερου ημιτελικού για το Κύπελλο Ελλάδας στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Αγώνας

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στον αγώνα με αποκλειστικό στόχο την νίκη που θα έφερνε ξανά τα χαμόγελα στους «ασπρόμαυρους», προσπαθώντας να διαχειριστεί τις απουσίες των Βιεϊρίνια και Βαρέλα, χρίζοντας τον Μιχάι βασικό. Στην αντίπερα όχθη, με απόντα τον -τραυματία- Σα, ο 17χρονος Τζολάκης έκανε το ντεμπούτο του, παίρνοντας το «βάπτισμα του πυρός» στον Ολυμπιακό, ο οποίος ξεκίνησε την αναμέτρηση στην κατάμεστη «Τούμπα» με κύριο μέλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τον βοηθούσε στην ρεβάνς.

Τρία λεπτά χρειάστηκε να περιμένουμε για να αλλάξουν οι ισορροπίες της αναμέτρησης, καθώς η σέντρα του συνήθη ύποπτου Βαλμπουενά (που πιθανώς ήταν εκτεθειμένος), κατέληξε στο κεφάλι του Χασάν. Ο Πασχαλάκης απέκρουσε σε πρώτο χρόνο, αλλά στην συνέχεια ο Αιγύπτιος νίκησε τον Έλληνα πορτιέρο, βάζοντας μπροστά την ομάδα του (0-1).

Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί τον φιλοξενούμενων, ο Τσιμίκας -ερχόμενος ως τρέιλερ- πήρε την πάσα του Βαλμπουενά, έκανε την σέντρα από τα αριστερά, ο Ελ Καντουρί παρενέβη στην καρφωτή κεφαλιά ψαράκι του Γκιγιέρμε, ο οποίος έγραψε το 0-2 στο 8ο λεπτό, παγώνοντας την «Τούμπα». Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν μέσα σε δύο λεπτά! Πρώτα ο Γιαννούλης από τα αριστερά έκανε την σέντρα, ο Άκπομ δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή, όμως η μπάλα έφτασε -μετά από μπέρδεμα των Σισέ και Μπα- στον Πέλκα, που από κοντά με δυνατό τελείωμα σημείωσε το 1-2 στο 10′. Στην συνέχεια (12′) σε μια φάση διαρκείας για τους γηπεδούχους, ο Μίσιτς έπιασε το μονοκόμματο διαγώνιο σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, ο Τζολάκης ήταν ανήμπορος να αντιδράσει και το παιχνίδι ήρθε ξανά στα ίσα… 2-2!

Αναμφίβολα, αυτό ήταν το πιο γεμάτο 15λεπτο στην φετινή σεζόν, με το παιχνίδι να παίρνει έναν τρελό ρυθμό και την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω! Αυτό βέβαια ήταν και το σημείο καμπής, καθώς η συνέχεια του αγώνα είχε φθίνουσα πορεία, με τις κίτρινες κάρτες (Μίσιτς – Σισέ, Σεμέδο) να κάνουν την εμφάνισή τους, μαζί με τα πολλά νεύρα και τον εκνευρισμό που επικρατούσε, γεγονότα που κράτησαν τους «μονομάχους» μέχρι το 35΄ χωρίς την δημιουργία κάποιας αξιόλογης φάσης.

Το δυνατό σουτ του Καμαρά, ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των Πειραιωτών, «έσπασε» την μονοτονία και τσέκαρε τα αντανακλαστικά του Πασχαλάκη, ο οποίος έστειλε τη μπάλα κόρνερ. Ακριβώς με την εκπνοή του πρώτου μέρους 45λεπτου, ο Ολυμπιακός φλέρταρε με το τρίτο τέρμα, αλλά η συστημένη σέντρα του Τσιμίκα στο κεφάλι του Σισέ, πέρασε λίγα εκατοστά έξω από το αριστερό δοκάρι του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, με αυτή να είναι η τελευταία μεγάλη φάση, στο ίσως πιο συναρπαστικό πρώτο ημίχρονο της φετινής χρονιάς.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με πρωταγωνιστή ξανά τον Σισέ. Ο Σενεγαλέζος πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά (48΄) από το φάουλ του Βαλμπουενά, αλλά -και πάλι- η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι για λίγα μέτρα. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ακόμα μια φάση για τον Ολυμπιακό. Κόρνερ του Βαλμπουενά, προβολή στο δοκάρι από τον Σισέ (!) με την μπάλα να φτάνει στον Γκιγιέρμε ακολούθως, αλλά να είναι σε αντικανονική θέση, με αποτέλεσμα το τέρμα του Χασάν -που επωφελήθηκε τις κόντρες- να μην μετράει.

Η πρώτη καλή φάση για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 66′ όταν η ατομική ενέργεια του Άκπομ έφερε το κόρνερ για τον «δικέφαλο» του βορρά, η εκτέλεση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα το κέρδος ενός πέναλτι για τους «ασπρόμαυρους», καθώς η μπάλα βρήκε στο χέρι του Σεμέδο στην προσπάθειά του διώξει. Ο Πέλκας ανέλαβε την εκτέλεση, διάλεξε σωστή γωνία και η ολική ανατροπή στο 69′ ήταν πλέον γεγονός (3-2).

Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά στο 76′ δεν ανησύχησε τον Πασχαλάκη, ο οποίος αποσόβησε τον κίνδυνο… Με το παιχνίδι να βαδίζει στα τελευταία του λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι» ανέλαβαν πρωτοβουλίες, προσπαθώντας να βρουν το γκολ της ισοφάρισης, γεγονός που τους απέφερε την αποβολή του Γιαννούλη (85′), μετά το εσκεμμένο μαρκάρισμα -από πίσω και όντας τελευταίος παίκτης- στον Ρατζέλοβιτς, ο οποίος έβγαινε μόνος του στην αντεπίθεση.

Ωστόσο, στα πέντε λεπτά καθυστερήσεων, δεν άλλαξε κάτι, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει μια μεγάλη νίκη, κάνοντας την ανατροπή, και μαζί το αβαντάζ ενόψει της ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης».

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Ίνγκασον, Μιχάι, Γιαννούλης, Μίσιτς, Μαουρίσιο, Πέλκας (82′ Ροντρίγκο), Ελ Καντουρί (79′ Λημνιός), Μπίσεσβαρ (89′ Εσίτι), Άκπομ

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Τζολάκης, Σεμέδο, Σισέ, Ομάρ (70′ Γκασπάρ), Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (86′ Ελ Αραμπί), Γκιγιέρμε, Μασούρας (77′ Ρατζέλοβιτς), Βαλμπουενά, Χασάν