Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την κατάκτηση του Κυπέλλου, τη σειρά με την Βόννη, τη συνεργασία του με Λάνγκφορντ κι Αγγελόπουλο, καθώς και το… γούρι του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο προπονητής της ΑΕΚ στο match programme του αγώνα με την Βόννη:

– Έγινες ο πρώτος γηγενής Έλληνας κόουτς της ΑΕΚ, που παίρνει τίτλο μετά από 50 χρόνια, μετά τον Ευρωκυπελλούχο Νίκο Μήλα. Έλληνας θεωρείται και είναι βεβαίως ο πολυτροπαιούχος Ντράγκαν Σάκοτα. Η γνώμη σου;

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα. Χάρηκα πάρα πολύ, διότι εκπληρώσαμε τον πρώτο φετινό μας στόχο, την κατάκτηση του Κυπέλλου. Από εκεί και πέρα, είναι ξεχωριστή τιμή για μένα, που έγινα ο πρώτος Έλληνας.

– Αλήθεια πες… Είχες κάνει πρόβα στον καθρέφτη, για το πως θα σηκώσεις την κούπα ή ούτε καν πέρασε από το μυαλό σου για λόγους προληπτικούς;

Όχι! Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε για τον συγκεκριμένο αγώνα. Δεν είχαμε χρόνο για πρόβες, ούτε για τίποτα. Θέλαμε να το σηκώσουμε μια και καλή.

– Στην διάρκεια του Τελικού και βλέποντας την μπάλα να μπαίνει εύκολα στο καλάθι, ανησύχησες;

Δεν προλαβαίνεις να ανησυχήσεις, να φοβηθείς και να σκεφτείς τέτοιες στιγμές. Συνεχίζεις κι απλά ακολουθείς το πλάνο που έχεις.

– Ήξερες εκ προοιμίου ότι ο Λάνγκφορντ δεν μπορεί να παίξει, ότι δεν υπάρχουν ελπίδες και ότι τον χρησιμοποίησες σε ρόλο… Ελ Σιντ;

Δεν θα έλεγα ότι τον χρησιμοποίησα. Ο Κιθ ήθελε να βρίσκεται στην Κρήτη. Αφού δεν μπορούσε να αγωνιστεί, βοήθησε με τον ιδανικότερο τρόπο. Είναι ένας παίκτης – νικητής και θεωρώ ότι, το παρά το μικρό διάστημα που είναι στην ΑΕΚ, έχει δεθεί πάρα πολύ με την ομάδα και τον κόσμο.

–  Ο μικρός Γιώργος (ο γιος του) είναι το γούρι σου ή απλά ο μικρός είναι ο πιο φανατικός οπαδός σου;

Και τα δυο μαζί.

– Τι κόπος χρειάστηκε εντός των τειχών, για να διαχειριστείς μια ομάδα, που άλλαξε πλάνα τρεις φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα;

Ήταν και είναι ακόμα πολύ δύσκολο, καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Όπως είπα και πριν, είναι μέρος της δουλειάς μας και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά. Το μόνο σίγουρο.

– Είσαι ο τρίτος προπονητής της ΑΕΚ στην πενταετία Αγγελόπουλου, που πήρε τρόπαιο, και… ψάχνουμε να σας βρούμε στις φωτογραφίες την ώρα της απονομής.

Υπάρχει τόσο μεγάλη χαρά εκείνη την στιγμή από όλους τους ανθρώπους που περιβάλλουν τον οργανισμό. Υπάρχουν οι αφανείς εργάτες – ήρωες της ομάδας, που βγαίνουν μπροστά και ίσως τυχαίνει ο προπονητής που είναι όρθιος όλη την ώρα του αγώνα, να πηγαίνει λίγο πιο πίσω. Δεν ξέρω για ποιον λόγο.

– Επόμενος στόχος η Βόννη και εν γένει η πρόκριση στο Final 4 του Basketball Champions League.

Προχωράμε βήμα – βήμα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το μυαλό μας είναι μόνο στη Βόννη. Πρόκειται για μια πολύ καλή και σοβαρή ομάδα. Πρέπει να εμφανιστούμε σοβαροί, συνεπείς και συγκροτημένοι.