Το φετινό κύπελλο Ισπανίας απέδειξε περίτρανα ότι χωρίς Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης υπάρχει ενδιαφέρον, βλέπουμε ωραίο ποδόσφαιρο, πάθος και συγκινήσεις.

Μετά από 10 χρόνια, η Ισπανία θα έχει τελικό κυπέλλου Ισπανίας χωρίς τα δύο μεγαθήρια, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Φέτος δεν θα συμμετέχει στον μεγάλο τελικό ούτε η Ατλέτικο Μαδρίτης, ούτε η Σεβίλλη αλλά ούτε και η Βαλένθια.

Αφού οι παραπάνω σύλλογοι «αποχαιρέτισαν» το θεσμό από την προημιτελική φάση, παρακολούθησα με ενδιαφέρον, βάζοντας τον πήχη σχετικά ψηλά, τη χθεσινή ρεβάνς του ημιτελικού ανάμεσα σε Γρανάδα και Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η Μπιλμπάο μετά το 1-0 στην έδρα της είχε μικρό προβάδισμα πρόκρισης, όμως στη Γρανάδα -όπως είναι λογικό- δεν θα τα παρατούσαν.

Το «Nuevo Los Cármenes» δεν θα μπορούσε να μην είναι γεμάτο. Οι φίλοι της Γρανάδα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο γήπεδο φωνάζοντας συνεχώς, σε κάθε μονομαχία, σε κάθε φάση, σε κάθε διαιτητική απόφαση που δεν έκριναν σωστή. Άλλωστε το όνειρο για μία ολόκληρη πόλη να δει την ομάδα της να πηγαίνει στον τελικό του κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της, είναι από μόνο του κάτι που προκαλεί έντονο ενθουσιασμό.

Στο ίδιο κλίμα με τους φιλάθλους μπήκαν και οι παίκτες της Γρανάδα που πίεζαν στο γήπεδο από την αρχή. Το πρώτο μέρος έληξε χωρίς γκολ, ελάχιστες ευκαιρίες και συνεπώς άρχισε να δημιουργείται άγχος στους γηπεδούχους, καθώς η αποστολή – πρόκριση θα γινόταν δυσκολότερη.

Η ομάδα του Ντιέγο Μαρτίνες βρήκε ένα πολυπόθητο γκολ σε πολύ καλό χρονικό σημείο (48′) με τον νεαρό Κάρλος Φερνάντες και οι ελπίδες των Ανδαλουσιάνων έγιναν ακόμα πιο ζωντανές. Η πίεση όπως είναι λογικό συνεχίστηκε και στο 76′ όλη η Γρανάδα… «ούρλιαξε» με το γκολ του 33χρονου στόπερ, Γερμάν Σάντσες.

Το 2-0 έδινε την πρόκριση στη Γρανάδα, η οποία έπρεπε να κρατήσει το μηδέν στην εστία της. Πέντε λεπτά αργότερα (81′) το κοντράστ συναισθημάτων έγινε αισθητό στο «Los Carmenes» καθώς σε μία κόντρα επίθεση ο Μπερσίτσε, με πανέμορφη προσωπική ενέργεια, «έσβησε» τα όνειρα των γηπεδούχων, κάνοντας το 2-1, για να δώσει την πρόκριση στην Μπιλμπάο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως παρά το σοκ ενός «φαρμακερού» γκολ λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, δεν πτόησε τη Γρανάδα, η οποία κατέβαλε -χωρίς αποτέλεσμα- προσπάθειες για ένα γκολ – πρόκριση.

Η χθεσινή βραδιά, για όσους λατρεύουν το πάθος στο ποδόσφαιρο και τις συγκινήσεις, δεν είχε να ζηλέψει πολλά πράγματα από ένα «Clasico». Παρότι το υλικό των παικτών δεν είναι εξίσου ποιοτικό με αυτό των αντίστοιχων της «Μπάρτσα» και της Ρεάλ, εγώ ξεχώρισα τις πολύ ωραίες εικόνες από το παιχνίδι των «ανίσχυρων» και θα ευχόμουν να ήμουν σε εκείνες τις κερκίδες.

Για την ιστορία, περιμένουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον τελικό κυπέλλου, στον οποίον έχουμε ντέρμπι Βάσκων ανάμεσα σε Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ. Η πρώτη στα τελευταία 11 χρόνια έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς κι έχει χάσει ισάριθμους, με αντίπαλο πάντα την Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ θα αγωνιστεί σε τελικό κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1988. Μπορούμε να καταλάβουμε πόση «δίψα» υπάρχει από τους δύο για την κατάκτηση του τροπαίου.