Απολύτως σωστή και αναγκαία κρίνει την απόφαση μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 ο Παναγιώτης Γκιώνης.

Ο κορυφαίος πρεσβευτής της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ο αθλητής που έχει 4 σερί ολυμπιακές συμμετοχές (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012, Ρίο 2016) κι ετοιμαζόταν για την 5η, τονίζει πως ήταν αυτονόητη η αναβολή μπροστά στις εφιαλτικές καταστάσεις, που βιώνουμε παγκοσμίως από την εξάπλωση του Covid-19.

«Η αναβολή ήταν επιβεβλημένη. Έγινε το αυτονόητο θεωρώ. Όσο δύσκολη κι αν ήταν η απόφαση των διοργανωτών, είναι η σωστή. Με την τραγική διάσταση, που έχει πάρει το πρόβλημα, όλος ο κόσμος δίνει προτεραιότητα στην υγεία, το ίδιο κι εμείς οι αθλητές. Αυτό που ελπίζουμε όλοι είναι να περιορίσουμε τη συμφορά και να περάσει αυτό το εφιαλτικό διάστημα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε με έμφαση ο Γκιώνης.

Αν μπορούσε να δρομολογηθεί τελικά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων έστω και με τις αναβολές σημαντικών διοργανώσεων, τα «εισιτήρια» συμμετοχής για την επιτραπέζια αντισφαίριση θα δίνονταν, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, από τους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης και ο έμπειρος αμυντικός θα ήταν πιθανότατα στους προκριθέντες. Οι υποθέσεις αυτές δεν ισχύουν πια και κανένας δεν ξέρει ούτε ποια κριτήρια πρόκρισης και πότε θα ορίσει η I.T.T.F. ούτε φυσικά σε ποιο χρονικό διάστημα θα προκύψουν όλα τα ονόματα με δικαίωμα συμμετοχής.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους τρόπους πρόκρισης για το απλό κι αν θα βγουν φέτος όλοι οι προκρινόμενοι, παρόλο που μετατέθηκαν οι Ολυμπιακούς Αγώνες για την επόμενη χρονιά. Θα σας έλεγα ότι πιο σημαντικό από το ότι η κορυφαία εκδήλωση θα διεξαχθεί το 2021, είναι να βγουν οι προκρίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εννοείται ότι όσο καιρό συνεχίζεται η πανδημία και οι επιστήμονες αδυνατούν να προβλέψουν πότε θα έρθει η ύφεση, δεν είναι απλό ν’ ασχοληθούν οι αρμόδιοι με τέτοιες εκκρεμότητες και να τις τακτοποιήσουν. Θεωρητικά όμως, θα σημείωνα ότι για όλους τους αθλητές, που έχουν κάνει πολύ καλή προσπάθεια στον δρόμο για το Τόκιο 2020, θα ήταν πιο δίκαιο να μην αργήσει η παγκόσμια ομοσπονδία να βγάλει τις προκρίσεις», τόνισε ο Γκιώνης.

Στη συνέχεια στάθηκε στη μεγάλη αγωνία του: «Για μένα μπορώ με σιγουριά να πω ότι αν είχα ήδη πάρει την πρόκριση δεν θα άλλαζε πολύ το πρόγραμμά μου με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Σαφώς σ’ έναν χρόνο από τώρα και στο 41ο έτος της ηλικίας μου ίσως και να μην έχω τις ίδιες δυνάμεις με αυτό το καλοκαίρι, αλλά το βασικό είναι να μην πάρουν μεγάλη παράταση οι προκρίσεις και να κριθούν από το ranking list. Αν αυτό συνέβαινε τώρα, για παράδειγμα, θα ήμουν στους προκριθέντες, καθώς βρίσκομαι μέσα στους πρώτους 50 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν κριθεί όμως, μέσα στο 2021, τότε θα πρέπει να κρατηθώ το ίδιο ψηλά στον πίνακα αξιολόγησης κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δυσκολεύει τα πράγματα για μένα. Θα ήταν καλό να βγουν οι προκρίσεις σχετικά γρήγορα. Ξέροντας ότι έχω καλή θέση λογικά δεν θα μείνω εκτός κι έτσι θα μου φύγει η πίεση, ενώ παράλληλα θα βρω χρόνο και τρόπο να προετοιμαστώ σωστά όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και στη φυσική κατάσταση. Δεν θα με πείραζε καθόλου η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων σε αυτή την περίπτωση, αλλά το να είσαι για καιρό στον «αέρα» σε αγχώνει κι άλλο. Φυσικά δεν αποκλείουμε την περίπτωση να προγραμματιστούν νέα Προολυμπιακά τουρνουά».