Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έστειλε το δικό του μήνυμα – στήριξης στον Γιώργο Δώνη ενώ εξέφρασε και τη γνώμη του για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος είναι προπονητής τώρα στον Θεσπρωτό, μίλησε στην εφημερίδα «Πράσινη» για τον φετινό Παναθηναϊκό, αλλά και για τον Γιώργο Δώνη και την ομάδα που έχει χτίσει. Τι μήνυμα έστειλε στον κόσμο του «τριφυλλιού» και τι ανέφερε για τον Καρλίτος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε στην εφημερίδα «Πράσινη»:

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μείνει ο Γιώργος Δώνης, επειδή έχει δείξει τη δουλειά του αυτά τα δύο χρόνια. Απ’ το μηδέν έφτασε η ομάδα να είναι υπολογίσιμη, να αρέσει ο τρόπος που παίζει με μοντέρνο ποδόσφαιρο. Αλλά όταν είσαι σε ένα σωματείο μεγάλο όπως ο Παναθηναϊκός, θα πρέπει όλοι να τραβάνε προς την ίδια πλευρά. Αν ο προπονητής έχει διαφωνία με τον ιδιοκτήτη ή τον τεχνικό διευθυντή, σίγουρα θα αποδειχθεί πρόβλημα στη συνέχεια. Το κακό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα φέρει τα πάνω κάτω. Αν όλα πάνε καλά που είναι αδύνατο στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω πως για να μείνει ο Δώνης, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να μείνει, οι άλλοι πρέπει να συμμορφωθούν. Αυτός είναι το πρόσωπο, αυτός δουλεύει, οι άλλοι βοηθούν γύρω-γύρω. Είναι ο προπονητής. Πρέπει να αλλάξουν οι γύρω λοιπόν, ο Γιώργος έχει δείξει ποιος είναι, πώς δουλεύει. Ίσως μέσα σε όλο αυτό το θόρυβο κι ο ίδιος να μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Όταν υπάρχουν κάποιες κόντρες καμιά φορά εμείς οι ίδιοι βγάζουμε κάποιες υπερβολές από μέσα μας. Πρέπει κι ο ίδιος να δει τι έχει κάνει λάθος. Αλλά είναι εγγυημένη λύση. Αν πάμε ξανά απ’ την αρχή, να έρθει κάποιος ξένος, να θέλει να φέρει τους δικούς του, τότε θα είναι μια αλυσίδα που επαναλαμβάνεται. Εδώ είναι μια συνταγή επιτυχημένη».

-Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού;

«Υπομονή… Υπομονή… Εμένα μου άρεσε όταν πήγα στο ματς με τον ΠΑΟΚ, είδα κόσμο χαρούμενο μετά από καιρό. Αλλά μετά από δύο εβδομάδες έριξαν μια κλωτσιά και να τα έριξαν όλα κάτω. Εκείνη την ώρα δεν κατάλαβα πως έγινε η παρεξήγηση ανάμεσα σε Δώνη και διοίκηση. Ο κόσμος ήταν τόσο χαρούμενος, ωραίος, για πρώτη φορά μετά από καιρό που δεν ακούστηκε ένα σύνθημα εναντίον κάποιου. Αυτό είναι ευχάριστο».

-Δηλαδή υπομονή, ενωμένοι και θα έρθει ξανά η στιγμή που θα διεκδικηθεί το Πρωτάθλημα έτσι;

«Αυτό θα γίνει σίγουρα! Μια μικρή ομάδα κάνει ένα… μπαμ και φτάνει κοντά στην κορυφή, αλλά γυρνά και γίνεται αυτό που είναι. Μια μεγάλη ομάδα παθαίνει κάτι, πέφτει, αλλά επανέρχεται. Είναι το όνομα, ο λαός, η φανέλα, όλα μαζί. Έχει άλλη αύρα. Ο Παναθηναϊκός θα ξαναγυρίσει, αρκεί όταν υπάρχει κάτι καλό να μην του ρίχνουν μια κλωτσιά και ξανά απ’ την αρχή. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια, σχέδιο και όραμα. Κορυφή, Ευρώπη, να αποκτήσει ξανά το μεγάλο όνομα που είχε ο Παναθηναϊκός. Έχει τις βάσεις. Εγώ φοβάμαι πως αν φύγει ο Γιώργος Δώνης, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επιστροφή της ομάδας». 

-Πώς τη βλέπεις την ομάδα;

«Ήμουν στο γήπεδο με τον ΠΑΟΚ στο pre game. Ήμουν με τον Σαραβάκο και όταν ήρθε ο Δώνης και μου λέει “τι κάνεις;” του απάντησα “δεν τα έμαθες; Αν χάσεις θα φύγεις εσύ και θα έρθω εγώ” (γέλια)!

Μια χαρά είναι η ομάδα. Εμένα μου αρέσει. Από την περασμένη σεζόν κιόλας, αλλά φέτος πιο πολύ. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να επικρατήσει μια λογική. Σε αυτή τη φάση που είναι ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χτυπήσει τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και ίσως την ΑΕΚ. Για την πρωτιά εννοώ. Είναι μια περίοδος που κλείνει τις πληγές. Ήταν αρκετές τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί να κλείνεις πληγές και να κάνεις Πρωταθλητισμό ταυτόχρονα. Πρέπει να βάλεις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να καλυτερεύσει η ομάδα με ποδοσφαιριστές που έρχονται από άλλους συλλόγους που δεν έκαναν Πρωταθλητισμό και δεν έδειξαν μια σταθερότητα για να καταλάβουμε πως εδώ θα κάνουν τη διαφορά. Έτσι το βλέπω εγώ, ίσως να κάνω λάθος. Ξέρω τους ποδοσφαιριστές, τον Βέλεθ, τον Καρλίτος, τους ήξερα απ’ την Πολωνία. Διαβάζω για κάποιους παίκτες του Άρη, που προέρχονται από ομάδα που δεν ήταν σταθερότερη και καλύτερη του Παναθηναϊκού δηλαδή. Ο τεχνικός διευθυντής είναι Ισπανός και προσπαθεί να φέρει αρκετούς ίδιας υπηκοότητας για να έχουν καλύτερη επικοινωνία εντός κι εκτός γηπέδου. Δεν ξέρω… Έχω την εντύπωση πως αν γίνουν λίγες προσθήκες, πρέπει να είναι με παίκτες που μπορούν να έχουν μέλλον μεγαλύτερο απ’ τον Βέλεθ ή τον Καρλίτος. Να είναι σαν περιουσία για την ομάδα. Αλλά έχει καταργηθεί το σκάουτινγκ εδώ και 4-5 χρόνια».

-Ποια η άποψή σου για τον Καρλίτος;

«Όταν ήμουν στην Πολωνία με είχε πάρει τηλέφωνο ο Νίκος Λυμπερόπουλος όταν ήταν στην ΑΕΚ. Μου έλεγε πως θέλουν έναν επιθετικό γκολτζή. Εκείνη την εποχή ήταν δύο. Ο ένας ήταν ο Ανγκούλο που ήταν και στην Ελλάδα με τον Πλατανιά. Του είπα λοιπόν πως ο Καρλίτος είναι αυτός που δεν είναι εντελώς κορυφής στην επίθεση, αλλά έχει εξαιρετική τεχνική. Τότε ήταν ακόμη στην Βίσλα Κρακοβίας δεν είχε φύγει για τη Λέγκια. Πήγε και δεν είχε τη συνέχεια που θα περίμεναν πολλοί. Μετά πήγε στην Αραβία κάπου. Για μένα ένας ποδοσφαιριστής με τεχνική, έχει το γκολ. Καλός παίκτης αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να δώσει περισσότερα στον Παναθηναϊκό. Μάλλον έχει… πιάσει το ταβάνι του».

-Για τον Γιώργο Δώνη ποια η γνώμη σου;

«Δεν είμαι ποτέ εναντίον κάποιου που δουλεύει στον Παναθηναϊκό. Είμαι ίσως εναντίον ενός σκεπτικού. Γι’ αυτό είπα πως πρέπει να παίρνεις νεότερα άτομα για να μπορείς να τους πουλήσεις, να έχουν χρηματιστηριακή αξία. Αλλά αυτό γίνεται μόνο με σκάουτ, με παρακολούθηση. Δυστυχώς αυτή τη δυνατότητα δεν την έχει η ομάδα και πρέπει να βολευτεί με γνωριμίες του τεχνικού διευθυντή. Ίσως να βγει σε καλό, απλά εγώ έχω μια ένσταση σε όλα αυτά. Ο κ. Ρόκα μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω κατά πόσο οι παίκτες θα βοηθήσουν αγωνιστικά ανάλογα με τις αποδοχές που θα έχουν. Ο Παναθηναϊκός είπαμε, κλείνει πληγές ειδικά οικονομικές. Χτυπήθηκε αρκετά από πολλούς εδώ και δέκα χρόνια νομίζω. Αν επαναληφθεί όλη αυτή η ιστορία είμαστε άξιοι της μοίρας μας».